Życie małego alergika nie jest łatwe. Jak uchronić go przed niegodnościami zbędnym cierpieniem? Oto rady dla mamy alergika,
Na alergię cierpi około 40% ludzi na świecie (według danych WAO), jednak liczba zmagających się z uciążliwymi dolegliwościami stale rośnie. Narażone są na nią głównie maluchy, których rodzice mają alergię, ale także te, które są wychowywane w sterylnych warunkach (tzw. zachodni styl życia). Życie małego alergika nie jest łatwe. Jak uchronić go przed zbędnym cierpieniem?
Karmić piersią
Karmienie piersią zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej u dziecka. Narażone jest na nią tylko między 0,5, a 2% maluchów karmionych przez mamę. Dlaczego się tak dzieje? Mleko mamy jest naturalną szczepionką, która chroni maluszka. Pediatrzy zalecają karmienie piersią co najmniej do 6 miesiąca życia. Jeśli jednak u dziecka wystąpi wysypka lub kolka warto przyjrzeć się dokładniej temu, co spożywa rodzicielka. Potencjalne alergeny należy jak najszybciej wyeliminować z diety. Produkty takie jak mleko, jaja kurze, cielęcinę, truskawki, cytrusy, orzechy i kakao lepiej odstawić na wyższą półkę.
Czytać etykiety
Dziś sklepowe półki uginają się od asortymentu. To, że mamy większy wybór niekoniecznie znaczy, że kupujemy to, co najlepsze. W produktach ukryte jest mnóstwo substancji dodatkowych, polepszaczy smaku, czy zapachu i przedłużaczy trwałości. Dlatego każda mama powinna czytać etykiety, a mama alergika musi zwrócić szczególną uwagę, czy w składzie produktu nie ma substancji, które mogą uczulać dziecko. Śladowe ilości alergenu można znaleźć w zupełnie niespodziewanych produktach np. gluten znajduje się w pasztetach, parówkach, konserwach, serach, napojach, zupach i sosach w proszku, jogurtach, lodach, gumach do żucia czy chipsach.
Zdrowo się odżywiać
Alergik nie może spożywać określonych produktów, jednak nie oznacza to, że należy zrezygnować z podawania mu zawartych w nich cennych składników odżywczych. Najbardziej korzystna będzie dieta eliminacyjna, która musi być jednocześnie dietą zastępczą.
Zdrowe zamienniki produktów uczulających:
- mleko – mleko sojowe, ryżowe, owsiane, orzechowe, sezamowe;
- ser – płatki drożdżowe, soja, ryż, tofu;
- masło – soja i margaryny bezmleczne;
- śmietana – mleczko kokosowe;
- twaróg – twarożek sojowy;
- jogurt – jogurty sojowe lub owsiane.
Poprawnie zbilansowana dieta powoduje ustąpienie lub przynajmniej znaczne złagodzenie objawów alergii oraz zapewnia dziecku prawidłowy rozwój. Dietę trzeba stosować rygorystycznie. Czasem nawet mały kęs dania z uczulającym składnikiem może okazać się niebezpieczny.
Ubierać w antyalergiczne ubranka
Ubranka to jedno ze źródeł dziecięcych alergii. Winowajcami zaczerwienienia skóry i swędzącej wysypki mogą być niepozorne kolorowe guziczki czy bajkowe postacie ze śpioszków. Najlepsze dla wrażliwej skóry dziecka są ubranka wykonane z wysokiej jakości bawełny i bambusa. Dla malucha są przyjemne i wygodne, a dla jego skóry całkowicie bezpieczne. Ubranka z bawełny organicznej jak np. Dear Eco mają jeszcze jeden plus – są pozbawione szkodliwych substancji chemicznych (pestycydy, metale ciężkie, sztuczne nawozy, GMO), dlatego nie powodują alergii skórnych i podrażnień.
Najczęściej takie ciuszki są odznaczone certyfikatem GOTS (Global Standard gGMbH). Zaświadcza on, że produkt jest ekologiczny, a bawełna z której został wykonany była skontrolowana pod kątem czystości i etapu jej przetwarzania.
Stosować bezpieczne kosmetyki
Mały alergik ma niezwykle wrażliwą skórę, która nadmiernie reaguje na alergeny, przez co wymaga wyjątkowej troski i pielęgnacji specjalnymi środkami. Najlepiej do tego celu używać emolientów, czyli bezzapachowych kosmetyków, stworzonych na bazie olejów mineralnych, służących do nawilżenia, natłuszczenia i uelastycznienia skóry. Nie zawierają one substancji dodatkowych, stosowanych zazwyczaj w kosmetykach, czyli środków zapachowych, sztucznych barwników czy środków konserwujących. Dzięki temu emolienty są w pełni bezpieczne dla alergików.
Dokładnie sprzątać
Porządek jest ważny nie tylko w domu malucha, który cierpi na alergię na kurz. Sprzątanie powinno odbywać się przy użyciu łagodnych środków czystości, a w przypadku nasilonych objawów mama alergika powinna z nich zupełnie zrezygnować. Najzdrowsze będą własnoręcznie przygotowane środki czystości (połączenie octu, cytryny lub sody oczyszczonej). By nie dopuścić do rozwoju grzybów i pleśni należy zadbać o odpowiednią wentylację pomieszczeń. Warto zrezygnować z puszystych dywanów, ciężkich zasłon, materaców i obić mebli. Kurz na elementach dekoracyjnych zbiera się szybko, a ich czyszczenie jest uciążliwe. A to nie wpływa korzystnie na życie alergika.