Błonnik dla kobiet – prozdrowotne działania

Specjaliści NutriCenter poruszają temat błonnika

błonnik witalny dla kobiet w ciąży


Podziel się na


Błonnik pokarmowy to zespół różnorodnych związków pochodzenia roślinnego, które nie ulegają strawieniu ani absorpcji w ludzkim układzie pokarmowym. Składa się on z różnych substancji, wśród których wyróżniamy błonnik rozpuszczalny w wodzie (np. pektyny i gumy) oraz błonnik nierozpuszczalny (np. celuloza i ligniny).

Spis treści
1. 
Błonnik witalny dla kobiet w ciąży – działania prozdrowotne
1.1. 
Wspomaga przy zatwardzeniu, biegunce oraz bólach hemoroidalnych
1.2. 
Wspiera walkę z nadwagą
1.3. 
Redukuje poziom cholesterolu i trójglicerydów
1.4. 
Reguluje poziom cukru we krwi
1.5. 
Usuwa toksyny i metale ciężkie z ciała
2. 
Błonnik dla kobiet w codziennej diecie

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca codzienne spożywanie od 20 do 40 gramów błonnika. Naturalnym jego źródłem są produkty roślinne takie jak warzywa, owoce, a także produkty zbożowe (w tym otręby, kasze, naturalne płatki zbożowe, musli, ryż nieobrany, pieczywo razowe i pełnoziarniste) oraz nasiona roślin strączkowych. Warto zaznaczyć, że błonnika nie znajdziemy w mięsie, rybach, mleku, jajach, alkoholu, maśle, olejach i innych tłuszczach.

Błonnik witalny dla kobiet w ciąży – działania prozdrowotne

Wspomaga przy zatwardzeniu, biegunce oraz bólach hemoroidalnych

Błonnik dla kobiet przemierza układ trawienny w formie niemal niezmiennionej. Podczas swojej podróży, absorbuje wodę, co prowadzi do zwiększenia objętości stolca oraz ułatwia szybszą eliminację niestrawionych pozostałości.

Wspiera walkę z nadwagą

Dzięki zdolności absorpcji wody, błonnik dla kobiet efektywnie przyczynia się do redukcji wagi. Pęczniejąc, wypełnia przestrzeń żołądka, co przyczynia się do mniejszego apetytu, a także wydłuża czas, jaki posiłek spędza w żołądku.

Redukuje poziom cholesterolu i trójglicerydów

Błonnik rozpuszczalny, taki jak pektyny, jest transformowany w kwasy tłuszczowe o trzech grupach karboksylowych. Te kwasy skutecznie ograniczają tworzenie się cholesterolu w wątrobie. Błonnik, dzięki swojej strukturze, skutecznie pochłania i eliminuje kwasy żółciowe z przewodu pokarmowego. Ponieważ te kwasy są wykorzystywane w produkcji cholesterolu przez wątrobę, ich usunięcie prowadzi do obniżenia jego poziomu w organizmie. Proces wydalania kwasów żółciowych stanowi kluczowy element usuwania nadmiaru cholesterolu z organizmu, gdyż w przeciwieństwie do innych tłuszczów, cholesterol nie może zostać przekształcony w inne substancje.

Z kolei błonnik nierozpuszczalny przyczynia się do obniżenia poziomu trójglicerydów we krwi, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju chorób, takich jak miażdżyca.

Reguluje poziom cukru we krwi

Dzięki swojej zdolności do spowalniania metabolizmu węglowodanów, błonnik dla kobiet efektywnie ogranicza szybkość dostępu glukozy do krwiobiegu. To z kolei przyczynia się do zmniejszenia ilości wydzielanej insuliny, wspierając stabilizację poziomu glukozy we krwi.

błonnik dla kobiet

Usuwa toksyny i metale ciężkie z ciała

Zarówno błonnik rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny odgrywa kluczową rolę w usuwaniu z ciała toksyn, kwasów żółciowych oraz metali ciężkich, wykorzystując do tego celu jonowymienne właściwości wolnych grup karboksylowych. Ponadto, składniki takie jak pektyny, które znajdują się w jabłkach, porzeczkach i innych owocach, są skuteczne w obniżaniu poziomu azotynów w organizmie, a tym samym przyczyniają się do redukcji substancji rakotwórczych.

Błonnik dla kobiet w codziennej diecie

W Polsce dostępna jest różnorodna oferta produktów wspomagających suplementację błonnika w diecie. Te dietetyczne środki spożywcze są często wybierane przez osoby dążące do zmniejszenia wagi. Ich zadaniem jest uzupełnianie diety o niskiej wartości energetycznej oraz redukowanie apetytu. Składniki błonnikowe w tych produktach obejmują m.in. pektyny, gumy roślinne, mikrokrystaliczną celulozę, błonnik sojowy i cytrusowy oraz otręby.

Ważne jest jednak ostrożne stosowanie błonnika dla kobiet w ciąży – tabletki mogą przywierać do ścian przełyku, co może prowadzić do zapalenia. Stosowanie błonnika w kapsułkach jest bezpieczniejsze, gdyż łatwiej przemieszczają się one przez przełyk. Relatywnie nowe na polskim rynku są napoje z dodatkiem błonnika lub o wysokiej zawartości tego składnika.

Podobnie jak niedobór, nadmiar błonnika w diecie nie jest zalecany. Wysokie dawki mogą wpływać na efektywność niektórych leków, takich jak antykoncepcja doustna czy preparaty obniżające cholesterol.

Co więcej, rozpuszczalne frakcje błonnika mogą ograniczać absorpcję składników odżywczych, takich jak żelazo, cynk czy wapń. Nagłe zwiększenie spożycia błonnika może spowodować wzdęcia i bóle brzuszne. Osoby cierpiące na stany zapalne przewodu pokarmowego (żołądek, jelita, trzustka, drogi żółciowe) powinny wręcz zrezygnować z suplementacji błonnika. Zawsze jednak należy suplementację konsultować z lekarzem.

autor: mgr Jolanta Karwat, NutriCenter

Lista cytowań:

1. Ciborowska H.; Dietetyka żywienia zdrowego i chorego człowieka, Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa 2000.s 150
2. Jarosz M.; Dzieniszewski J,. Uważaj co jesz gdy zażywasz leki. Interakcje między żywnością, suplementami diety a lekami., Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa 2007; s 30-35
3. Jarosz M.; Suplementy diety a zdrowie, porady lekarzy i dietetyków, wyd. lekarskie PZWL, Warszawa 2008.s 147-148
4. Raport of WHO, 2003
5. Stoś K., Szponar L., Bogusz W. i inni; Suplementy diety, jako źródło składników o działaniu odżywczym innym fizjologicznym. Żyw. Człow. Metab, 34, 2007, 1036-140.