Co musisz wiedzieć o bezpieczeństwie mięsa i ryb, które wybierasz dla niemowlęcia?

Na co zwracać uwagę, wprowadzając mięso i ryby do diety dziecka? Odpowiada Ewa Wróblewska, ekspert BoboVita.

dziecko z łyżeczką w buzi


Podziel się na


Spis treści
1. 
Kiedy niemowlę jest gotowe na delikatne rodzaje mięsa i ryby?
2. 
Jakie gatunki ryb i jakie rodzaje mięsa są najlepsze dla małego dziecka?
3. 
Na co zwracać uwagę, wybierając mięso i ryby dla maluszka?

Ryby i mięso są źródłem wielu ważnych składników odżywczych, istotnych dla rozwoju dziecka. Lekarze i dietetycy zalecają, aby od drugiego półrocza życia niemowlęcia na stałe zagościły w jadłospisie maluszka. O czym mowa? O mięsie i rybach, których wybór, a także odpowiednie przygotowanie może być dla rodziców wyzwaniem.

Kiedy niemowlę jest gotowe na delikatne rodzaje mięsa i ryby?

W trakcie życia płodowego młody organizm zgromadził zapasy żelaza, które około 5.-6. miesiąca zaczynają się wyczerpywać. Mięso to doskonałe źródło żelaza. Zarówno produkty mięsne, jak i ryby to bogactwo pełnowartościowego białka, istotnego dla intensywnie rozwijającego się młodego organizmu. Niemowlę potrzebuje codziennie około 10 g mięsa, dwa razy w tygodniu powinno to być mięso ryby. Z biegiem czasu dzienną porcję zwiększamy, aż do około 20 g pod koniec pierwszego roku życia.

Jakie gatunki ryb i jakie rodzaje mięsa są najlepsze dla małego dziecka?

Z uwagi na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych najlepszym wyborem będą tłuste ryby morskie, takie jak np. łosoś . W przypadku mięsa dobrym wyborem będą chude gatunki, takie jak indyk, kurczak, cielęcina czy wołowina.

dwójka dzieci w kuchni

Na co zwracać uwagę, wybierając mięso i ryby dla maluszka?

Zarówno mięso, jak i ryby podawane na etapie rozszerzania diety powinny być dla dziecka bezpieczne, czyli pochodzić od zaufanych dostawców, być przebadanie pod kątem szkodliwych substancji, które mogłyby negatywnie wpłynąć na rozwój młodego organizmu.

Ważne, by zwracać uwagę na ich pochodzenie i odpowiednie warunki hodowli zwierząt. Żywność przeznaczona specjalnie dla niemowląt i małych dzieci to produkty w pełni bezpieczne dla młodego organizmu maluszka – spełnia wyjątkowo rygorystyczne normy jakości i bezpieczeństwa, w tym kryteria narzucone przez regulacje unijne (Dyrektywa Komisji 2006/125/WE, Rozporządzenie Komisji (WE) 1881/2006).

Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzenia pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.