Podpowiadamy, jak ciekawie spędzić czas z dzieckiem w lutym!
W lutym, szczególnie, gdy za oknem pogoda nie zachęca do spacerów, warto zaplanować różnorodne aktywności, które zapewnią dzieciom dobrą zabawę i fajnie spędzony czas. Oto kilka naszych pomysłów na luty!
Idź do teatru!
Nowohuckie Centrum Kultury w Krakowie tradycyjnie zaprasza w okresie ferii większe i mniejszych widzów na Festiwal Teatrów dla Dzieci. W repertuarze imprezy – spektakle dla dzieci, interaktywne wystawy i warsztaty! Scenę NCK odwiedzą Koziołek Matołek, Brzydkie Kaczątko, Miś Uszatek, Pan Twardowski, Królowa Śniegu i inni wspaniali bohaterowie. Podczas 15 festiwalowych dni, na trzech scenach, dzieci zobaczą kilkanaście spektakli z teatrów z całej Polski. Na część spektakli organizatorzy zapraszają dzieci już od 6. miesiąca życia!
Program Festiwalu Teatrów znajdziecie TUTAJ. Wydarzenie trwa do 25 lutego.
Spędź super popołudnie w kinie
A może by tak skoczyć do kina? Już od 9 lutego oglądać można film „Emma i Czarny Jaguar”. W sercu amazońskiej dżungli dorasta urocza Emma, która jako towarzysza zabaw i przygód ma małego czarnego jaguarka o imieniu Hope. Niestety, ich relacja kończy się wraz z przeprowadzką dziewczynki do Nowego Jorku. Emma nie przestaje marzyć o powrocie do deszczowych lasów i swojego ukochanego zwierzaka.
Lata mijają, a Emma staje się nastolatką, przystosowując się do życia w wielkim mieście. Jednak gdy odkrywa, że amazońska puszcza jest zagrożona przez okrutnych łowców zwierząt, nie wahając się ani chwili, postanawia wrócić do miejsca swego dzieciństwa, by uratować Hope. Pomaga jej w tym nauczycielka biologii – pani Anja. Razem zrobią wszystko, by odnaleźć Hope i ocalić jaguara przed tymi, którzy dla pieniędzy nie zawahają się zniszczyć dzikiej przyrody. Film to wspaniała lekcja zaufania, szacunku i ekologii!
Naucz się gotować w Cook Club
W Krakowie powstało nowe miejsce dla małych i dużych pasjonatów gotowania i smakowania. Warsztaty kulinarne organizowane w Cook Club to nie tylko świetna zabawa, ale także wyborne jedzenie i pomysł na kreatywne spędzenie czasu. Do wyboru są kulinarne warsztaty rodzinne (dzieci 2-7 lat+ opiekun), warsztaty dla dzieci (8-12 lat), warsztaty dla nastolatków (13-17 lat) oraz warsztaty dla dorosłych, kursy baristy i kursy barmańskie.
Studio Cook Club znajduje się w kompleksie FABRYCZNA 13 w Krakowie, otoczone biurowcami i nowymi budynkami. W lutym do wyboru np. wykwintna kuchnia dla nastolatków, warsztaty kuchni amerykańskiej, pizza, czy warsztaty kuchni hiszpańskiej dla dorosłych. Pełny kalendarz wydarzeń można sprawdzić na stronie studia.
Idź na wrotki do Galerii Kazimierz
Galeria Kazimierz zaprasza młodszych i starszych do udziału w wyjątkowej zabawie na wrotkach. Plac do jeżdżenia na wrotkach oraz wypożyczalnia sprzętu jest darmowa i czynna codziennie aż do 24 lutego w godzinach 11:00-19:00. Na miejscu można wypożyczyć nie tylko wrotki, lecz także kask i ochraniacze.
Nad prawidłową techniką i bezpieczeństwem czuwają instruktorzy, którzy chętnie udzielą najmłodszym praktycznych wskazówek. Wrotkarnia ulokowana jest na poziomie +1 Galerii Kazimierz w Krakowie.
Porozmawiaj z mamami w Cafe NOWA Księgarnia
Już 19 lutego, w poniedziałek, Cafe NOWA Księgarnia w Krakowie zaprasza na spotkania czytelnicze dla młodych lub przyszłych mam. Spotkanie poprowadzi Magdalena Niemyjska mama, doula i terapeutka Bowena. Spotkania mają odbywać się cyklicznie.
Wstęp wolny, ale konieczne są wcześniejsze zgłoszenia: cafe@nowaksiegarnia.pl. Ciepła kawa, dobra lektura i czule słowo czekają!
Przygotuj pyszne pieczone pączki!
Kto powiedział, że pączki jemy tylko w Tłusty Czwartek? A jakie pączki smakują najlepiej? Naszym zdaniem te, przygotowane wspólnie. Co powiecie na to, żeby w tym roku upiec pączki w piekarniku? To świetna alternatywa dla tradycyjnych wypieków – równie smaczna, a przy tym nieco zdrowsza, mięciutka i delikatna.
Składniki na rozczyn:
- 100 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 30 g drożdży świeżych
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 15 g cukru z prawdziwą wanilią
- 5 żółtek
- 70 g rozpuszczonego masła
- 100 ml mleka
Dodatkowo: marmolada, krem czekoladowy lub gęste powidła.
Przygotowanie:
Najpierw robimy rozczyn: wystarczy rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru, potem dodać mąkę oraz ciepłe mleko, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. Po tym czasie dodać rozczyn do ciepłego mleka, wymieszać i odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier oraz sól. Następnie wymieszać, zrobić wgłębienie i wlać mleko z drożdżami i wymieszać. Wyrabiać ciasto dodając jajka. Gdy ciasto będzie gładkie, dodawać masło i wyrabiać aż ciasto będzie błyszczące i będzie się odklejało od rąk.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiać i rozpłaszczyć dłońmi na placek o grubości około 1 cm. Szklanką wyciąć kółeczka. Na każdym położyć łyżeczkę marmolady, dżemu lub czekolady. Złożyć na pół, zlepić brzegi, uformować kulkę i włożyć ją łączeniem do dołu papilotki.
Ułożyć na blaszce i odstawić na ok. 1/2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec przez ok. 17 minut. Ciasto można wyrabiać dowolnym robotem na małych obrotach lub ręcznie.
Smacznego lutego Wam życzymy!