Czy na święta wszystko można? Menu świąteczne dla przyszłej mamy

Aż ślinka cieknie na myśl o tradycyjnych, wielkanocnych przysmakach. Jakie powinno być menu świąteczne przyszłej mamy?

Wielkanoc przepisy


Podziel się na


Spis treści
1. 
Jajka w ciąży
2. 
Chrzan w ciąży
3. 
Mięsa, wędliny w ciąży
4. 
Zupy na Wielkanoc
5. 
Sałatki na Wielkanoc
6. 
Ciasta na Wielkanoc
7. 
Ostre dodatki w diecie ciężarnej

Wielkanoc, podobnie jak święta Bożego Narodzenia, kusi pysznościami. Wielkanocne potrawy – w przeciwieństwie do wigilijnych – nie należą do postnych… Na co może sobie pozwolić przyszła mama, a z czym powinna uważać? 

Jajka w ciąży

Jajka na szczęście nie znajdują się na cenzurowanym, jeśli chodzi o menu ciężarnej. Najlepsze będą te, gotowane na twardo. Można je komponować z różnymi dodatkami, np. farszem warzywnym bądź rybnym. Najlepiej jednak unikać majonezowych i śmietanowych dekoracji. Jajka zawierają wiele cennych witamin i minerałów, dlatego nie warto z nich rezygnować, ale z uwagi na to, że mają też dużą zawartość cholesterolu, nie należy jeść ich w nadmiarze.

Pamiętaj jednak, że jajka są dla ciebie bezpieczne, o ile są ugotowane! Unikaj przekąsek na bazie surowych jaj – kremów do tortów, ciastek, sernika na zimno czy tiramisu. Nie ryzykuj zarażenia salmonellą!

Opcją jest sałatka jajeczna: prosta w przygotowaniu i lekka:

  • jajka ugotowane na twardo pokrój w kostkę
  • dodaj do mieszanki sałat zielonych, pomidorów, ogórków kiszonych i ziół
  • całość można skrop delikatnym sosem jogurtowym.

Chrzan w ciąży

Kojarzy się z Wielkanocą, bo to właśnie w tym okresie przypominamy sobie o nim szczególnie. To rzadko, ale – dobre i to! Chrzan posiada wiele właściwości zdrowotnych – radzi sobie z bakteriami, kaszlem, stanami zapalnymi zatok, wzmacnia układ odpornościowy, chroni przed chorobami nowotworowymi, zawiera dużą dawkę witaminy C, stymuluje wytwarzanie kolagenu, bierze udział w syntezie hormonów, zwiększa przyswajalność żelaza. Będzie idealny jako dodatek do jaj, sosów, dań z mięsa – jest ostry, więc spożywaj go z umiarem.

co jeść w ciąży na wielkanoc

Mięsa, wędliny w ciąży

Z pewnością nie zabraknie ich na świątecznym stole. Najlepsze oczywiście będą te chude – dostarczą białka i łatwo przyswajalnego żelaza. Jeśli jesteś we własnym domu, możesz jeść bez obaw. Dobrym wyborem są potrawy z drobiu – co powiesz na gotowanego kurczaka bądź pieczonego indyka? Jeśli jednak wędliny przygotowane przez rodzinę czy znajomych budzą twoje wątpliwości – uważasz, że nie są zbyt „chude” (tłuste, smażone potrawy są główną przyczyną wzdęć) bądź wystarczająco dopieczone (surowe lub niedopieczone mięso w ciążowej diecie nie ma prawa się pojawić!) nie krępuj się powiedzieć, że nie masz na nie ochoty czy też po prostu – w ciąży nieco zmieniłaś smakowe upodobania. Nikt nie będzie miał ci tego za złe! Zapieczony schabik, nadziewany boczek, paszteciki i kiełbaski mają zwykle więcej tłuszczu, niż się z pozoru wydaje.

Ryby w ciąży to dobra alternatywa dla mięsa. Pieczona ryba jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe i łatwa do strawienia. Wybierz łososia, dorsza, pstrąga lub inną ulubioną rybę. Pieczona z ziołami i cytryną będzie smaczna i zdrowa. Kobiety w ciąży muszą unikać ryb, które mogą być zanieczyszczone rtęcią (np. makreli). Śledź jest jednym z gatunków, które posiadają jej najmniej.

Zupy na Wielkanoc

Żurek – tradycja, której na wielkanocnym stole zabraknąć nie może. Jeśli jednak chcesz go spróbować i w tym roku – przygotuj w domu, według własnego przepisu. Ten tłuściutki, zabielony białą śmietaną, z dodatkiem białej kiełbasy nie jest najlepszym pomysłem. Postaw więc na żurek dietetyczny -przygotowany z naturalnych składników.

Sałatki na Wielkanoc

W czasie Wielkanocy na stołach stoją też salaterki wypełnione kolorowymi sałatkami. Sałatka to rzecz jasna dobry wybór, o ile nie jest przepełniona majonezem. Do połączenia składników lepiej więc użyć oliwy z oliwek czy oleju z pestek winogron. Zrezygnuj też z serów pleśniowych, niepasteryzowanych – typu brie czy camembert, jako składnika sałatki.

co na wielkanoc dla przyszłej mamy

Ciasta na Wielkanoc

Słodkości w ciąży nie są zakazane, więc nie musisz odmawiać sobie sięgnięcia po kawałek pysznego ciasta. Unikaj jednak gotowych ciastek i ciasta francuskiego, które są zazwyczaj bardzo tłuste. Najlepszym wyborem są te, które zdobią – zamiast czekoladowych polew, zdrowe dodatki – owoce, powidła, migdały, pestki dyni czy winogron. Nie przesadzaj jednak z ilością!

Świeże owoce to zawsze dobra opcja dla przyszłej mamy. Możesz przygotować miseczkę owoców sezonowych, np. truskawek, malin, jagód, mango i melona. Można również podać owoce w formie sałatki z dodatkiem mięty i soku z cytryny.

Ostre dodatki w diecie ciężarnej

Czy w ciąży można jeść pikantne potrawy? Nie musisz z nich zupełnie rezygnować. Wątpliwości co do ich spożywania przez ciężarne prawdopodobnie wzięły się stąd, że ostre produkty stymulują przewód pokarmowy, wywołując skurcze jelit. Skurcze te jednak nie są tym samym, co skurcze macicy.

Jeśli chodzi o bezpieczeństwo nienarodzonego dziecka, specjaliści są zdania, że ostre potrawy w żaden sposób mu nie zagrażają. Jeśli chodzi o wpływ takich potraw na samą mamusię i komfort jej układu trawiennego – zapewni go przyjaciel każdej ciężarnej – umiar!

Smacznych Świąt Wielkanocnych!