Dieta łatwostrawna wcale nie musi być mdła, nudna i monotonna. O diecie łatwostrawnej piszą specjaliści NutriCenter.
Spis treści
1.
Mniej błonnika – lepsze trawienie
2.
Przygotowywanie potraw – uwagi technologiczne
Właściwa dieta w ciąży zagwarantuje twojemu dziecku zdrowie oraz prawidłowy rozwój, a tobie po porodzie szybką stratę nadprogramowych kilogramów. Opiera się ona na wyeliminowaniu z jadłospisu produktów zawierających duże ilości błonnika pokarmowego i tłuszczu. Unika się w niej produktów wzdymających takich jak: kapusta, fasola, groch, grzyby, cebula, ogórki, śliwki, wiśnie, czereśnie.
Mniej błonnika – lepsze trawienie
W diecie łatwostrawnej należy zmniejszyć podaż błonnika pokarmowego poprzez:
- dobór delikatnych młodych warzyw i dojrzałych owoców bezpestkowych;
- obieranie, gotowanie oraz przecieranie przez sito i miksowanie produktów;
- podawanie przecierów i soków;
- stosowanie oczyszczonych produktów zbożowych (białe pieczywo).
Przygotowywanie potraw – uwagi technologiczne
- potrawy sporządza się metodą gotowania w wodzie, na parze, w naczyniach bez wody;
- można stosować duszenie, obsmażając produkty bez tłuszczu na patelniach teflonowych, pieczenie w folii, w pergaminie, naczyniach ceramicznych, na ruszcie, w piekarniku;
- smażenie i pieczenie na tłuszczu jest całkowicie wykluczone;
- do zagęszczania zup nie stosuje się zasmażek (można zawiesiny mąki i śmietany, żółtko, jogurt);
- w diecie lekko strawnej duże zastosowanie będą miały potrawy dobrze rozdrobnione, spulchnione np. budynie z mięsa, kasz i warzyw, pasty z sera twarogowego itp.;
- dozwolone są łagodne przyprawy np. kwasek cytrynowy, sok z cytryny, małe ilości soli, zielenina (koperek, pietruszka, rzeżucha) [Ciborowska i Rudnicka, 2004].
autorka: mgr Anna Brończyk-Puzoń, NutriCenter