Dieta łatwostrawna

Dieta łatwostrawna wcale nie musi być mdła, nudna i monotonna. O diecie łatwostrawnej piszą specjaliści NutriCenter.

warzywa w diecie łatwostrawnej


Podziel się na


Spis treści
1. 
Mniej błonnika – lepsze trawienie
2. 
Przygotowywanie potraw – uwagi technologiczne

Właściwa dieta w ciąży zagwarantuje twojemu dziecku zdrowie oraz prawidłowy rozwój, a tobie po porodzie szybką stratę nadprogramowych kilogramów. Opiera się ona na wyeliminowaniu z jadłospisu produktów zawierających duże ilości błonnika pokarmowego i tłuszczu. Unika się w niej produktów wzdymających takich jak: kapusta, fasola, groch, grzyby, cebula, ogórki, śliwki, wiśnie, czereśnie.

Mniej błonnika – lepsze trawienie

W diecie łatwostrawnej należy zmniejszyć podaż błonnika pokarmowego poprzez:

  • dobór delikatnych młodych warzyw i dojrzałych owoców bezpestkowych;
  • obieranie, gotowanie oraz przecieranie przez sito i miksowanie produktów;
  • podawanie przecierów i soków;
  • stosowanie oczyszczonych produktów zbożowych (białe pieczywo).
warzywa w diecie łatwostrawnej

Przygotowywanie potraw – uwagi technologiczne

  • potrawy sporządza się metodą gotowania w wodzie, na parze, w naczyniach bez wody;
  • można stosować duszenie, obsmażając produkty bez tłuszczu na patelniach teflonowych, pieczenie w folii, w pergaminie, naczyniach ceramicznych, na ruszcie, w piekarniku;
  • smażenie i pieczenie na tłuszczu jest całkowicie wykluczone;
  • do zagęszczania zup nie stosuje się zasmażek (można zawiesiny mąki i śmietany, żółtko, jogurt);
  • w diecie lekko strawnej duże zastosowanie będą miały potrawy dobrze rozdrobnione, spulchnione np. budynie z mięsa, kasz i warzyw, pasty z sera twarogowego itp.;
  • dozwolone są łagodne przyprawy np. kwasek cytrynowy, sok z cytryny, małe ilości soli, zielenina (koperek, pietruszka, rzeżucha) [Ciborowska i Rudnicka, 2004].

autorka: mgr Anna Brończyk-Puzoń, NutriCenter