Poranny posiłek daje zastrzyk energii na cały dzień. Jak sprawić, żeby dla naszego malucha okazał się nie tylko zdrowy, ale i pyszny?
O tym, że „śniadanie to najważniejszy posiłek dnia” grzmiały już nasze mamy, wciskając nam w pośpiechu kanapki do tornistra. I miały rację! To znane powiedzenie, powtarzane tyle razy stało się frazesem i banałem.
Wartościowe poranki
Od najmłodszych lat należy przyzwyczajać dziecko do jedzenia śniadań. Jeśli wpoisz mu ten zdrowy nawyk, za kilka lub kilkanaście lat nie będzie miało problemów z jego kontynuacją. Śniadanie daje nam zastrzyk energii na cały dzień, rozpędza metabolizm i pobudza cały organizm do efektywniejszego działania. Dla dziecka, które rośnie i rozwija się, ma ogromne znaczenie. Pierwszy posiłek dnia musi być obfity: bogaty w białko, węglowodany, zdrowe tłuszcze, a także istotne składniki odżywcze jak wapń, witaminy, żelazo i błonnik.
W pełnowartościowym śniadaniu powinny znaleźć się więc produkty zbożowe, warzywa i owoce oraz nabiał. Oczywiście, jeśli dziecko chodzi do przedszkola, powinno mieć tam zapewnione śniadanie. Jednak kiedy podejrzewamy że nie jest ono wystarczające, lub gdy nasz maluch jest niejadkiem warto przygotować mu posiłek w domu.
Śniadaniowe Fast Foody
Fakt, że z jednej strony lubimy poranne posiłki, ale z drugiej – nie mamy na nie czasu to woda na młyn wielu firm produkujących produkty „śniadaniowe”. Niestety, ilość wartości odżywczych, jakie z nich uzyskujemy nie jest zbyt duża. Chodzi przede wszystkim o różnego rodzaju słodkie płatki śniadaniowe, w których zawartość cukru i węglowodanów jest zastraszająca. Do śniadaniowych fast foodów można także zaliczyć pszenne, napompowane ulepszaczami, ale jakże dobrze smakujące bułeczki maślane, drożdżówki i oczywiście kremy czekoladowe na kanapki. Zjedzenie jednego z powyższych produktów raz na jakiś czas nie zaszkodzi, jednak podawanie ich dziecku codziennie nie jest dobrym pomysłem.

Zdrowe, sycące i pyszne – czy to możliwe?
Nie oszukujmy się, każde dziecko z radością spałaszuje miskę popularnych płatków Chocapic, Nesquik, Cheerios lub innych. Nie pogardzi także kanapką z reklamowaną jako idealną na śniadanie – Nutellą. W porównaniu z tymi słodkimi pysznościami owsianka wypada niestety blado. Nie można się jednak poddawać. Istnieje tyle wariantów zdrowych i sycących śniadań, że w końcu uda nam się trafić w gust dziecka i przy okazji także skorzystać. Nie trzeba wymyślać bardzo wykwintnych potraw. Klasyka podana w atrakcyjnej formie sprawdza się najlepiej.
Kilka pomysłów na śniadania dla przedszkolaka:
Klasyczne kanapki „na bogato”
To zawsze dobry pomysł na śniadanie. Do pełnoziarnistej bułki można dodać chudą wędlinę, ser żółty, twarożek, jajka na twardo oraz warzywa – sałatę, pomidora, rzodkiewkę, paprykę… Dobrym pomysłem jest także pasta jajeczna z odrobiną majonezu zmieszanego z jogurtem naturalnym. Uzupełnieniem kanapek może być mleko, herbata lub kakao. To ostatnie powinno być jednak nie ekspresowe, ale klasyczne, gotowane z mlekiem i dodatkową łyżeczką cukru dla poprawy smaku.
Owsianka – śniadaniowy hit
Klasyczna owsianka to jedno z najlepszych i najbardziej wartościowych śniadań, jednak dziecko może nie docenić tego produktu. Dlatego trzeba ją urozmaicić. Można dodać rodzynki i inne suszone owoce, wiórki kokosowe, jabłko i cynamon, borówki, maliny i inne dodatki w zależności od upodobań dziecka.
Kolorowy omlet
Wariantów omletu jest bardzo wiele. Dla dziecka najlepiej, aby był ładny i kolorowy. Dlatego można do niego dodać paprykę, pomidora, szynkę, groszek, szczypiorek… Dodatkami żonglujmy wedle uznania i preferencji malucha.
Jajecznica z dodatkami
Klasyczna jajecznica wzbogacona o pyszne dodatki powinna zasmakować każdemu dziecku. Można do niej dodać zeszkloną wcześniej cebulkę, pomidora, chudą szynkę, szczypiorek i wiele, wiele innych dodatków.

Jajka na miękko
Jajka na miękko z pełnoziarnistą grzanką posmarowaną cienko masłem, a do picia – prawdziwe kakao, to śniadanie niemal idealne. Do tego ćwiartki pomidora z cebulką lub inne lubiane przez dziecko warzywo i mamy pełen zestaw potrzebnych składników.
Tosty francuskie
Tosty francuskie z pewnością posmakują dziecku. W miseczce należy dobrze roztrzepać jajko z niewielką ilością mleka i ewentualnie – cukru. Następnie wymoczyć w powstałym roztworze kromki chleba i smażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu aż obydwie strony będą zarumienione. Tak powstałe tosty smarujemy powidłami lub dżemem i podajemy. Jeśli wolimy wersję „słoną” można zetrzeć na ciepłe jeszcze tosty trochę sera żółtego i położyć plasterek szynki.
Ryż na mleku
To kolejna, obok owsianki propozycja, w której najważniejsza jest baza, czyli ryż ugotowany na mleku. Do tej bazy możemy dodawać wedle uznania całą masę dodatków, np. cukier, jabłko i cynamon, konfitury, mus owocowy (w prosty sposób można go przygotować samodzielnie – wystarczy w rondelku zagotować mrożone owoce z masłem i miodem).
Śniadaniowa kreatywność
Przyrządzanie śniadania dla malucha tak, aby było pyszne i atrakcyjne to wcale nie takie proste zadanie. Warto zaopatrzyć się np. w foremki do jajek sadzonych, wybrane przez dziecko podstawki do jajek na miękko itp. Śniadaniowych gadżetów nie brakuje na rynku. Warto także pomyśleć o urozmaicaniu posiłków. Jeśli masz trochę czasu wytnij z kromek chleba czy plasterków żółtego sera ciekawe kształty, ułóż uśmiechniętą buzię na bułce, spróbuj jajko na twardo zamienić w myszkę za pomocą szczypiorku… Tak atrakcyjnie podany posiłek powinien przekonać nawet niejadka.