Słoneczny, wiosenny weekend na działce i smak grillowanej kiełbaski to marzenie wielu zmęczonych pracą i codziennymi obowiązkami rodziców.
Popołudniowe słońce, głośne rozmowy przyjaciół, radosny śmiech dziecka i dopiekające się na grillu przysmaki. Jedno tylko pytanie zdaje się burzyć powszechną beztroskę – czy to aby na pewno odpowiedni posiłek dla naszego malucha? Podczas gdy na co dzień dokładamy wszelkich starań, aby produkty podawane dziecku były jak najzdrowsze i bogate w witaminy, skwierczące na ruszcie smakołyki zdają się z nimi słabo komponować…
Nim wrzucisz na ruszt
Trzyletni maluch to już idealny partner do wspólnego grillowania. Do tego czasu jego żołądek jeszcze się rozwija, dlatego nie warto wcześniej eksperymentować ze smażonymi przysmakami. Kruche, soczyste mięso z grilla nie zaszkodzi dziecku, ale ważne jest, aby odpowiednio je przyrządzić. Podstawa to umiejętne pieczenie – nie należy kłaść mięsa bezpośrednio na ruszcie, ale owinąć je wcześniej w delikatną aluminiową folię lub położyć na specjalnych tackach, na których będzie osadzał się wyciekający z potraw tłuszcz. Tym sposobem tłuszcz nie przedostaje się do węgla, co zapobiega powstawaniu szkodliwego, rakotwórczego dymu. Ponadto nie zaserwujemy maluchowi wraz z przekąską składników spalonego tłuszczu. O ile kiełbasa wydaje nam się podstawą grillowego popołudnia, w przypadku dzieci nie jest to wskazana przekąska. Zarówno grillowana kiełbasa, jak i przyrządzane w ten sposób parówki czy wędliny nie powinny znaleźć się w menu maluchów z uwagi na to, że podczas nadmiernego ogrzewania powstają w nich niezdrowe dla dzieci substancje.
Grillowane warzywa
Podczas gotowania warzywa tracą większość zawartej w nich witaminy C, która rozpuszcza się w wodzie oraz ulega zniszczeniu pod wpływem wysokiej temperatury. Natomiast warzywa przyrządzone na grillu dostarczają wielu witamin i składników odżywczych. Grillowane warzywa są z kolei dużo zdrowszą alternatywą dla warzyw gotowanych (nie tracą wartościowych składników, a przede wszystkim witaminy C, która rozpuszcza się i ulega zniszczeniu). Jakie są najsmaczniejsze dla dzieci? Z pewnością małym szkrabom zasmakuje cukinia, kabaczki, czerwona papryka, bakłażan, pomidory, pomidorki koktajlowe, a także szparagi. Poza warzywami potrzebujemy tylko przyprawę do potraw z grilla oraz pół szklanki oliwy z oliwek lub też innego oleju. Warzywa oczywiście dokładnie myjemy i suszymy, a następnie kroimy na kawałki (mniejsze warzywa pieczemy w całości na tackach). Najlepiej skrojone już warzywa posmarować oliwą zmieszaną z przyprawą (należy uważać, aby nie przesiąkły). Pieczemy na ruszcie około 15 minut. Kiedy z pomidorów i papryki zacznie odchodzić skórka – są gotowe do spożycia. Pozostałe warzywa ściągamy z rusztu wtedy, gdy zaczynają mięknąć. Ciekawszego smaku doda samodzielnie skomponowany sos (np. jogurtowo-czosnkowy).
Grillowane ryby
Najsmaczniej na grillu smakuje łosoś oraz pstrąg. Ryby są lekkostrawne, niskokaloryczne oraz bogate w białko, witaminy i kwasy omega-3, które redukują ryzyko chorób serca, nadciśnienia, a także obniżają poziom cholesterolu. Ryba z grilla smakuje zupełnie inaczej, niż tradycyjnie smażona na patelni. Około godzinę przed pieczeniem kawałki filetów z łososia należy włożyć do miski z marynatą (czosnek, oliwa, szczypta soli i pieprz), a następnie ostawić do lodówki na godzinę. Warto pamiętać o zawinięciu ryby w folię aluminiową bądź ułożeniu na tacce do grillowania. Łososia wystarczy piec po 10 minut z każdej strony, a na koniec położyć na wierzch odrobinę masła i posypać posiekanym koperkiem. Kiedy masło się roztopi, podać. Pstrągi grillujemy około 20 minut. Najsmaczniejsze są wtedy, kiedy po umyciu i osuszeniu, oprószymy je w środku solą (w małej ilości) i pieprzem.
Do ryby należy włożyć po 2 plasterki cytryny i cebuli, a także po gałązce ziół (według uznania). Na zewnątrz posmarować rybę oliwą oraz natrzeć czosnkiem. Następnie ułożyć na tackach do grillowania. Podczas pieczenia wystarczy raz obrócić i posmarować oliwą. Najlepiej przygotować większą ilość ryb – tak przyrządzone zasmakują nie tylko małym biesiadnikom!
Polędwiczki z kurczaka
Polędwiczki z kurczaka to przysmak, który polubią nie tylko mali grillowicze. Po wykrojeniu i dokładnym umyciu, wrzucamy je do marynaty (przykładowo: szklanka jogurtu naturalnego, sól, pieprz, przyprawa do drobiu albo 2 łyżki miodu, 2 łyżki keczupu, 1 łyżka sosu sojowego, zioła w proszku). Na rozgrzanym grillu pieczemy mięso przez około 3 minuty (lub krócej, według uznania).
Kolorowe szaszłyczki
To idealne danie do przyrządzenia wspólnie z dzieckiem. Mięso kroimy w kostkę oraz odstawiamy na około trzy godziny. Wcześniej możemy je smacznie doprawić, np. suszonymi ziołami, gotową przyprawą do grilla, sosem sojowym czy mieszanką: olej, sok z cytryny i miodu oraz oregano. Około pół godziny przed podaniem kroimy warzywa: paprykę, cebulę oraz grzybki (pieczarki), a nawet winogrona, na koniec możemy jeszcze przyprawić ziołami (np. oregano, tymianek, bazylia). Nabijamy mięso i kolorowe dodatki na patyczki. Najlepiej poprosić o pomoc malucha – będzie dumny, jeśli jego samodzielnie przygotowane zakąski spodobają się gościom. Gotowe szaszłyczki grillujemy około 5 minut z każdej strony. Oczywiście skład szaszłyków może być przeróżny (np. doskonale grillują się kabaczki oraz cukinia). Szaszłyczki można podać z grillowanym pieczywkiem czosnkowym.
Pieczywko czosnkowe
Czosnkowe pieczywo może być smacznym dodatkiem do każdej grillowanej potrawy, ale chrupiące kromeczki najbardziej posmakują maluchowi. Nie wymagają wiele wysiłku ani czasu. 1 weka, 1 kostka masła i kilka ząbków czosnku – oto przepis na przysmak, który prawdopodobnie stanie się grillowym hitem dlakażdego malucha. Czosnek należy rozgnieść i połączyć z miękkim masłem (ewentualnie posypać drobno posiekaną pietruszką).
Każdą kromkę weki smarujemy z jednej lub obu stron, ale bardzo cienko. Grillujemy kanapeczki przez około 2 minuty (nie mogą być zbyt twarde).
Grillowane ziemniaczki
Przygotowujemy odpowiedniej wielkości kawałki foli aluminiowej, na każdym kawałku układamy po kawałku masła. Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i suszymy. Każdy z osobna układamy na foli z masłem i posypujemy przyprawą do ziemniaków oraz ziołami. Każdy ziemniaczek szczelnie zawijamy i układamy na ruszcie. Do grillowanych ziemniaczków możemy także przygotować smaczny sos. Ubijamy w misce 3 łyżki oliwy z oliwek, sok z ćwiartki cytryny, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku oraz posiekaną natkę pietruszki. Sosem polewamy gotowe ziemniaczki. Smaku doda grillowana cebulka na posypkę.
Pieczone bananki
Aby wprowadzić do ogrodu trochę egzotyki, możemy śmiało wrzucić na ruszt nawet… banany. Grillujemy owoce w skórce, kiedy będą już miękkie nakrajamy wzdłuż, polewamy sosem pomarańczowym (w tym celu musimy wcześniej zagotować sok pomarańczowy do konsystencji lekkiego syropu i ostudzić), obok układamy kawałki pomarańczy lub gruszek. Innym pomysłem na słodki grillowany deser jest podawanie bananów z czekoladą. Do każdego owocu wkładamy w nacięcia po 2 lub 3 kostki czekolady (na tyle głęboko, aby nie wyciekła podczas pieczenia).
Kilka prostych zasad zdrowego grillowania
Grillowanie wcale nie musi kojarzyć się z nadmiarem tłuszczu i niepotrzebnymi kaloriami. Należy jedynie przestrzegać kilku zasad, a wieczorne grillowanie może się przekształcić w wartościowy posiłek dla Twojego malucha. Przede wszystkim powinniśmy unikać ostrych przypraw oraz nadmiaru soli, którą z powodzeniem zastąpić mogą zioła oraz czosnek. Mięsa nie należy zbyt mocno przypiekać (jednocześnie przed podaniem koniecznie sprawdzajmy czy aby na pewno się upiekło). Do grillowania najlepiej wybierać mięso chude (kurczak, indyk, chuda wołowina lub ryby), wcześniej należy zamarynować je w oliwie z oliwek z przyprawami. Nie grillujmy na ostrym ogniu, kładźmy potrawy na ruszt dopiero wtedy, kiedy wytworzy się dużo żaru. Nie podawajmy też dziecku gotowych, już przyprawionych oraz zafoliowanych dań na grilla (mogą zawierać zbyt dużo tłuszczu). A co najważniejsze – nie skupiajmy się wyłącznie na potrawach mięsnych! Warzywa i owoce też nadają się do wrzucenia na ruszt, a grillowana ryba dużo lepiej smakuje w towarzystwie świeżej sałaty.