Higiena karmienia dziecka

Zarówno w przypadku karmienia piersią, jak i sztucznego, istnieją pewne zasady higieny, których warto przestrzegać!

higiena karmienia


Podziel się na


O tym, że higiena jest ważna tłumaczyć nikomu nie trzeba. Istotna jest ona również przy karmieniu dziecka. W pożywieniu łatwo rozwijają się bakterie, a małe dzieci nie posiadają jeszcze odpowiedniej ochrony przed bakteriami i mają nie w pełni dojrzały układ pokarmowy. Brak odpowiedniej higieny karmienia dziecka może doprowadzić do wielu chorób, np. biegunek, zatruć itp. Oto kilka czynności, które mogą im zapobiec.

Odpowiednia butelka

Najważniejszym akcesorium do karmienia jest butelka, w której podajesz pokarm. Nie ma znaczenia, czy podajesz w niej mleko własne czy modyfikowane. Jaka powinna być więc idealna dla ciebie i dziecka butelka? Przede wszystkim musi się dać łatwo umyć. Dlatego nie powinna mieć wymyślnych kształtów – tak, byśmy szczotką mogli dotrzeć do każdego jej zakamarka. Ważnym jej elementem jest smoczek – może być silikonowy lub lateksowy. Powinien mieć dziurki w odpowiedniej ilości i wielkości, tak by pokarm nie zatrzymywał się i nie leciał zbyt szybko (odpowiednio do wieku i umiejętności dziecka).

karmienie dziecka - jak robić to dobrze

Czyszczenie i wyparzanie butelki

Butelkę możemy myć w zmywarce lub w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń. Czyścić należy dokładnie i porządnie, by usunąć cały brud i bakterie. Niestety, samo zmywanie nie usunie ich wszystkich – dlatego powinniśmy butelki i smoczki wyparzać/ sterylizować. Do tej czynności możemy wykorzystać specjalne urządzenia – sterylizatory do butelek. Możemy butelki i smoczki także wygotowywać (10 minut) lub sparzać wrzątkiem. Trzeba wykonywać to regularnie (najlepiej przed każdym użyciem) do czasu, gdy dziecko skończy pół roku. Wtedy jego organizm zacznie lepiej radzić sobie z bakteriami i będzie można zmniejszyć częstotliwość wyparzania (całkowita izolacja starszego dziecka od bakterii także nie jest dla niego zdrowa).

Przygotowywanie mleka modyfikowanego

Do sporządzenia mlecznej mieszanki używamy wyłącznie przegotowanej wody. Należy trzymać się instrukcji wykonania zamieszczonej na opakowaniu, ponieważ zbyt rzadkie lub gęste mieszanki mogą maleństwu zaszkodzić. Temperaturę posiłku należy dostosować do indywidualnych potrzeb malucha – jedzenie może podgrzane lub w temperaturze pokojowej. Jeżeli jednak chcesz mieszankę podgrzewać – nie rób tego w mikrofalówce – a w kąpieli wodnej. Możesz zrobić to także w specjalnym urządzeniu lub pod strumieniem ciepłej wody. Najważniejsze jednak jest, by nie podgrzewać wielokrotnie jednej porcji. Niezjedzone resztki należy wyrzucić. Otwartą mieszankę szczelnie zamykaj, by nie dostała się do niej wilgoć. Nigdy też nie podawaj jej po skończeniu się daty ważności.

Podawanie mleka matki

Mleko mamy można przechowywać w lodówce lub zamrozić. Nie traci ono swojej wartości. W butelce można także podawać kobiece mleko – wcześniej odciągnięte. Nie ma wtedy znaczenia – kto nakarmi dziecka, a jest to przydatne, gdy mama chce/ musi wyjść lub tata także chce się zaangażować w karmienie. Po odciągnięciu pokarmu możesz go podawać od razu, schłodzić w lodówce i później, przed podaniem podgrzać lub zamrozić. Zasady higieny są prawie takie same jak w przypadku mleka modyfikowanego: przechowujemy je w pojemnikach/ woreczkach do żywności – wcześniej wysterylizowanych. Dobrze jest podpisywać je datą, by pamiętać, ile i jak długo jeszcze będą ważne. Zasady podgrzewania są takie same. Rozmrażamy stopniowo – najpierw w lodówce, potem w temperaturze pokojowej, a na koniec podgrzewamy. Nie należy podgrzewać ponownie rozmrażanego mleka – resztki wyrzucamy! Nie można także mieszać świeżego mleka z mrożonym. Dobrze jest również mrozić różne pojemności mleka, by w razie potrzeby móc podać dziecku kolejną, np. małą porcję.

Przygotowanie jedzenia dla starszego dziecka – słoiczki

Gotowe jedzenie w słoiczkach jest wygodnym sposobem karmienia już kilkumiesięcznego dziecka. Jednak także i w tym przypadku należy pamiętać o podstawowych zasadach higieny:

  • nie podawaj jedzenia przeterminowanego;
  • nie musisz trzymać zamkniętych słoiczków w lodówce, gdy jednak już je otworzysz jest to konieczne.
  • takie danie nadaje się ponownego zjedzenia przez 48 godzin od otwarcia;
  • danie można podawać bez podgrzewania;
  • jeśli podgrzewamy danie, to nie możemy doprowadzić go do wrzenia. Najlepiej robić to w kąpieli wodnej. Można danie podgrzać również bezpośrednio w rondelku (należy tylko uważać, by się nie przypaliło);
  • przed podaniem wymieszaj danie, by wyrównać temperaturę;
  • przełóż danie na talerzyk, by nie wprowadzić bakterii ze śliny do słoika. Jeśli chcesz je podać bezpośrednio, to niezjedzoną część musisz potem wyrzuć;
gotowe jedzenie w słoiczkach

Jedzenie robione przez mamę i tatę

Zamiast kupować słoiczki możesz przygotować je sama. Jeśli przygotowujesz posiłki samodzielnie pamiętaj o dokładnym myciu warzyw i owoców używanych do ich przygotowania. Przed każdym gotowaniem umyj dokładnie ręce i przetrzyj miejsce przygotowywania posiłku. Możesz przygotowywać jedzenie na zapas. Wystarczy, że zrobisz większą porcję i np. ją zamrozisz. Małe porcje mrożonek możesz zrobić wykorzystując formy do kostek lodu (wcześniej wysterylizowane!). Po wstępnym mrożeniu możesz przełożyć kostki do torebek i przechowywać do 3 miesięcy. Potem wystarczy rozmrozić, podać i pyszny posiłek gotowy.