Świeży imbir wykorzystywany jest jako środek na poranne mdłości u ciężarnych. O właściwościach imbiru piszą specjaliści z Nutri Center.
Świeży imbir wykorzystywany jest jako środek na poranne mdłości u ciężarnych, kaszel, zaburzenia trawienne oraz gorączkę. Jego forma gotowana i suszona stosowana jest na bóle brzucha i biegunki. O zdrowotnych właściwościach imbiru piszą specjaliści z Nutri Center.
Imbir – nie tylko przyprawa
Imbir był wyróżniany w chińskich księgach medycznych już ponad 2000 lat temu, a w ludowej medycynie wschodu jest składnikiem ponad połowy recept. Świeży imbir wykorzystywany jest przez dalekowschodnich lekarzy jako środek na wymioty, kaszel, zaburzenia trawienne oraz gorączkę.
Jego forma gotowana i suszona stosowana jest na bóle brzucha i biegunki. Używany jest jako środek podniecający przez mieszkańców Afryki i środek antykoncepcyjny przez kobiety z Nowej Gwinei. Poza zastosowaniem w lecznictwie, imbir to cenna przyprawa i ważny składnik wielu potraw.
Imbir na mdłości
Jedno z pierwszych badań klinicznych skuteczności imbiru w chorobie lokomocyjnej dotyczyło uczniów szkoły morskiej, którzy wypłynęli w swój pierwszy rejs na otwarte morze. Pośród grupy 80 młodych mężczyzn, aż 32 nie było odpornych na kołysanie fal. W przezwyciężeniu chorobie morskiej pomógł imbir. Hamuje on bowiem skutecznie przykre objawy choroby lokomocyjnej, zapobiega nudnościom i wymiotom u kobiet ciężarnych oraz nudnościom po narkozie operacyjnej.
Meta-analiza pięciu randomizowanych badań klinicznych, w których wzięło udział 363 pacjentów, wykazała działanie imbiru stosowanego w dawce nie mniejszej niż 1 g/d, która wyraźnie zmniejszała ryzyko występowania nudności i wymiotów po zabiegach operacyjnych. Badania kliniczne, prowadzone od lat 90. w różnych krajach świata, wykazały wyraźnie pozytywny efekt stosowania imbiru, łagodzącego skutecznie nawet uciążliwe wymioty u ciężarnych. Skuteczność imbiru okazała się porównywalna ze skutecznością witaminy B6.

Imbir – środek przeciwzapalny i przeciwbólowy
Właściwości przeciwzapalne i związane z tym działanie przeciwbólowe to kolejne niepodważalne medyczne właściwości imbiru. Od dawna były stosowane w systemach medycznych starożytnych Indii, Ayurveda i Tibii.
Skuteczność imbiru w zmniejszaniu bólu, w dolegliwościach powodowanych przez zapalenie kości i stawów, wykazano również w badaniach klinicznych. W przeciwieństwie do niesteroidowych środków przeciwzapalnych, imbir i jego składniki nie powodują uszkodzeń błony śluzowej układu pokarmowego, a nawet chronią ją przed powstawaniem owrzodzeń.
Imbir – dobry dla serca
Wodny wyciąg z imbiru wykazuje działanie obniżające ciśnienie krwi przez rozkurcz naczyń i wpływał także na rytm serca. Wykazuje ponad to działanie antyoksydacyjne, hamujące oksydację lipoprotein LDL, obniżanie poziomu cholesterolu i lipidów oraz wpływa na zwolnienie procesów aterogenezy. Użycie imbiru jako przyprawy do potraw tłustych, ma istotne znaczenie nie tylko ze względu na poprawę procesów trawienia, ale także na zapobieganie obniżeniu aktywności czynników hamujących procesy krzepnięcia krwi, a więc zmniejszenie możliwości powstawania skrzeplin w naczyniach.
Badania kliniczne potwierdzają również hamujący wpływ imbiru na rozwój wielu szczepów bakterii, wirusów i grzybów. W medycynie krajów arabskich imbir zaliczany jest do afrodyzjaków. Rzeczywiście, w badaniach na zwierzętach zwiększał produkcję spermy i ruchliwość plemników.

Imbir – działanie dla zdrowia
Imbir wykazuje więc działanie:
- przeciwzapalne, żółciopędne oraz pobudzające motorykę przewodu pokarmowego,
- profilaktyczne w chorobie lokomocyjnej, a także w nudnościach pooperacyjnych i porannych u ciężarnych,
- przeciwbólowe,
- przeciwmigrenowe,
- przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne,
- napotne, wykrztuśne,
- przeciwwrzodowe.
Badania nowych właściwości imbiru w terapii trwają, uzyskiwane wyniki wskazują na wpływ wyciągu imbiru i jego głównych składników na układ immunologiczny, działanie ochronne przed powodowanym przez etanol uszkodzeniem wątroby, zdolność poprawiania wrażliwości na insulinę. Ma również znaczenie w chemioprewencji nowotworów.
Herbata imbirowa – przepis
Utrzyj obrany imbir na małej, gęstej tarce do jarzyn do emaliowanego garnka. Na 1 litr wody weź dużą łyżkę stołową utartej masy. Po zalaniu masy imbirowej wodą postaw garnek na ogień i gotuj 20 minut zmniejszając ogień po zagotowaniu.
Zestaw ugotowany imbir, dodaj dużą łyżkę miodu, dodaj łyżkę (a można i więcej) cukru i wciśnij sok z jednej cytryny (można więcej!).
Przecedź i pij póki gorące (Herbatę imbirową można pić na zimno mrożoną, można też dla zaostrzenia smaku delikatnie popieprzyć)
Artykuł ten nie w pełni rozwija tematykę właściwości leczniczych i zdrowotnych imbiru. Przed zastosowaniem terapii skonsultuj się z lekarzem prowadzącym lub dietetykiem klinicznym.
Autor: mgr Anna Brońyk-Puzoń, Nutri Center www.nutricenter.pl
Dowiedz się więcej: