Jak zwalczyć ciążowe mdłości?

Oto 6 sprawdzonych sposobów, by uporać się z ciążowymi mdłościami.

kobieta w ciąży cierpi na mdłości


Podziel się na


Mdłości to jeden z pierwszych i najczęstszych objawów wczesnej ciąży. Trwają niemal przez cały pierwszy trymestr i są prawdziwą zmorą dla podekscytowanych i przerażonych jednocześnie ciężarnych.  Jak walczyć z tą przykrą dolegliwością? 

Suche przekąski

To najbardziej popularny środek do walki z mdłościami. Herbatniki, krakersy, suszone owoce, płatki kukurydziane, migdały – nada się wszystko, co mieści się w garści i można z łatwością schować do torebki, by poratować się w przypadku gorszego samopoczucia.

Ponieważ mdłości atakują najczęściej rano, dobrze mieć sucharki tuż przy łóżku, by sięgnąć po nie tuż po przebudzeniu. Idealnie, jeśli będą popite ciepłą herbatą (świeżą lub z termosu) lub mlekiem. Jako alternatywa dla suchych przekąsek świetnie sprawdzą się pokrojone w plastry lub kostkę owoce.

Zioła

Idealna jest przede wszystkim relaksująca triada: rumianek, melisa i mięta, które nie tylko działają uspokajająco, ale też regulują trawienie. Najlepiej spożywać je w formie naparów. Ponieważ niektóre zioła są w ciąży niewskazane, planując wspomaganie się preparatami roślinnymi, należy zawsze skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą, którzy ocenią, czy zażywanie ziół w tym stanie jest bezpieczne.

kobieta w ciąży cierpi na mdłości

Wit. B6

Niewiele osób o tym wie, ale witamina B6, wpływająca korzystnie na szereg procesów organicznych, ma także właściwości łagodzące w przypadku mdłości i odruchów wymiotnych. W I trymestrze ciąży jest niezbędna także z uwagi na konieczność dostarczenia rozwijającemu się dziecku odpowiedniej ilości składników odżywczych. Źródłami witaminy B6 są przede wszystkim chude mięso, ryby, kiełki pszenicy i warzywa (m.in. kapusta, szpinak, marchew kalafior). Na witaminę tę powinny jednak uważać ciężarne, które mają kłopoty z wątrobą.

Imbir

Blisko 75% kobiet w I trymestrze ciąży reaguje pozytywnie na imbir – ta cenna przyprawa neutralizuje mdłości, a przy okazji rozgrzewa organizm. Jest przy tym bezpieczny dla płodu. Najlepszy przepis dla przyszłej mamy to plaster świeżego imbiru zalany wrzątkiem lub dodany do gorącej herbaty. Korzeń przyprawy można także zetrzeć wprost do napoju. Dla miłośniczek korzennego smaku idealny będzie także imbir kandyzowany.

kobieta w ciąży cierpi na mdłości

Woda

Ten naturalny płyn wpływa korzystnie na pracę organizmu w każdym stanie. W ciąży jest nie tylko niezbędnym składnikiem codziennej diety, ale także doskonałym środkiem nawilżającym skórę i poprawiającym samopoczucie w przypadku odczuwania przykrych dolegliwości. Wypijanie 3 litrów płynów dziennie (nie tylko czystej wody, także herbaty i soków) to doskonały sposób na pozbycie się z organizmu toksyn.