Niedobór jodu w ciąży może być przyczyną wielu schorzeń – związanych szczególnie z rozwojem dziecka. Dowiedz się – po co jod w ciąży i jaki jod w ciąży?
Odpowiednie odżywianie się w czasie ciąży to klucz do zdrowia przyszłej mamy i prawidłowego rozwoju jej dziecka. Niedobór jodu w ciąży może być przyczyną wielu schorzeń – związanych szczególnie z rozwojem dziecka. Dowiedz się – po co jod w ciąży i jaki jod w ciąży?
Po co jod w ciąży?
Jod to składnik mineralny – niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze on udział w produkcji hormonów tarczycy (tyroksyny – T4 i trijodotyroniny – T3), które regulują metabolizm oraz rozwój organizmu – zarówno u matki, jak i u płodu. Hormony te mają ogromny wpływ na prawidłowy rozwój układu nerwowego i funkcjonowanie mózgu. Regulują także metabolizm, wzrost, dojrzewanie, pracę układu mięśniowego i układu krążenia.
Czy można brać jod w ciąży? Nawet trzeba! Hormonów tarczycy matki dziecko potrzebuje szczególnie w pierwszym trymestrze – zanim jego własna tarczyca zacznie działać. Niedobór jodu w ciąży może prowadzić do:
- poronień;
- opóźnienia rozwoju umysłowego
- obniżonego IQ dziecka
- zaburzeń neurologicznych
Odpowiednia ilość jodu zmniejsza również ryzyko tzw. wola u płodu (powiększenie tarczycy) i związanych z tym późniejszych powikłań.
Mamy już odpowiedź na pytanie: jod w ciąży brać czy nie i jod w ciąży – od kiedy, teraz warto dowiedzieć się więcej w temacie: jak uzupełnić jod w ciąży!
Jod w ciąży – suplementacja
Zapotrzebowanie na jod w ciąży wzrasta. Według WHO i Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników: zalecana dawka w ciąży: 250 mikrogramów (μg) jodu dziennie. Suplementacja najczęściej odbywa się poprzez preparaty wielowitaminowe dla kobiet w ciąży zawierające jod.
Jaki jod w ciąży? W ciąży zalecany jest organiczny jod w formie jodku potasu (KI), przyjmowany w bezpiecznej i kontrolowanej dawce. Jod powinien być suplementowany pod nadzorem lekarza, najlepiej jest brać jod w tabletkach w ciąży jako część wieloskładnikowych suplementów lub jako osobny preparat z jodem, jeśli inne suplementy go nie zawierają.
Jeśli planujesz ciążę lub jesteś w ciąży, skonsultuj suplementację jodu z lekarzem prowadzącym – zwłaszcza jeśli masz problemy z tarczycą (np. Hashimoto). Nadmiar jodu także może być szkodliwy, dlatego ważne jest zachowanie właściwej dawki.

Jod w ciąży a Hashimoto
Suplementacja jodu w ciąży przy Hashimoto to temat bardzo wrażliwy, ponieważ zarówno niedobór, jak i nadmiar jodu mogą zaszkodzić – zarówno mamie, jak i dziecku. W tej sytuacji konieczna jest indywidualna konsultacja z endokrynologiem lub ginekologiem prowadzącym ciążę, najlepiej z doświadczeniem w chorobach tarczycy.
Nadmiar jodu może nasilać reakcję autoimmunologiczną, czyli pogarszać przebieg Hashimoto.
Zazwyczaj konieczne jest więc:
- ocena poziomu TSH, FT4, FT3, przeciwciał (aTPO, aTG) – jeszcze przed ciążą lub na początku ciąży.
- nie unikać jodu całkowicie, ale podawać go ostrożnie, według zaleceń lekarza.
- unikanie preparatów z alg morskich (kelp) – mogą zawierać zbyt dużą ilość jodu.
Nie przyjmuj dodatkowego jodu bez konsultacji w ciąży, jeśli:
- masz stwierdzone Hashimoto,
- jesteś w trakcie leczenia tarczycy,
- masz wysokie poziomy przeciwciał (aTPO, aTG),
- TSH jest niestabilne.
Ciąża z Hashimoto oznacza, że suplementacja jodu często jest możliwa, ale tylko po ocenie stanu tarczycy i pod ścisłą kontrolą lekarską. Źle dobrana dawka może pogorszyć przebieg choroby lub wpłynąć negatywnie na rozwój dziecka.
Źródła jodu – jak uzupełniać dietę w ten pierwiastek?
Jod nam morzem w ciąży to dobry kierunek, ale pozostałe rejony są ubogie w ten pierwiastek. Polska należy do krajów objętych niedoborem jodu – szczególnie brakuje go w górskich rejonach.
Głównym, naturalnym źródłem jodu są ryby oraz owoce morza. W czasie ciąży powinna jeść ryby nawet trzy razy w tygodniu. Nie wszystkie gatunki są jednak wskazane – należy zachować ostrożność w spożywaniu dużych ryb morskich, których mięso zawierać może śladowe ilości metali ciężkich (np. tuńczyk, rekin), szkodliwych dla rozwoju płodu.
Picie niektórych gatunków wód mineralnych oraz używanie podczas gotowania jodowanej soli kuchennej również zaopatruje nasz organizm w ten pierwiastek. Pamiętajmy jednak – spożywanie jednej łyżeczki soli kuchennej dziennie to absolutne maksimum.
Jod w czasie ciąży – źródła jodu w diecie
- ryby morskie (np. dorsz, łosoś)
- owoce morza
- mleko i nabiał
- jaja
- sól jodowana
Jednak z samej diety trudno pokryć zapotrzebowanie – dlatego suplementacja w ciąży to standardowa rekomendacja.
—
Tematy i frazy typu: ‚jod w ciąży mamaginekolog’ czy ‚ jod w ciąży pan tabletka’ cieszą się dużym zainteresowaniem wśród przyszłych mam szukających rzetelnych informacji o suplementacji w ciąży. I wcale to nie dziwi, niedobór jodu to jeden z najpoważniejszych problemów w ciąży. Jeśli planujesz ciążę lub jesteś w ciąży, skonsultuj suplementację jodu z lekarzem prowadzącym.
Dowiedz się więcej: