Niedobór jodu u kobiet w ciąży może być przyczyną wielu schorzeń – związanych szczególnie z rozwojem dziecka.
Odpowiednie odżywianie się w czasie ciąży to klucz do zdrowia przyszłej mamy i prawidłowego rozwoju jej dziecka. Tylko urozmaicona dieta może dostarczyć organizmowi wszystkich składników odżywczych – niedobór chociaż jednego z nich może być bardzo niebezpieczny – przede wszystkim dla rozwijającego się płodu. Przykładem takiego składnika jest jod.
Co to jest jod?
Jod to składnik mineralny – niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze on udział w produkcji hormonów tarczycy (tyroksyny i trójjodotyroniny), które mają ogromny wpływ na prawidłowy rozwój układu nerwowego i funkcjonowanie mózgu. Hormony te regulują także metabolizm, wzrost, dojrzewanie, pracę układu mięśniowego i układu krążenia.
Niedobór jodu
Niedobór jodu to jeden z najpoważniejszych problemów zdrowotnych na świecie. W jod bogate są bowiem tereny nadmorskie, pozostałe rejony są ubogie w ten pierwiastek. Polska należy do krajów objętych niedoborem jodu – szczególnie brakuje go w górskich rejonach. Dlatego pod koniec lat 90. wprowadzono w naszym kraju obowiązek jodowania soli, aby w ten sposób uzupełniać jego ilość w organizmie.
Konsekwencje niedoboru jodu w ciąży
Niedobór jodu u kobiet w ciąży może być przyczyną wielu schorzeń – związanych szczególnie z rozwojem dziecka. To właśnie głównie ciężarne narażone są na niedobór tego pierwiastka – bo mama musi także zaopatrzyć w jod tarczycę rozwijającego się dziecka. Norma jodu dla ciężarnych wynosi około 200-250 mcg. Spadek poziomu jodu może być zaś niebezpieczny dla płodu i powodować wady wrodzone dziecka oraz zaburzenia rozwoju psychomotorycznego.
Oprócz opóźnienia rozwoju psychiczno-umysłowego dziecka niedobór jodu może być także przyczyną:
- poronień;
- zwiększenia umieralności poporodowej niemowląt;
- niedoczynności gruczołu tarczowego;
- występowania wola u noworodków.

Inne charakterystyczne objawy niedoboru jodu
Niedobór jodu może objawiać się także powstawaniem tzw. wola. Jest to różnego stopnia powiększenie się gruczołu tarczowego, powodujące uwypuklanie się szyi. W najbardziej zaawansowanych przypadkach może nawet dojść do ucisku tchawicy i objawów duszności. Jak się okazuje – próby wyrównywania niedoborów pierwiastka jodowaną solą kuchenną często są nieskuteczne. U co czwartej ciężarnej rozwijają się bowiem wole, a u co drugiej rodzącej spotykamy się z powiększeniem gruczołu tarczycy.
Źródła jodu – jak uzupełniać dietę w ten pierwiastek?
Głównym, naturalnym źródłem jodu są ryby oraz owoce morza. W czasie ciąży kobieta powinna więc jeść ryby nawet trzy razy w tygodniu. Nie wszystkie gatunki są jednak wskazane – należy zachować ostrożność w spożywaniu dużych ryb morskich, których mięso zawierać może śladowe ilości metali ciężkich (np. tuńczyk, rekin), szkodliwych dla rozwoju płodu.
Picie niektórych gatunków wód mineralnych oraz używanie podczas gotowania jodowanej soli kuchennej również zaopatruje nasz organizm w ten pierwiastek. Pamiętajmy jednak – spożywanie jednej łyżeczki soli kuchennej dziennie to absolutne maksimum. W czasie ciąży wielu lekarzy przepisuje też doustne preparaty jodu. Na ogół ciężarne zażywają tabletki zawierające od 100mg do 200mg jodu – jest to dawka dobowa. Jodu nie wolno jednak zażywać na własną rękę – bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem
Jod ma ogromny wpływ na prawidłowy rozwój naszego dziecka. Konsekwencje niedoboru tego pierwiastka mogą być naprawdę poważne, a przecież łatwo można ich uniknąć – wystarczy odpowiednia, bogata we wszystkie składniki odżywcze dieta.