Zimowe długie wieczory, chłód i szybko gasnący dzień skłaniają większość z nas do pozostania w domu. Chcemy zakopać się w cieple domowego zacisza i kubkiem kakao w ręku.
To świetna pora aby nieco zwolnic tempo, wczuć się w zimującą przyrodę i przynajmniej w domowym zaciszu przestać pędzić, znaleźć chwilę dla siebie i najbliższych. Spędźmy ten czas razem z dziećmi na rozwijaniu w nich pasji. Można połączyć kulinarne zamiłowania z plastyką. Przy okazji pokazać dzieciom, że przygotowywanie posiłków może być też atrakcyjne, że jedzenie ma różne smaki, faktury, zapachy.
Proponujemy wspólną zabawę przy banalnie prostych babeczkach. Jednak mimo, że są proste i łatwe do przygotowania to nie one mają stanowić główną atrakcję. Przepis powinien być prosty, tak aby dzieci mogły z naszą niewielką pomocą właściwie same go przygotować. Najważniejszą rolę powinny pełnić dodatki i jadalne ozdoby. Kupmy kolorowe foremki do babeczek, może dziecko może samo wybrać w sklepie wzór, który mu się najbardziej spodoba. Zaopatrzmy się w kolorowe polewy, posypki oraz w bakalie! Przygotujmy miseczki, w których możemy rozłożyć te wszystkie dodatki. Dzieci na pewno będą zachwycone kiedy zobaczą jak olbrzymi wybór różnej wielkości, koloru i kształtów orzechów i suszonych owoców jest przed nimi do wyboru.
Rodzinne kucharzenie
Często nie pozwalamy dzieciakom wielu rzeczy robić samodzielnie ponieważ chcemy uniknąć bałaganu. Ale jeśli chcemy aby czegoś się nauczyły, zapamiętały ten dzień wyjątkowo i przede wszystkim dobrze się bawiły pozwólmy im raz na jakiś czas na mały chaos w kuchni. Jeśli mamy w kuchni stół nakryjmy go łatwo ścieralną ceratą i usuńmy z niego wszystkie zbędne rzeczy. Przygotujmy mikser, miskę oraz potrzebne do babeczek składniki.
Chwilę, w której babeczki będą się piekły wykorzystajmy na pogawędkę z dziećmi. Pokażmy im jak wiele może być odmian orzechów. Ułóżmy je od najmniejszego do największego. Zasłońmy oczy, pobawmy się w zgadywanie po smaku jaki to suszony owoc. Możliwości jest mnóstwo, a nasze dzieci zyskają cenną i ciekawą wiedzę. Kiedy babeczki już się upieką, a wystarczy im dosłownie 20 minut w piekarniku, i przestygną przez kilka minut możemy zacząć właściwą zabawę. Posmarujmy je polewami, zmieszajmy kolory, poprzyklejajmy do polew dodatki – orzeszki, posypki czy suszone owoce.
Może stwórzmy ‘babeczkowy’ portret całej rodziny? Rodzynki mogą posłużyć za oczka a pokrojone w cienkie plasterki suszone morele mogą przypominać płomienną fryzurę cioci? Nic nas nie ogranicza, pozwólmy dzieciom bawić się, poznawać i eksperymentować. Pamiętajmy, że kuchnię da się posprzątać a brudne ręce umyć. Dla wielu dzieci te spędzone z wami chwile będą czasem wtajemniczenia w pasje rodziców, wspólny czas zbliży was do siebie, zapisze się w pamięci jako piękne wspomnienie. A w ich głowach też z pewnością zostanie nieco wiedzy.
Przepis na błyskawiczne babeczki
- 140 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 jajka
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka mąki pszennej
- ¾ szklanki otrębów
- 1 dojrzały banan
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać cukier, pokrojony w plasterki banan i ekstrakt z wanilii. Dalej ucierając po kolei wbijać jajka, miksując po każdym dodaniu. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i otrębami, dodać do masy, zmiksować.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta, do 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 160 – 170ºC przez około 20-25 minut. Do ozdoby przygotować – gotowe polewy, barwniki spożywcze, kolorowe posypki i wszelkie bakalie.
Smacznego!