Magnez – Twój ciążowy asystent

Zalecana dobowa dawka magnezu dla kobiety to 300, podczas gdy dla kobiet w ciąży i matek karmiących wynosi ona od 350 do 450 mg!

kakao i migdały bogate w magnez


Podziel się na


Czy wiesz jak bardzo ważnym pierwiastkiem w Twojej diecie jest magnez?  Magnez uczestniczy w połowie z 600 procesów biochemicznych, które nieustannie zachodzą w naszym organizmie. Buduje korę mózgową oraz wspiera rozwój płodu, dlatego zapotrzebowanie na niego jest szczególnie wysokie u kobiet w ciąży.

Potęga magnezu

Niedobór magnezu w organizmie człowieka może mieć katastrofalne skutki, począwszy od bolesnych skurczy łydek, wypadaniu włosów, nadciśnienia aż do zaburzeń rytmu serca. Magnez pełni wiele funkcji, między innymi przetwarza białko, cukry i tłuszcze, a także chroni przed toksynami, czyli zapobiega zatruciom organizmu. Ponadto jest ważnym składnikiem procesu metabolizmu wapnia, fosforu, sodu, potasu i witaminy C, odpowiada za dobry stan naszych kości i zębów. Jest też panaceum na nasze nerwy – ma właściwości uspokajające oraz utrzymuje prawidłową pracę serca.

Magnez a ciąża

Szczególnie kobiety ciężarne potrzebują większych ilości tego pierwiastka, przy czym najbardziej jest on potrzebny w trzecim trymestrze, kiedy o deficyt najłatwiej. Zalecana dobowa dawka to 300 i 350 mg (dla kobiety i mężczyzny), podczas gdy dla kobiet w ciąży i matek karmiących wynosi ona według różnych zaleceń od 350 do 450 mg! Zwiększone zapotrzebowanie wynika z potrzeb płodu, który akumuluje magnez w ilości 8 mg dziennie. Ilość ta zwiększa się jeszcze podczas karmienia, aby osiągnąć średnio aż 25 mg.

Niedobory tego pierwiastka sprzyjają przedwczesnym porodom i rodzeniu się dzieci o zbyt małej masie ciała, mogą także niekorzystnie wpływać na dziecko już po jego urodzeniu.

kakao i migdały bogate w magnez

Źródła magnezu

Istnieje szeroka gama produktów bogatych w magnez, co sprawia, że nietrudno jest wybrać spośród nich te, które lubimy. Ponadto, ułatwia to zaopatrzenie się w ten ważny pierwiastek w każdych warunkach, o każdej porze roku. Magnez można więc znaleźć w dużych ilościach chociażby w kaszy gryczanej, kukurydzy, fasoli, grochu, soi, kakao, gorzkiej czekoladzie, orzechach i migdałach. 100 gramów produktów zawiera średnio następujące ilości magnezu: kakao – 440 miligramów, słonecznik – 350 do 420, soja – 250, kasza gryczana – 220, fasola – 160, orzechy oraz migdały – do 130, groch – 120, warzywa świeże – do 30, pieczywo razowe – 20 do 80, pieczywo pszenne białe i natka pietruszki – 20 miligramów.

migdały bogate w magnez

W wodzie siła

Skażenie środowiska naturalnego przez rozwój cywilizacyjny powoduje, że warzywa (obok mięsa i owoców fundament codziennej diety) stają się coraz słabszym źródłem magnezu, a przeładowana chemią żywność z półek sklepowych nie tylko nie zmniejsza niedoborów – dodatkowo podtruwa organizm. Dlatego pewnym i bezpiecznym źródłem jest woda mineralna. Zresztą magnez w niej zawarty jest szybciej i lepiej przyswajany przez organizm. Wybierajmy zatem wody z dużą zawartością tego tak potrzebnego pierwiastka.