O leczniczych właściwościach miodu piszą specjaliści z NutriCenter.
Miód był dla starożytnych Egipcjan tym, czym dla dzisiejszej medycyny jest aspiryna. W Papirusie Smitha – egipskim tekście medycznym – miód wymieniany jest 500 razy na 900 wszystkich pozycji leczniczych. Mimo powszechnie znanych właściwości miodu istnieje niewiele dowodów naukowych, potwierdzających jego lecznicze działanie. Najczęściej informacje na ten temat pochodzą z doświadczeń medycyny „ludowej”.
Ze względu na różnorodność składników miodu: bogatego w cukry, minerały, elementy śladowe, witaminy, enzymy (fermenty), substancje aromatyczne i zapachowe, uważany jest do dzisiaj za ważny składnik leczniczy w medycynie.
Miód wzmacnia układ oddechowy
Miód wzmacnia odporność organizmu i zapewnia barierę przed szkodliwym wpływem zanieczyszczonego środowiska. Często stosowany jest w początkowej fazie przeziębienia, w ostrych i przewlekłych przypadkach zapaleń migdałków podniebiennych, gardła oraz nosogardzieli. W trakcie terapii obserwuje się zanikanie kataru, kaszlu, bólu gardła i głowy, poprawę ogólnego samopoczucia i normalizację temperatury ciała.
Podawanie miodu dzieciom chorym na świnkę i odrę łagodzi przebieg tych chorób, a u dzieci chorych na krztusiec eliminuje odruch wymiotny. W terapii astmy oskrzelowej atopowej i pyłkowiny odgrywa on rolę naturalnej szczepionki – zawarte w nim cząstki kurzu i pyłku kwiatowego (antygeny) powodują produkcję określonych przeciwciał.
*Miód pieprzowo-imbirowy – przy pierwszych objawach przeziębienia wymieszać zmielony czarny pieprz i sproszkowany imbir w równych proporcjach. Trzy razy dziennie przez kolejne dwa-trzy dni zjadać pół łyżeczki proszku zmieszanego z łyżką stołową miodu, do tego pić dużo wody.
Miód wpływa na układ krążenia
Dla osób cierpiących na schorzenia układu krążenia i choroby serca zalecany jest miód rzepakowy i mniszkowy. Miód zwiększa siły i wydajności skurczu mięśnia sercowego. W terapii nerwicy serca, po podaniu miodu, ustępuje ból w okolicy serca oraz zmniejsza się napięcie nerwowe. Stosowany jest również u pacjentów z przewlekłym sercem płucnym i (wspomagająco) w zapaleniu mięśnia sercowego.
Efekty zdrowotne zaobserwowano również u chorych na nadciśnienie tętnicze, a także u chorych na chorobę niedokrwienną serca.
*Zaparzyć 1 łyżkę owoców z dzikiej róży w połowie szklanki wody. Dodać łyżkę miodu. Pić po pół szklanki 3 razy dziennie przy osłabionym sercu lub nadciśnieniu.
Układ nerwowy a miód
Miód wykazuje działanie uspokajając, minimalizuje również skutki nadmiernego napięcia nerwowego. Wspomaga intensywność pracy umysłowej, a u najmłodszych wpływa korzystnie na rozwój psychiczny i przyczynia się do zwiększenia odporności na zakażenia. Ze względu na własności uspokajające ułatwia leczenie bezsenności. Polecany szczególnie dzieciom, osobom starszym, oraz ludziom nerwowym i przepracowanym.
Miód osłabia również działanie osłabiającego wpływ wielu używek: kawy, alkoholu oraz tytoniu na organizm. Takie działanie zawdzięcza obecności enzymów, które mogą przyspieszać reakcje chemiczne zachodzące w organizmie człowieka, a także neutralizować lub wiązać znajdujące się w nim toksyny.
Miód wspiera układ pokarmowy
Miód wpływa na czynności trawienne żołądka, przemianę materii, przyspiesza gojenie wrzodów, pobudza perystaltykę jelit, oraz skraca czas trwania biegunek. Cholina zawarta w miodzie wykazuje efekt żółciopędny. Miód z powodzeniem jest stosowany leczniczo w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, w nieżytach żołądka, zapaleniu i stanach kurczowych jelit, biegunkach, zaparciach, zapaleniu wątroby, woreczka żółciowego. Przy schorzeniach przewodu pokarmowego zalecany jest miód koniczynowy.
*Wymieszać 10 g zmielonych nasion kminku z 100 g miodu. Spożywać trzy razy dziennie po łyżeczce przy niestrawności, wzdęciach, braku apetytu.
Artykuł ten nie w pełni rozwija tematykę właściwości leczniczych i zdrowotnych miodów. Przed zastosowaniem terapii skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem.
Autor: mgr Anna Brończyk-Puzoń, dietetyk kliniczny NutriCenter
Dowiedz się więcej: