Odciąganie i przechowywanie mleka

Opróżnianie piersi z pokarmu nie jest najprzyjemniejszą częścią laktacji. Choć nie zawsze jest konieczne, niemal każdej mamie zdarzy się sytuacja, że mleko trzeba odciągnąć i przechować. Jak to robić? Czy odciągać pokarm ręcznie czy za pomocą laktatora? Gdzie i jak długo przechowywać mleko?

Przechowywanie mleka


Podziel się na


Spis treści
1. 
Sytuacje awaryjne
2. 
Czym i jak odciągać pokarm?
3. 
Przechowywanie mleka
4. 
Przygotowanie odciągniętego i przechowanego pokarmu

Sytuacje awaryjne

Odciąganie mleka z piersi jest konieczne w trzech przypadkach: 1) gdy masz za dużo pokarmu i dziecko nie jest w stanie opróżnić piersi podczas karmienia, 2) w sytuacji przeciwnej – gdy pokarmu jest mało lub nie ma go w ogóle należy w ten sposób pobudzić gruczoł mlekowy do wydzielania mleka, 3) gdy chcesz wrócić do pracy lub wyjść z domu na czas karmienia – przechowane mleko będzie jak znalazł. Jeśli dziecko ssie prawidłowo, pokarm nie zalega w piersiach, a ty spędzasz z dzieckiem cały czas, nie ma potrzeby, by odciągać mleko.

Czym i jak odciągać pokarm?

Odciągnięty pokarm należy przechowywać w lodówce w pojemnikach lub torebkach. Po wyjęciu schłodzonego napoju nie potrzeba go już gotować, wystarczy schłodzić. Większość karmiących mam nie lubi ręcznego odciągania – jest męczące, trwa dłużej i wymaga sporo wprawy. Jeśli jednak opróżnianie piersi odbywa się raz na jakiś czas, można wypróbować tę metodę. Mleko odciąga się przynajmniej dwie godziny po ostatnim karmieniu. Warto przed tym małym zabiegiem znaleźć w mieszkaniu kąt dla siebie, gdzie nikt nie przeszkadza. Potrzeba spokoju i rozluźnienia. Pierś należy najpierw rozmasować delikatnie, by pobudzić pracę gruczołu, a następnie chwycić ją palcem wskazującym i kciukiem w odległości ok. 2 cm od brodawki i pewnie ucisnąć. Palce należy przesuwać wokół brodawki, by pobudzić wszystkie kanaliki. Mleko powinna być odciągane do wcześniej przygotowanego, odparzonego pojemnika. Dużo powszechniejszym sprzętem do odciągania pokarmu jest jednak laktator. Można kupić dwa jego rodzaje – ręczny i elektroniczny, który większość pracy wykonuje za kobietę. Szczegółowa instrukcja ich obsługi dołączona jest do opakowań.

Odciąganie mleka

Przechowywanie mleka

Odciągnięty pokarm należy przechowywać w pojemnikach, słoikach lub torebkach. Ważne, by ich przeznaczeniem było właśnie przechowywanie żywności. Mleko zwykle stawiane jest w lodówce – najlepiej, jeśli nie będzie stało tam dłużej niż dwa dni. Nieco dłużej można je trzymać w lodówkowym zamrażalniku (ok. 2 tygodni) i zamrażarce (nawet rok). W temperaturze pokojowej, po wyjęciu z lodówki, mleko może stać ok. 6 godzin. Dobrze jest podpisywać pojemniki datą odciągania pokarmu, by nie przeterminować jego ważności i przydatności do spożycia. Ilość mleka może zależeć od pojemności opakowania, ale także oznaczać spożycie pokarmu przez malucha (zwykle jednorazowo podczas karmienia piersią dziecko spożywa ok. 150 ml mleka, ale warto mieć przygotowane porcje o różnej pojemności). Mleka z raz otwartego pojemnika nie należy podawać po raz drugi, nawet jeśli zostanie połowa butelki.

Przygotowanie odciągniętego i przechowanego pokarmu

Schłodzone w lodówce mleko możesz wykorzystać np. podczas spaceru. Po wyjęciu schłodzony pokarm może stać w temperaturze pokojowej ok. 6h. Stopniowo będzie tracił ciepło. Można też zimne mleko w butelce podgrzać (nie trzeba gotować) w podgrzewaczu, garnku z ciepłą wodą lub mikrofalówce.