Pomysły na szybki i wartościowy obiad dla malucha, który rozszerza dietę

Przez pierwsze pół roku dostarczanie dziecku innego pokarmu niż mleko nie jest konieczne – zapewnia maleńkiemu organizmowi wszystkie składniki odżywcze, niezbędne dla jego prawidłowego rozwoju.

mama całuje dziecko


Podziel się na


Jednak około szóstego miesiąca życia warto wprowadzić pewne zmiany. Jak więc powinny wyglądać pierwsze „rozszerzone” posiłki maluszka.

Pierwsze posiłki

Pierwsze „urozmaicone” posiłki wcale nie muszą być bardzo urozmaicone. Z powodzeniem sprawdzą się starte marchewki czy starte jabłka, gotowane ziemniaki, brokuły, kalafior czy jarzynowa zupka ze zmiksowanymi warzywami. Około 8. miesiąca można już zaproponować maluszkowi pokrojone, ugotowane mięso, np. z kurczaka czy indyka. Dziecko z pewnością polubi także soki owocowe.

Już około 1. roku życia dieta malucha coraz mocniej przypomina jadłospis dorosłego. Zaczynamy dbać o to, by dziecko dostawało dziennie 5 posiłków (3 bardziej obfite i 2 lekkie), włączamy także stopniowo produkty mleczne. Najważniejsze jest oczywiście dostosowanie podawanych dziecku potraw do etapu jego rozwoju oraz zadbanie, by zawierały odpowiednie ilości witamin i składników mineralnych. Przy okazji jednak, warto by były smaczne i jak najbardziej różnorodne. Pokażmy maluszkowi, że jedzenie to naprawdę wspaniała zabawa!

Jakie posiłki?

Oto kilka pomysłów na szybki obiadek dla około 8-miesięcznego maluszka:

Przecier ryżowo-mięsny z jabłkiem

Składniki:

  • 1 jabłko,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 3 łyżeczki kleiku ryżowego,
  • 15g piersi z kurczaka,
  • 20 ml wody

Przygotowanie:

Jabłko obieramy, wkładamy do wrzątku i zostawiamy do rozgotowania. W tym czasie przygotowujemy mięso – gotujemy i drobno siekamy. Do rozgotowanego jabłka dodajemy mięso, kleik ryżowy oraz masło. Wszystkie składniki mieszamy i gotujemy. Dodajemy wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

dziecko leżące na brzuszku na łóżku

Potrawka z indykiem

Składniki:

  • 1 marchew,
  • 1 ziemniak,
  • filet z indyka ok. 100 gram,
  • brukselka 3- 4 sztuki,
  • 1 łyżka kaszki kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka oleju.

Sposób przygotowania:

Ugotować rosołek z indyka, marchwi oraz brukselki, dodać ugotowanego w łupince i obranego ziemniaka. Wszystko zmiksować. Ugotować kaszkę kukurydzianą lub dodać do gorącej zupki (jeśli to zupka ekspresowa), dodać olej i wymieszać.

Zupka jarzynowa z indykiem i ryżem

Składniki:

  • 20g mięsa z indyka,
  • odrobina kalafiora
  • odrobina kalarepy,
  • natka pietruszki,
  • 2 marchewki,
  • 0,5 ziemniaka,
  • 1 łyżeczka kleiku ryżowego,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 60-70ml zagotowanej wody.

Przygotowanie:

Warzywa obieramy, myjemy i drobno kroimy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Następnie miksujemy. Osobno ugotowane mięso drobno siekamy. Następnie mięso, kleik z warzyw oraz masło dodajemy do wywaru z ugotowanego mięsa. Gotując mieszamy. Podajemy po ostudzeniu.

Zupa jarzynowa z buraczkiem

Składniki:

  • 1 marchewka,
  • 1 ziemniak,
  • 1 pietruszka,
  • 1 burak,
  • 1 łyżeczka świeżego masła,
  • 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego,
  • 120 ml wody uzupełnianej podczas gotowania.

Przygotowanie:

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy. Następnie wkładamy do wody do zagotowania, na ok. 20 min. Po ugotowaniu warzywa przecieramy przez sitko, dodajemy kleik, mieszamy i doprowadzamy do gotowania. Następnie dodajemy masło i studzimy.