Prawidłowe żywienie w cukrzycy ciążowej

Cukrzycą nazywamy grupę zaburzeń metabolicznych, których wspólną cechą jest podwyższony poziom glukozy we krwi czyli tzw. hiperglikemia.

kobieta z cukrzycą ciążową pije koktail


Podziel się na


Cukrzyca ciężarnych jest zaburzeniem przejściowym pojawiającym się u zdrowych dotąd kobiet. O żywieniu w przypadku cukrzycy ciążowej piszą specjaliści NutriCenter.

Cukrzyca ciążowa jest konsekwencją zmian hormonalnych i metabolicznych zachodzących w ciąży. Po porodzie zazwyczaj ustępuje, ale może pojawić się w przyszłości lub zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzyce typu 2. Cukrzyca ciążowa jest zagrożeniem nie tylko dla matki, ale również dla dziecka. Wysoki poziom cukru we krwi może być przyczyną takich powikłań jak zwiększona ilość płynu owodniowego, obumarcie wewnątrzmaciczne płodu, nadciśnienie tętnicze, nadmierna masa płodu, niedojrzałość płodu czy zaburzenia metaboliczne u płodu po porodzie.

Właściwa dieta

Podstawą w leczeniu cukrzycy ciążowej jest właściwa dieta. Powinna być ona właściwie zestawiona pod względem ilościowym i jakościowym. Zalecana dzienna racja pokarmowa powinna zawierać 40-50% węglowodanów (z przewagą węglowodanów złożonych), białko 15-20%, w 30-35% z tłuszczów. Kaloryczność diety jest zależna od trymestru ciąży, wyjściowej masy ciała kobiety oraz jej aktywności fizycznej.

W większości przypadków cukrzycę ciężarnych leczy się właściwą dietą, czasem jednak konieczne jest terapia insuliną. W sytuacji w której kobieta musi przyjmować insulinę w zastrzykach powinna stosować dietę opartą o tzw. wymienniki węglowodanowe. W takiej sytuacji ważne jest również jedzenie 6 posiłków dziennie ostatni 6 posiłek to tzw. druga kolacja , którą należy zjeść przed zaśnięciem, zapobiega ona porannej hipoglikemii.

kobieta z cukrzycą ciążową kroi kapustę

Pojęcie wymienników węglowodanowych

1 wymiennik węglowodanowy jest ilość produktu spożywczego zawierająca 10g węglowodanów przyswajalnych. Dietę opartą o wymienniki powinien ustalić dietetyk, ilość wymienników jest zależna od zapotrzebowania na energię a ta od aktywności fizycznej, masy ciała, wzrostu kobiety również o trymetru ciąży. Po ustaleniu liczby wymienników ich ilość jest rozkładana na poszczególne posiłki zależnie od sposobu żywienia i stylu życia kobiety.

Przykładowy rozkład wymienników może wyglądać następująco:

  • 1 śniadanie 6 WW
  • 2 śniadanie 3 WW
  • obiad 6 WW
  • podwieczorek 2WW
  • kolacja 3 WW
  • druga kolacja 2 WW ( posiłek przed snem)

Jeśli nie ma konieczności przyjmowania zastrzyków z insuliny, wystarczy zbilansowana dieta uboga w cukry proste, tłuszcze, a za to bogata w błonnik pokarmowy. Błonnik hamuje wchłanianie glukozy i występuje w dużych ilościach w warzywach, owocach i produktach zbożowych. Im produkt mniej przetworzony tym więcej zawiera błonnika, dlatego najlepiej jeść warzywa i owocowe na surowo ze skórką, wybierać gruboziarniste kasze i pełnoziarnisty chleb.

Należy unikać cukrów prostych. Ich źródłem są soki owocowe, owoce oraz słodycze. Dlatego ciężarna powinna się ograniczyć do max. 2 porcji owoców dziennie, jedną porcję można wymienić na szklankę soku.

Przydatne może być kierowanie się w doborze produktów tzw. indeksem glikemicznym (IG). Należy wybierać produkty które mają niski IG, będą one powodować że cukier będzie wchłaniany wolno i równomiernie inaczej niż w przypadku produktów o wysokim IG, po zjedzeniu których cukier rośnie szybko i gwałtownie, co jest niebezpieczne. Zestawy produktów o różnym indeksie glikemicznym można znieść na stronach internetowych towarzystw diabetologicznych.

kobieta z cukrzycą ciążową z koktajlem w dłoni

Przykładowy jadłospis dla kobiety w cukrzycy ciążowej, która nie stosuje insulinoterapii:

I Śniadanie:

Bułka grahamka,
margaryna 10g,
ser twarogowy 50 g ze szczypiorkiem i pomidorem
herbata, jabłko

II Śniadanie:

Kefir owocowy 150 ml, surówka z sałaty zielonej, rzodkiewki i pomidora z octem winnym i 1 łyżeczką oliwy z oliwek.

Obiad:

Zupa z groszku zielonego z grzankami
kurczak duszony w jarzynach 150g,
surówka z kapusty pekińskiej,
ziemniaki 200 g,
woda mineralna.

Podwieczorek:

Pumpernikiel 25 g 1 kromka
pasztet drobiowy 20g , cienko posmarowany
margaryna 5g
Papryka czerwona 50g ¼ średniej

Kolacja:

Chleb żytni razowy 75 g 2 kromki

 

Źródło: NutriCenter (www.nutricenter.pl)