Przepisy na świąteczne dania, które możesz przygotować razem z maluchem

Święta już tuż tuż. Podrzucamy Wam kilka pomysłów na wielkanocne smakołyki, które możecie przygotować razem z dzieckiem.

wielkanoc przepisy dzieci


Podziel się na


Podrzucamy propozycje na świąteczne smakołyki, w których przygotowanie z powodzeniem możesz zaangażować dziecko. Sprawdź koniecznie!

Wielkanoc już za pasem! Komponując świąteczne menu, zastanów się, w przygotowanie których potraw możesz włączyć dziecko. Nie ma nic lepszego niż wspólne gotowanie i pieczenie! Poniżej znajdziesz kilka propozycji.

Jajka zwierzątka

Na świątecznym stole nieodmiennie królują jajka. Pomysłów na ich przygotowanie znajdziemy w sieci mnóstwo. Tym jednak, który najbardziej spodoba się naszym pociechom, z pewnością będą jajka zwierzątka. Nie dość, że można w nich przemycić sporo zdrowych składników, to jeszcze przeuroczo wyglądają i są ozdobą świątecznego stołu.

Co będzie nam potrzebne? Ugotowane na twardo jajka w dowolnej ilości oraz ulubione dodatki: rzodkiewki, marchewki, ogórki, papryka, kukurydza, groszek, szczypiorek… Jajka dzielimy na połówki lub zostawiamy w całości – w zależności od tego, jakie zwierzątka chcemy przygotować. Dodatki wykrawamy według potrzeby (np. na plasterki, słupki, trójkąciki), a następnie – zabieramy się do pracy! Z takich elementów z łatwością wyczarujemy urocze zajączki, myszki, kurki, a nawet baranki! Jeśli brakuje nam pomysłów, inspiracje z łatwością znajdziemy w internecie.

Składniki:

  • jajka (tyle, ile chcesz zrobić  zajączków i myszek)
  • szczypiorek
  • gęsty twarożek
  • marchewka, rzodkiewka, oliwki
  • odrobina ketchupu, majonezu

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obierz ze skorupki i opłukać. Warzywa umyć i pokroić w cienkie plasterki. Obciąć jeden koniec jajka i postawić, by stało ono stabilnie. Naciąć jajka na górze, by móc zamocować uszka myszek i królików. Z oliwek lub sosów zrobić oczka, z twarożku nosek, a do niego włóż pocięty szczypiorek jako wąsy lub ogonek. Dobrej zabawy!

jajka na wielkanoc pomysły

Źródło: https://www.buzzfeed.com/riemcclenny/these-animal-shaped-boiled-eggs-are-the-cutest-thing-ever 

Jaglany pasztet bez pieczenia

Zdrowy, pyszny i – po prostu piękny! A do tego idealny dla najmłodszych biesiadników. Co będzie nam potrzebne? 1/2 szklanki kaszy jaglanej, 1 i 1/4 szklanki wody, 1 łyżka ziaren amarantusa (niekoniecznie, jeśli ktoś nie ma), 1/2 cebuli, 1/4 dużej papryki, koperek, natka pietruszki, jajko lub dwa oraz oliwa z oliwek. Jajko gotujemy na twardo, kaszę i amarantus gotujemy w wodzie do miękkości. Cebulkę i paprykę kroimy drobno i szklimy lekko na patelni. Pod koniec gotowania dodajemy je do kaszy i gotujemy razem do wchłonięcia wody. Przekładamy do miski. Prosimy malucha, by porwał koperek i natkę pietruszki  na drobne kawałeczki, a następnie wsypujemy je do jaglanej masy i mieszamy.

Blachę smarujemy lekko oliwą z oliwek. Jajko kroimy na ćwiartki. Wykładamy połowę masy i prosimy dziecko, by poukładało na niej wzdłuż ćwiartki jajka. Przykrywamy pozostałą porcją masy. Uderzamy blaszką o blat po to, by masa się zbiła. Pozostawiamy do ostudzenia i wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia – najlepiej na kilka godzin. Czy pasztet naprawdę może wyglądać tak pięknie? Sprawdźcie sami!

pasztet dla dzieci

Mazurek kajmakowy z orzechami i bakaliami

Nie ma Wielkanocy bez mazurka. To tradycyjne ciasto na kruchym spodzie to zwykle najpiękniejsza ozdoba świątecznego stołu. Bo mazurki z tego słyną, że nie tylko pysznie smakują, co po prostu pięknie wyglądają. Jeśli lubicie dekorować i ozdabiać, to nie znajdziecie wdzięczniejszego materiału niż właśnie mazurek. Prosty przepis na mazurek wielkanocny? Oto on!

Składniki:

  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 250 g mąki
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 1/2 szklanki cukru
  • dodatki: rodzynki, żurawina, płatki migdałowe, orzechy, pestki, kolorowe cukierki (np. M&M’s), suszone owoce

Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem pudrem i 2 żółtkami na gładką masę. Mąkę przesiać i wymieszać z masą maślaną. Wyrobić ciasto i uformować z niego kulę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjąć masę z lodówki i dokładnie rozwałkować. Włożyć do wysmarowanej masłem foremki, pamiętając, by postawić także brzegi na wysokość ok. 1 cm. Piec ok. 15 min w 190 stopniach. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.

W tym czasie przygotować masę: śmietankę zagotować z cukrem ciągle mieszając. Gotować na małym ogniu do czasu, aż masa zgęstnieje i nabierze karmelowej barwy. Zdjąć z ognia i zaczekać, aż masa przestygnie, a następnie wysmarować nią spód mazurka. I teraz dopiero zaczyna się zabawa! Przygotować ulubione dodatki– pozwolić dziecku puścić wodze fantazji!

Kruche pisanki

Zapewne jak co roku macie w planach dekorowanie pisanek? A co powiecie na takie, które można od razu schrupać? I to w całości! No chyba, że wyjdą tak pięknie, że zwyczajnie będzie ich szkoda! Kruche ciasteczka w kształcie jajek to doskonała alternatywa dla tradycyjnych pisanek, w których przygotowanie możemy z powodzeniem zaangażować dziecko.

Ze 100 zimnego masła, 70 g drobnego cukru, 180 g mąki pszennej, jajka, szczypty soli i kilku kropli ekstraktu waniliowego zagniatamy zwarte ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy i wycinamy kształt jajek za pomocą foremki. Pieczemy przez ok 12-15 minut w temp 190 stopni. A kiedy przestygną… Uciekamy z kuchni! A na poważnie wyjmujemy wszystko, co tylko przyjdzie nam do głowy (i co oczywiście można zjeść). Kolorowe posypki, bakalie, pisaki cukiernicze, M&M’sy… Ważne, żeby było kolorowo! Kto wie, może zwyczaj pieczenia pisanek stanie się waszą coroczną tradycją, podobnie jak pieczenie pierniczków?

ciasteczka na wielkanoc

Babeczki owieczki

Czy wasze dzieciaki też kochają babeczki? I uwielbiają pianki marshmallow? No to mamy dla was połączenie idealne! Babeczki owieczki! Wyglądają obłędnie, a jak smakują – tego możecie się nie dowiedzieć, bo istnieje ryzyko, że dzieciaki was uprzedzą i co najwyżej obejdziecie się smakiem.

Składniki (na ok. 12 babeczek):

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka

Składniki na krem:

  • 125 g serka mascarpone
  • 100 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • mini pianki marshmallow (najlepiej białe)

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Masło utrzeć na puch. Dodać cukier i cukier wanilinowy i utrzeć na gładki krem. Pojedynczo dodawać jajka i nadal ucierać. Na końcu dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz mleko i wszystko wymieszać. Napełnić ciastem foremki do 2/3 wysokości. Wstawić formę do piekarnika i piec ok. 15 minut. Następnie ostudzić.

Śmietanę ubić na sztywno, dodać do niej cukier puder oraz serek mascarpone. Wszystko razem dokładnie wymieszkać na gładką, jednolitą masę bez grudek. Gotowe, przestudzone babeczki, dekorować otrzymanym kremem i ułożyć na nich pianki. Te babeczki skradły nasze serca bez reszty!

Dzieci uwielbiają pomagać nam w kuchni. Radość sprawia im mieszanie, przesypywanie, zagniatanie ciasta, a przede wszystkim – dekorowanie! Pamiętajmy, że wszystkie powyższe czynności są nie tylko dobrą zabawą i świetnym pomysłem na wspólne spędzenie czasu, ale także doskonale ćwiczą motorykę małą. Niech na Waszych świątecznych talerzach dzieje się jak najwięcej! Smacznego!