Przepisy z ulubionych bajek na twoim talerzu!

Ciasto czekoladowe Świnki Peppy, pierniczki Jadzi Pętelki… Podrzucamy kilka przepisów, które znaleźliśmy w książkach dla dzieci. Mniam!

dziecko i mama gotują


Podziel się na


Bajki dla dzieci to prawdziwa kopalnia życiowych mądrości. Ale oprócz cennej wiedzy o życiu wiele z nich podrzuca nam także… pomysły na smaczne przekąski! Testowaliście już przepisy ze swoich ulubionych książek?

Placuszki Pucia i Misi z książki „Pucio zostaje kucharzem, czyli o radości z jedzenia”

Miłośnicy Pucia z pewnością wiedzą, że kolekcja poszerzyła się niedawno o dwie nowe pozycje. W jednej z nich bohater wraz ze swoją siostrą i mamą odwiedzają restaurację Wesoła Marchewka. Tam chłopiec próbuje nowych smaków i ma możliwość podejrzeć, jak naprawdę wygląda praca kucharzy. W prezencie dostaje przepis, który postanawia – z pomocą całej rodziny – wypróbować we własnym domu. Każdy ma swoje zadanie: tata kroi owoce, Pucio miesza, a Misia dosypuje do miski kolejne składniki. Jakie?

Składniki:

  • 250 g jogurtu naturalnego;
  • 3 jajka;
  • ¾ szklanki mąki;
  • ¼ szklanki amarantusa ekspandowanego (jeśli nie macie amarantusa, dodajcie po prostu o ¼ mąki więcej. Placuszki i tak będą pyszne! Amarantus można kupić w wielu sklepach stacjonarnych oraz w internecie. Jest smaczny i bardzo zdrowy);
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • ulubione owoce.

Jogurt mieszamy z jajkami. Dodajemy mąkę, amarantus, proszek do pieczenia i mieszamy. Na koniec dorzucamy pokrojone owoce. Na patelni rozsmarowujemy odrobinę oleju i smażymy małe placuszki. Podwieczorek gotowy!

dziecko i mama gotują placuszki z patelniplacuszki z patelni z bananem

Ulubione ciasteczka Zuzi z książki „Zuzia uczy się piec”

Zuzia to niezwykle zaradna i ciekawa świata mała dziewczynka. W każdej książeczce przeżywa inną przygodę lub uczy się czegoś nowego. Któregoś dnia nasza bohaterka postanawia samodzielnie… upiec ciasteczka. Na szczęście mama w porę wkracza do kuchni, bo mogłoby się skończyć znacznie gorzej niż na jednym rozbitym jajku…

Składniki:

  • 480 g mąki;
  • 320 g masła;
  • 160 g cukru;
  • 2 jajka;

Składniki zagniatamy i lepimy z ciasta kulę. Wkładamy ją do lodówki na około 20 minut. Wałkujemy na grubość ok pół centymetra i wycinamy foremkami kształty. Układamy na blasze i pieczemy przez 10 minut w 150 stopniach. Po wystudzeniu dekorujemy lukrem (cukier puder i sok z cytryny) oraz ulubionymi dodatkami: posypką, wiórkami, perełkami, groszkami. Z bajki wynika, że ciastkami najbardziej zajada się tata, ale gwarantujemy, że posmakują całej rodzinie. Smacznego!

dziecko i mama gotują ciasteczka

Ciasteczka Żółwika Franklina z książki „Franklin i ciasteczka”

Kto śledzi przygody sympatycznego żółwika ten wie, że nie wszystkie jego ulubione przysmaki nadają się do jedzenia … Weźmy chociażby słynną muszkową zapiekankę czy muszkowe ciasto, którymi to nasz mały przyjaciel mógłby się objadać w nieskończoność. A jednak niektórych smakołyków, jakie pojawiają się na jego stole, można bez obaw wypróbować. I gwarantujemy – na jednej próbie się nie skończy!

Jedna z książeczek o wspomnianym wyżej bohaterze nosi tytuł ,,Franklin i ciasteczka”. Nie będziemy zdradzać wam fabuły – być może zdecydujecie się do niej zajrzeć. Zdradzimy jedynie – przepis na pyszne ciasteczka, które Franklin przygotowuje wraz z przyjacielem w opisanej historyjce. Są niezwykle proste w wykonaniu i – niezwykle smaczne! Powodzenia!

Składniki:

  • 2 jajka;
  • pół filiżanki miękkiego masła;
  • 1 filiżanka cukru;
  • 2 filiżanki mąki;
  • 1 filiżanka czekoladowych chrupek (lub inny dodatek, np. tabliczka drobno posiekanej czekolady).

Nastaw piekarnik na 180 stopni. Ubij jajka z cukrem i masłem. Dodaj mąkę, czekoladowe chrupki i wymieszaj. Nałóż łyżką ciasto na blachę do pieczenia – tak, żeby powstały małe placuszki. Poproś kogoś dorosłego, żeby wstawił blachę do piekarnika. Nastaw kuchenny stoper na 15 minut. Po wyjęciu ciasteczka powinny ostygnąć. Smacznego!

dziecko i mama wstawiają ciasteczka do piekarnikaciasteczka z czekoladowymi groszkami

Pierniczki Jadzi Pętelki z książki „Jadzia piecze pierniczki”

Pierniczki to wdzięczny kulinarny temat poruszany w wielu pozycjach, aczkolwiek nie ze wszystkich bajkowych bohaterów warto brać przykład. Weźmy chociażby sympatycznego króliczka Binga, który trzymał swoje ciasteczka w piekarniku zbyt długo… Pierniczki króliczki wprawdzie nie nadawały się do jedzenia, ale do zabawy posłużyły idealnie. Gdybyście jednak mieli ochotę faktycznie coś przekąsić, polecamy pierniczki od Jadzi Pętelki.

Uwaga! W bajce nie zostały podane proporcje, dlatego uzupełniliśmy przepis o przykładowe ilości (w nawiasach).

Składniki:

  • mąka (np. 300 g mąki pszennej i 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej);
  • miód (100 g);
  • masło (100 g – roztopione i lekko przestudzone);
  • jajka (2 duże);
  • pachnące przyprawy (np. 1 łyżka przyprawy do piernika i 1 łyżka kakao);
  • (od siebie dodamy jeszcze 130 g cukru pudru i 1 łyżeczkę sody oczyszczonej).

Składniki umieszczamy w dużej misce. Najpierw mieszamy łyżką, potem ugniatamy rękoma. Kiedy ciasto przestaje się kleić, rozwałkowujemy je na duży placek o grubości minimum 4 mm, podsypując małą ilością mąki. Następnie foremkami wykrawamy kształty. Przy pomocy słomki wykrawamy w ciastkach dziurki – przewleczemy przez nie nitki, żeby móc powiesić ciasteczka na choince. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik i układamy pierniczki na blaszce. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 8 – 10 minut. Po wystudzeniu dekorujemy lukrem i ulubionymi dodatkami: posypką, wiórkami, perełkami, groszkami. Smacznego!

pierniczki z kolorowymi dropsami

Ciasteczka z patelni z bajki „Masza i niedźwiedź”

Z pewnością znacie sympatyczną Maszę, której przygodami i temperamentem można by obdzielić pół osiedla. My także uwielbiamy małą łobuziarę, ale jednocześnie jesteśmy urzeczeni jej przyjacielem – z pozoru nieporadnym Niedźwiedziem, który potrafi gotować oraz delektuje się herbatą z samowara. W jednej z bajek Niedźwiedź smaży… ciasteczka! Tak, to nie pomyłka. Smaży je na zwykłej (a może jednak była niezwykła?) patelni. Spróbujecie?

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej;
  • 50 g miękkiego masła;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżka cukru waniliowego;
  • 2 łyżki cukru;
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • olej do smażenia.

Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować je na grubość około 7 mm i wykrawać ciasteczka foremkami. Ciastka smażyć na małej ilości oleju z obu stron do momentu aż lekko się zarumienią. Smacznego!

placuszki czekoladowe z patelni

Ciasto czekoladowe z bajki „Świnka Peppa”

Kto zna rodzinę sympatycznych świnek ten wie, że ciasto czekoladowe to ulubiony przysmak wszystkich jej członków serwowany przy każdej większej czy mniejszej okazji. Ciasto na deser podaje Mama Świnka, ciasto serwuje też Babcia, goszcząc u siebie wnuki. Niestety, w żadnym z odcinków (ani w żadnej książeczce z tej serii) bohaterki nie zdradzają nam przepisu na słynne ciacho – prawdopodobnie to rodzinna tajemnica.

W oparciu o szczątkowe informacje z rożnych odcinków spróbowaliśmy odtworzyć przysmak. Co nam wyszło? Nie do końca biszkopt, nie do końca murzynek. Sprawdźcie sami! Uwaga! Smakuje najlepiej po zabawie w błotnistych kałużach!

Składniki:

  • 1 czubata szklanka mąki;
  • 4 łyżki kakao;
  • 1 szklanka cukru;
  • ¾ kostki masła;
  • 3 duże jajka;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • ¼ szklanki mleka.

W rondelku podgrzać cukier z masłem i mlekiem do chwili aż masło całkowicie się rozpuści. Ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Wystudzoną mieszankę masła, cukru i mleka przelać do dużej miski, dodać do niej żółtka i wymieszać. Do miski przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia – wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i partiami dodawać do ciasta, mieszając delikatnie szpatułką. Gotowe ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez około 30-40 min.

mama i dziecko gotująciasto czekoladowe

Smacznego!