Rozszerzasz dietę malucha? Sprawdź nasze sprawdzone przepisy na pierwsze dania!
To, że decydujemy się na samodzielne przygotowywanie posiłków dla dziecka zamiast gotowych słoiczków wcale nie musi oznaczać, że jego menu będzie ubogie i nieciekawe. Sprawdźmy, jak komponować posiłki dla malca, który dopiero poznaje nowe smaki!
6 miesięcy
ZUPKA JABŁKOWO – MARCHEWKOWA
Składniki:
- 20 g mięsa z piersi kurczaka
- 1 marchewka
- 1 małe jabłko
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- szklanka wody źródlanej
- łyżeczka kaszy
Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w talarki, następnie wkładamy do wrzątku i gotujemy przez 20 minut. Jabłko obieramy i kroimy, dodajemy do marchewki na 5 minut przed końcem gotowania. Jednocześnie dosypujemy kaszę oraz dolewamy oliwę. Po ugotowaniu miksujemy na papkę. Jeśli jest taka potrzeba, dodajemy wodę źródlaną i ponownie zagotowujemy.
RISOTTO
Składniki:
- 25 g piersi z kurczaka
- 1 marchewka
- 3 łyżki kleiku ryżowego
- 1 łyżeczka kaszy manny
- 1 łyżeczka masła
- szklanka wody źródlanej
Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy na talarki, następnie wkładamy do wrzątku i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy kaszę mannę. Osobno gotujemy mięso (przez co najmniej 20 minut). Na koniec miksujemy marchewkę i kaszę z kleikiem, masłem, mięsem i wywarem warzywnym na gładką papkę.
MUS WARZYWNY Z RYBĄ
Składniki:
- połówka ziemniaka
- połówka marchewki
- 2 różyczki brokułów
- 1 łyżeczka pietruszki pokrojonej w kostkę
- 1 łyżeczka selera pokrojonego w kostkę
- 20 g ryby (sola, dorsz)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki wody
Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Następnie wkładamy do wrzątku i gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy brokuły i gotujemy do miękkości. Rybę obieramy z ości i gotujemy osobno przez około 10 minut. Na końcu miksujemy ugotowane warzywa i rybę, dodajemy oliwę z oliwek i zagotowujemy.
9 miesięcy
ZUPA SZCZAWIOWA
Składniki:
- pół ziemniaka
- pół niedużej marchewki
- 2-3 łyżki surowego szczawiu
- 20 g mięsa z indyka lub kurczaka
- mały kawałek selera
- mały kawałek pora
- 1 łyżeczka masła lub oleju rzepakowego
- pół żółtka ugotowanego jaja kurzego
Umyte i obrane warzywa kroimy na talarki. Szczaw dokładnie myjemy i siekamy. Do wrzątku wrzucamy szczaw, warzywa i mięso, następnie gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 minut (ewentualnie możemy ugotować mięso osobno – przez około 20 minut). Szczaw, warzywa, mięso, tłuszcz i żółtko miksujemy z częścią wywaru warzywnego (według uznania – chodzi o konsystencję dania).
CIELĘCINA ZE SZPINAKIEM I BROKUŁAMI
Składniki:
- kawałek cielęciny
- garść liści szpinaku
- filiżanka różyczek brokułu
- 1 płaska łyżeczka mąki
- około 2-3 łyżki mleka modyfikowanego
- ewentualnie (według uznania) sól, pieprz, świeże listki melisy lub mięty
Mięso myjemy, wrzucamy do wrzątku i gotujemy do miękkości, następnie wyjmujemy i drobno siekamy. Szpinak kroimy, a różyczki brokułu dzielimy na mniejsze. Warzywa dusimy w małej ilości wody, dodajemy mięso i zaprawiamy płaską łyżeczką mąki zmieszaną z wodą. W razie uznania doprawiamy. Po zdjęciu z palnika i przestygnięciu możemy rozrzedzić mlekiem.
RYŻ BRĄZOWY Z JABŁKIEM
Składniki:
- 1 jabłko
- 2-3 łyżki brązowego ryżu
- szklanka wody
Jabłko obieramy, drążymy, siekamy na kawałki. Wodę wlewamy do naczynia, na gotującą się wodę wrzucamy pokrojone jabłko i gotujemy do miękkości, po czym zdejmujemy z palnika. Miksujemy blenderem, dodajemy ugotowany ryż. W zależności od stanu uzębienia malca podajemy w takiej postaci lub dodatkowo miksujemy jabłko z ryżem.
12 miesięcy
ZUPA OGÓRKOWA
Składniki:
- około 1/3 marchewki
- około 1/4 pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora
- połówka ziemniaka
- 1 ogórek kiszony bez skórki
- 3 szklanki wody
- kawałek mięsa z indyka lub cielęciny
- pół łyżeczki masła
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, koperek
Mięso gotujemy. W osobnym naczyniu gotujemy umyte i obrane warzywa (bez ogórka) aż do miękkości, po czym dodajemy przyprawy (można oczywiście gotować mięso razem z warzywami). Około 10 minut przed końcem gotowania dodajemy startego na tarce ogórka oraz masło. Wyjmujemy ugotowane warzywa i mięso – blendujemy, przekładamy do miseczki, posypujemy koperkiem.
KOTLETY Z TOFU
Składniki:
- 1/3 kostki tofu
- 1 łyżka tartej bułki
- 1/2 jajka
- 1 łyżka posiekanej zieleniny
Tofu odciskamy, rozcieramy w miseczce na gładką masę, dodajemy tartą bułkę, zieleninę i jajko. Mieszamy i formujemy kulki. Kotlety gotujemy. Możemy podawać z ryżem lub ziemniakami.
BUDYŃ WANILIOWY
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru (lub miodu)
- pół laski wanilii
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła
Do rondelka wlewamy połowę mleka, dodajemy masło i przeciętą wzdłuż laskę wanilii. Ustawiamy na niewielkim ogniu i zagotowujemy delikatnie mieszając. Resztę mleka wlewamy do miski i dokładnie mieszamy z żółtkiem, cukrem i mąką ziemniaczaną. Wyjmujemy laskę wanilii i dodajemy zawartość miski, pamiętając o tym, by cały czas mieszać zawartość rondelka. W momencie, kiedy budyń zaczyna wrzeć i gęstnieje, zdejmujemy z palnika i mieszamy jeszcze przez chwilę.
Czekamy na Wasze przepisy dla maluchów!