Jeszcze do niedawna dynie kojarzyły nam się wyłącznie z Halloween. Gdy dotarły do Polski wraz z tym kontrowersyjnym świętem nikt nie sądził, że za kilka lat na stałe zagoszczą w naszych kuchniach.
Dziś w książkach kucharskich przepisy na smakołyki z dynią w roli głównej są już na porządku dziennym. Także te dedykowane dzieciom. Dziś proponujemy 5 wyjątkowych dyniowych dań, które śmiało możecie zaserwować swoim maluchom.
Dyniowe pureé
Od 1. roku życia
Potrzebujesz:
- 150 g umytej, obranej i wydrążonej z pestek dyni
- 1 marchewki
- 1 cebuli
- oliwy z oliwek do smażenia
Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie. Dynie pokrój w dużą kostkę, dodaj do cebuli. Marchewkę obierz ze skórki w całości wrzuć do pozostałych warzyw. Zalej wodą tak by płyn przykrył składniki i gotuj do miękkości (ok. 20-25 min). Zdejmij z ognia i zmiksuj.
Zupka z dyni
Od 7. miesiąca życia.
Potrzebujesz:
- 100 g umytej, obranej i wydrążonej dyni
- 1 marchewki
- ¼ selera
- 1 ziemniaka
- pół pietruszki
- połowę koperku
- szczypty soli
- oliwy z oliwek
Wszystkie warzywa dokładnie umyj, obierz ze skórki i pokrój w plasterki. W garnku zagotuj wodę, lekko ją posól i gdy zacznie wrzeć, wrzuć do niej warzywa. Dodaj koperek i gotuj warzywa do miękkości (ok. 25 min). Zdejmij z ognia i zmiksuj na gładka masę.
Dyniowe placuszki
Od 1. roku życia
Potrzebujesz:
- 300 g umytej, obranej i wydrążonej dyni
- 2 jabłek
- 1 żółtka
- 1 łyżeczki cukru
- 4 łyżki mąki
- szczypty soli
- oliwy z oliwek do smażenia
- cukru pudru (do posypania)
Dynię i jabłko zetrzyj na tarce, wyciśnij nadmiar soku. Dodaj mąkę tak, by uzyskać półgęste ciasto. Żółtko utrzyj z cukrem i solą, dodaj do ciasta. Smaż placki na złoty kolor z obu stron, a po ostygnięciu posyp je cukrem pudrem i podawaj na ciepło.
Sok z dyni
Od 8. miesiąca życia
Potrzebujesz:
- 150 g umytej, obranej i wydrążonej dyni
- 1 kiwi
- 1 jabłka
- 1 marchewki
Jabłko i dynię zetrzyj na tarce. Kiwi oraz marchewkę obierz ze skórki i wyciśnij z nich sok (np. za po-mocą sokowirówki). Połącz sok z puree.
Ciasto z dynią
Po 12. miesiącu życia
Potrzebujesz:
- 1 kg dyni
- 3 jaj
- 250 g mąki pszennej
- 180 g brązowego cukru
- 200 g masła
- 1 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypty startego świeżego imbiru
- cukru pudru
Dynię wydrąż z pestek i pokrój na dużą kostkę (razem ze skórką). Wyłóż ją w naczyniu żaroodpornym i piecz pod przykrywką w 180 stopniach przez ok. 50 min. Upieczoną dynię odstaw do ostygnięcia, a następnie oddziel miąższ od skórki i zblenduj go na gładka masę. Masło rozpuść, dodaj brązowy cukier i dokładnie wymieszaj. Białka oddziel od żółtek i ubij je ze szczyptą soli na pianę. Żółtka połącz z musem dyniowym i dodaj do masła z cukrem. Następnie przesiej przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodawaj do masy stopniowo, mieszając. Na sam koniec dodaj ubite białka, bardzo delikatnie mieszając powstałe ciasto. Przelej je do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez ok. 45 min. Odstaw do ostudzenia i posyp cukrem pudrem.
—
Dynia jest bardzo zdrowym przysmakiem. Zawiera nie tylko moc witamin (szczególnie prowitaminy A w postaci beta-karotenu, a także witamin z grupy B i wit. C), ale i tak potrzebne najmłodszym do prawidłowego rozwoju wapń, fosfor, żelazo, magnez i potas. Wzmacnia odporność i wspomaga pracę jelit oraz proces usuwania z organizmu toksyn (dzięki pektynom). Dodatkowo, mimo wysokiej zawartości energetycznej nie jest zbyt kaloryczna, dzięki czemu możemy pochłaniać ją w naprawdę dużych ilościach.
Warto wprowadzić dynię do menu dziecka już w pierwszych miesiącach życia na etapie rozszerzania jego diety, by mogło czerpać korzyści ze zdrowych właściwości tego pomarańczowego przysmaku.