Co i jak jeść, by zwiększyć szanse na ciążę? Oto dieta płodności!
Niestety, natura nie jest w tym względzie sprawiedliwa – jedni nie mają z płodnością żadnych problemów, inni muszą ją wspomagać, by spełnić jej cel. Wśród takich „wspomagaczy” znajdują się także niektóre składniki diety.
Witaminy
Bezwzględną królową wśród witamin mających korzystny wpływ na płodność jest witamina E. Jej prawidłowy poziom sprzyja produkcji hormonu gonadotropowego, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu rozrodczego u kobiety i jakości plemników u mężczyzny. W witaminę E bogate są m.in. liściaste warzywa, oleje roślinne, żółtka jaj oraz orzechy laskowe. Korzystnie na żeński układ rozrodczy działa także witamina C, mająca wpływ na właściwości anatomiczne endometrium, i B6, wspomagająca wydzielanie estrogenów i progesteronu, na męski zaś – witamina A, wpływająca na ruchliwość plemników.
Tłuszcze
Najlepsze są te nienasycone, bowiem to dzięki nim do narządów docierają eikozanidy – grupa orga-nicznych związków chemicznych, będących produktem rozkładu nienasyconych kwasów tłuszczowych i wspomagających funkcjonowanie narządów rodnych. Ich źródłem również są oleje roślinne, ale także ryby morskie i niektóre owoce, np. awokado.
Pierwiastki
Te najważniejsze dla płodności to żelazo i cynk. Pierwszy bierze udział w procesach w obrębie układu rozrodczego, m.in. funkcjonowaniu jajników oraz dojrzewaniu komórki jajowej, a po zapłodnieniu – zarodka. Żelazo znaleźć można w wielu owocach i warzywach, m.in. orzechach i burakach, ale w czerwonym mięsie i rybach. Drugi ma niebagatelne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania męskich narządów płciowych, wpływa na parametry plemników (szczególnie objętość) i stężenie testosteronu. Źródłem cynku są choćby produkty mleczne, jajka, pestki dyni, nasiona roślin strączkowych czy takie produkty zbożowe jak pieczywo razowe i orkiszowe. Istotny dla prokreacji jest także selen. O jego obecność w codziennym menu powinni zadbać szczególnie panowie – pierwiastek ten rzutuje na ilość i jakość ich nasienia. Znajdą go m.in. w zbożach, nabiale, mięsie, rybach i owocach morza.
Kwas foliowy
To związek kojarzony najczęściej z ciążą, dlatego niewiele osób wie, że jest niezwykle pomocny już na etapie starań o dziecko. Uczestnicząc w procesach produkcji erytrocytów, pośrednio dotlenia organizm, a ponadto wpływa na podział jego komórek. Ma też swój udział w prawidłowym przebiegu cyklu menstruacyjnego. Kwas foliowy – spożywany najczęściej w formie suplementów diety – zawierają także owoce cytrusowe, warzywa liściaste, wątroba, a także nasiona roślin strączkowych.