Świąteczne przepisy dla roczniaka

Jak wygląda kwestia świątecznego jadłospisu, kiedy w rodzinie mamy małe dziecko? Co może jeść, a czego nie powinno?

rodzina przy świątecznym stole


Podziel się na


Spis treści
1. 
Menu roczniaka na święta
2. 
Potrawy świąteczne dla rocznego dziecka
2.1. 
Barszcz czerwony
2.2. 
Pierogi
2.3. 
Ryba po grecku
2.4. 
Świąteczna rybka
2.5. 
Kompot
2.6. 
Sałatka jarzynowa
2.7. 
Pieczone jabłko z cynamonem

W Święta nasze menu jest zwykle nieco inne od tego, jakim raczymy się na co dzień. Jedni czekają na te znane i uwielbiane smaki cały rok, aby potem celebrować je w rodzinnym gronie. Innym nie do końca odpowiada specyfika choćby wigilijnej kolacji czy też potraw wjeżdżających na stół w kolejne świąteczne dni. Jak wygląda kwestia świątecznego jadłospisu, kiedy w rodzinie mamy małe dziecko? Co może jeść, a czego nie powinno?

Menu roczniaka na święta

Roczne dziecko nie może, oczywiście, jeść wszystkiego, ale jego menu jest szersze niż można się spodziewać. Jeśli chodzi o mięso, trzeba zrezygnować z tego przetworzonego, panierowanego, smażonego i lepiej wybierać gotowane, duszone lub pieczone. Unikamy też wszystkich przypraw, soli, nie mówiąc o majonezie, musztardzie czy ketchupie. Dziecko powinno jeść przede wszystkim zdrowo – warzywa, owoce, jajka, mięso, ryby i nabiał.

Najważniejszą zasadą jest lekkostrawność potraw – unikamy wszystkiego, co może spowodować ból brzuszka, zaparcia, wzdęcia. Słodycze nie są wskazane, a jeśli już – bardzo rzadko, w małych ilościach i tylko te domowe, przygotowane ze składników, które znamy. Niestety, wiele świątecznych potraw nie zalicza się do kategorii „zdrowe dania dla roczniaka”, można jednak maluszkowi przygotować ich bardziej strawne wersje.

rodzina przy świątecznym stole

Potrawy świąteczne dla rocznego dziecka

Barszcz czerwony

Maluch może zjeść np. nieco złagodzoną wersję barszczu czerwonego. Przepis na barszcz przyjazny dziecku tylko nieznacznie różni się od tego, którym będą raczyć się dorośli. Maluch powinien dostać zupę bez soli lub z bardzo małą jej ilością. Trzeba też zmniejszyć ilość czosnku.

Pierogi

Maluchowi można podać także pierogi, jednak lepiej nie te z kapustą i grzybami, ale białym serem lub choćby szpinakiem i serkiem ricottą albo łososiem. Te drugie mogą być szczególnie ciekawe. Do łososia dodajemy koperek, ser żółty.

Ryba po grecku

Być może zasmakuje mu także ryba po grecku – jednak tutaj, tak jak w przypadku barszczu, należy nieco złagodzić przepis – nie dodawać cebuli (lub dodać ale łagodną) ani pora, zrezygnować także z soli (lub dodać jej niewielką ilość), ostrzejszych przypraw i czosnku. Filet pozbawiony ości (np. z dorsza) gotujemy na parze. Warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler) ścieramy na tarce i gotujemy na parze z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Kiedy są już miękkie, dodajemy do nich przecier pomidorowy (najlepiej domowy), doprawiamy, mieszamy i łączymy z rybą.

Świąteczna rybka

Maluszkowi lepiej nie podawać ani karpia, ani też żadnej smażonej ryby. Warto przygotować mu jednak lżejszą wersję rybnego dania, np. rybę duszoną, gotowaną na parze – łososia lub dorsza (ze sprawdzonego źródła).

Kompot

Kompot z suszu to w wielu domach bardzo ważny element świątecznego jadłospisu. Dziecku warto przygotować jego prostszą wersję – śliwki (świeże lub suszone), gruszki i jabłka kroimy i gotujemy przez około 20 minut, dodajemy także goździki i cynamon. Jeśli będzie zbyt cierpki, można dosłodzić np. miodem.

babcia kroi ciasto na święta

Sałatka jarzynowa

Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową wystarczy tylko nieco zmodyfikować, aby nadawała się dla dziecka. Marchewka, seler, pietruszka, jabłko, groszek, cebula, ogórki kiszone i jajka mogą zostać, natomiast modyfikujemy sos. Nie podajemy dziecku majonezu. Składniki mieszamy z przyprawami (można dodać sól) oraz jogurtem naturalnym i (opcjonalnie) bardzo niewielką ilością musztardy.

Pieczone jabłko z cynamonem

To dobry pomysł na deser świąteczny dla malucha. Jest przy tym niesamowicie prosty. Jabłka myjemy, wydrążamy i pieczemy w temperaturze 200°C. Kiedy nieco ostygną, kroimy na mniejsze cząstki lub ścieramy na tarce, posypujemy cynamonem i dodajemy nieco miodu.