„Nudnej” kanapce mówimy – nie! Podpowiadamy, co podrzucić dziecku do śniadaniówki, by było smacznie i zdrowo!
Era nudnej kanapki z szynką i serem już za nami! Teraz drugie śniadanie do szkoły musi być kolorowe, zdrowe, no i przede wszystkim – smaczne. Podpowiadamy, co podrzucić dziecku do szkolnej śniadaniówki!
Rollsy z tortilli
Doskonałą alternatywą dla tradycyjnych kanapek z chleba mogą być roladki z placków tortilli. Placki najlepiej posmarować serkiem kanapkowym, wyłożyć sałatą, szynką lub łososiem, a następnie nafaszerować kolorowymi warzywami. Tutaj wybór jest niemalże nieograniczony, przy czym zdecydowanie lepiej sprawdzą się ogórki, papryka, rzodkiewka, niż np. pomidory, które mogą „wypłynąć” z roladki.
Placki zwijamy w rulonik i kroimy na zgrabne ślimaczki, które dziecko z łatwością weźmie do ręki. Układamy rollsy ciasno jeden obok drugiego w pudełku, aby przypadkiem się nie rozwinęły (w tym przypadku odradzamy nabijanie wykałaczkami). Placki tortilli można kupić w sklepie albo zrobić samemu – to bardzo łatwe, a do tego – znacznie tańsze!
Muffinki w zdrowej wersji
Dzieci uwielbiają wszelkiego rodzaju babeczki, dlatego doskonałym pomysłem jest przemycenie w nich właśnie drugiego śniadania. Jeśli muffinki mają być wartościowym posiłkiem, który dostarczy energii na dłużej, można przygotować je np. w wersji owsianej. Jak je zrobić bardzo prosto!
Potrzebne będą:
- ¾ szklanki płatków owsianych
- połowa szklanki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- łyżka miodu
Składniki trzeba ze sobą wymieszać i gotową masą wypełnić papilotki. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Pomysłów na pyszne, a do tego zdrowe muffinki znajdziemy w sieci mnóstwo. Marchewkowe, jabłkowe, brokułowe, jaglane, a nawet jajeczne – dzięki temu możemy serwować maluchowi każdego dnia inną wartościową przekąskę.
Pizzerinki
Pizzerinki to nic innego jak pizza w wersji mini, czyli bardziej poręcznej i doskonałej do zabrania ze sobą np. do szkoły. Przyrządzamy je na ulubionym cieście do pizzy, z którego po wyrośnięciu wycinamy za pomocą szklanki niewielkie kółeczka. Smarujemy sosem pomidorowym, dekorujemy ulubionymi składnikami dziecka (np. pomidory, oliwki, ser feta, szynka, ananas) i pieczemy zgodnie z zalecanym czasem.
Te przekąski można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Są smaczne, pożywne i z pewnością zdrowsze, niż zapiekanki kupowane w szkolnym sklepiku.
Placuszki bananowe
Placuszki, racuszki, pankejki – które dziecko ich nie lubi? Uwielbiają je także rodzice, bo można je przygotować – praktycznie ze wszystkiego! Dodatkową zaletą jest to, że smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Będą więc idealne do szkolnej śniadaniówki. To jakie wybieracie? Placki z serka waniliowego czy z serka wiejskiego? Z płatków owsianych czy może z kaszy jaglanej? Bananowe, a może jabłkowe? Oczywiście są też wersje warzywne – brokułowe, cukiniowe, dyniowe. Kombinacji i smaków co niemiara!
By zrobić bananowe placuszki wystarczy w kuchni znaleźć:
- 1 banana
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- pół szklanki mleka
- 2 łyżki roztopionego masła
Banana rozgniatamy widelcem, roztrzepujemy z jajkiem oraz masłem. Dodajemy mleko oraz mąkę i mieszamy. Placuszki smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony.
Naleśniki
Naleśniki na drugie śniadanie? A czemu by nie? Wystarczy, że gotowe placki z nadzieniem zrolujemy, a potem – podobnie jak tortille powyżej – podzielimy na małe roladki. Przygotowujemy więc ciasto naleśnikowe oraz ser do naleśników zgodnie ze sprawdzonym przepisem, a po usmażeniu smarujemy masą serową i ewentualnie owocami. Kroimy i układamy ciasno w pudełku, żeby przypadkiem się nie rozpadły. Z oczywistych względów lepiej zrezygnować z polewania naleśników miodem czy syropem klonowym.
Sałatka
Doskonałym pomysłem na drugie śniadanie może być także sałatka. Warzywna, owocowa, makaronowa, ryżowa – w zależności od tego, co lubi nasze dziecko. Do sałatki możemy też z powodzeniem dodać kurczaka czy jajko – dzięki temu będzie to naprawdę pożywny i wartościowy posiłek, „na którym” dziecko bez problemu dotrwa do obiadu. Pamiętajmy jedynie o tym, by oprócz sałatki zapakować dziecku widelczyk!
Batony musli
Świetnym pomysłem na szybką, zdrową przekąskę są domowe batony musli. Batoniki owsiane z bakaliami są zdrowe, pyszne i sycące. Czego potrzebujemy? Tego, co najbardziej lubimy albo co po prostu mamy w domu. Dla przykładu mogą to być: płatki owsiane, otręby owsiane, orzechy (np. włoskie, laskowe, nerkowca), migdały, nasiona (np. słonecznika), pestki dyni, suszone owoce (np. żurawina, śliwki, rodzynki, daktyle), banan, miód i jajko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a powstałą masę wykładamy równomiernie na blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200’C przez 25 minut. Po ostygnięciu kroimy na prostokąty i zawijamy w papier.
Ciasteczka owsiane
Twoje dziecko lubi owsiankę? Czemu by nie miało zjeść jej w szkole na drugie śniadanie? Powodów jest sporo – najważniejszy to ten, że owsianka smakuje najlepiej zaraz po przygotowaniu. Ale spokojnie, w takiej sytuacji sprawdzą się doskonale właśnie owsiane ciasteczka.
- 200 g płatków owsianych
- 120 g mąki
- 1 jajko
- bakalie (np. orzechy włoskie, suszona żurawina, rodzynki)
- 1 łyżeczka cynamonu.
Płatki nasączamy ciepłą wodą, a następnie mieszamy z mąką, jajkiem i dodatkami. Smażymy do zarumienienia. Przepis na ciastka owsiane można urozmaicać według własnych upodobań – przykładowo dodać masło orzechowe czy dojrzałe banany. Jak widać, ciastka wcale nie muszą być bezwartościową przekąską!
Pamiętajmy, że najważniejszym elementem każdego posiłku powinny być warzywa – nie zapominajmy dorzucić ich do szkolnego lunchboxa! Pomidorki koktajlowe, pokrojona w słupki marchewka, ogórek, papryka, rzodkiewki – wybierzmy takie warzywa, które nasze dziecko lubi i zajada ze smakiem. W końcu drugie śniadanie ma być nie tylko zdrowe, ale też kolorowe i smaczne.