Święta wielkanocne to czas odpoczynku, wzmacniania więzi i… wspólnego gotowania i pieczenia, na przykład smakołyków dla najmłodszych.
Choć tradycyjne świąteczne biesiadowanie przy stole trwa podczas wiosennych świąt zaledwie dwa dni, zwykle spędzamy w kuchni tyle samo czasu co w grudniu, przygotowując pyszne dania i słodkości. Nie brakuje żurku czy białego barszczu, symbolu święconki – jajek – w rozmaitych kreacjach, babek, zajączków i mazurków. W przygotowaniach świątecznych potraw nie sposób zapomnieć o potrzebach najmłodszych członków rodziny, którzy nie są jeszcze wprawdzie wybrednymi smakoszami, ale z wielkim zainteresowaniem przyglądają się nowym formom i fantazyjnym wzorom, w które układają się smakołyki dla nich.
Święta ze smakiem
Wielkanocne menu traktowane jest z dużo większą swobodą niż tradycyjne wigilijne potrawy. Na stole mogą pojawić się więc przysmaki serwowane podczas innych okazji, choćby urodzin malucha. Dla każdego dziecka – nie tylko łakomczuszka – kolorowe i ciekawe potrawy i wypieki będą nie lada rarytasem. Zaciekawić może nie tylko efekt końcowy, ale także proces przygotowania – warto więc zaangażować starsze dziecko do pomocy w kuchni.
Oto kilka propozycji na świąteczne smakołyki dla dzieci!
Pasztecik z kury (od 18. miesiąca życia)
Składniki:
- 0,5 kg wątróbki,
- pół marchewki,
- pół cebuli,
- pół pietruszki (korzenia),
- 20 dag masła śmietankowego,
- 4-5 łyżek śmietany 18%,
- jajko,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
- kilka oliwek,
- majonez lub jogurt naturalny.
Przygotowanie:
Mięso i warzywa pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i mieszając smażyć na maśle przez kilka minut. Dodać połowę śmietany, przyprawy i dusić aż do miękkości. Po tym czasie dodać resztę śmietany i jajko, wymieszać i dusić przez kilkanaście minut. Tak przygotowaną masę pasztetową zmielić w maszynce do mięsa dwukrotnie, dodając (za drugim razem) masło i przyprawy do smaku. Masę przełożyć do formy w kształcie kury (lub innej), wstawić do lodówki, a po wyjęciu ozdobić oliwkami, pietruszką, marchewką i majonezem.
Zajączek z kurczaka (od 1. roku życia)
Składniki:
- 30 dag piersi z kurczaka,
- czerwona papryka,
- pomidor,
- szczypiorek,
- koper,
- 3 ogórki kiszone,
- 3 jajka,
- mieszanka warzywna (kukurydza, groszek, marchewka),
- makaron-kółeczka,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego.
Przygotowanie:
Mięso ugotować na parze i pokroić w kostkę. Przygotowany i odcedzony makaron połączyć z mięsem. Dodać warzywa, starte na tarce ogórki, wnętrze wydrążonego pomidora, posiekany koperek i majonez. Paprykę pokroić w kostkę (zostawiając jeden dłuższy pasek) i dodać do reszty składników. Doprawić do smaku. Tak przygotowaną sałatkę wyłożyć na talerz. Jajka ugotować na twardo, przekroić na pół i położyć na talerzu w miejscu oczu i nosa zająca. Nałożyć na nie wierzchy wydrążonego pomidora i z makaronowych kółeczek wykonać muchomorowe plamki. Z pozostawionego paska papryki ułożyć uśmiech, z mięsnych kostek siekacze, a szczypiorek użyć do wykonania uszu i wąsa.
Gniazdka z tuńczykiem (od 2. roku życia)
Składniki:
- puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 25 dag serka śmietankowego,
- cebula,
- 4 jajka,
- sól, pieprz,
- pietruszka.
Przygotowanie:
Rybę odsączyć z części sosu, wymieszać z serkiem i stopniowo dolewać resztę sosu z tuńczyka. Ugotować na twardo jajka i po ostygnięciu przekroić je na pół. Wydrążyć żółtka i dodać je do farszu razem z posiekaną cebulką i przyprawami. Jajka wypełnić farszem i ozdobić koprem i papryką.
Zupa krem z zielonego groszku (od 7. miesiąca życia)
Składniki:
- 45 dag mrożonego groszku,
- cebula,
- 2 łyżki masła,
- 3 szklanki bulionu warzywnego,
- oliwa z oliwek,
- sól.
Przygotowanie:
Cebulę posiekać i zeszklić na patelni. Dodać groszek i podgrzewać przez chwilę. Wlać bulion i gotować aż warzywa zmiękną. Doprawić sola i zmiksować całość. Przy podaniu można zmieszać zupkę ze śmietaną lub jogurtem i posypać posiekanym koperkiem. Zupkę mogą jeść 7-miesięczne maluchy karmione butelką i 10-miesięczna dzieci karmione piersią.
Kurczak z kaszą jaglaną na słodko (od 9. miesiąca życia)
Składniki:
- połówka piersi z kurczaka,
- kasza jaglana,
- jabłko
Przygotowanie:
Kurczaka ugotować i pokroić drobno. Przygotować kaszę (wody powinno być dwa razy więcej niż kaszy; kasza gotowa będzie, gdy wchłonie całą wodę), a następnie studzić ją w garnku owiniętym ręcznikiem lub ścierką przez 30 min. Jabłko zetrzeć na tarce i połączyć wszystkie składniki.
Słodkie pisanki (od 1. roku życia)
Składniki:
- 20 dag cukru,
- 25 dag masła,
- szklanka wody,
- 10 dag biszkoptów,
- 5 dag wiórek kokosowych,
- 15 dag kaszy manny,
- posypka, orzechy lub suszone owoce do ozdoby.
Przygotowanie:
Wodę, cukier i masło zagotować, dodać wiórka kokosowe i kaszę mannę. Gotować mieszając i pozostawić do ostygnięcia. Następnie dodać starte biszkopty, wymieszać i formować pisanki. Ozdabiać wedle uznania.
Wiosenne ciasteczka (od 18. miesiąca życia)
Składniki:
- kostka masła,
- żółtko,
- 2 szklanki mąki,
- pół szklanki cukru,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- cukier waniliowy,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- posypka do ozdoby
Przygotowanie:
Do mąki dodać posiekane masło oraz resztę składników. Zagnieść ciasto i włożyć je na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu rozwałkować i wycinać (np. foremkami) wiosenne lub wielkanocne kształty (motylki, pisanki, króliczki itp.). Piec w temp. 180 stopni ok. 10-15 min. Ozdobić posypką.

Mazurek (od 10. miesiąca życia)
Składniki:
- 20 dag mąki,
- 2 żółtka,
- 5 łyżek cukru,
- 10 dag masła,
- wafel tortowy;
- do masy
- 50 dag cukru,
- 2 pomarańcze,
- skórka z pomarańczy,
- 10 dag migdałów,
- dżem pomarańczowy
Przygotowanie:
Mąkę, żółtka, cukier i masło zagnieść na ciasto i wstawić do lodówki na 50 min. Po rozwałkowaniu i wyłożeniu w blasze piec w temperaturze 200 stopni ok. 25 min. W tym czasie wycisnąć sok z pomarańczy, zetrzeć skórkę i zmiksować migdały. Cukier, sok oraz ¾ szklanki wody gotować 8 min., po czym dodać migdały i wymieszać. Wafel posmarować dżemem, przełożyć ciastem i nałożyć masę pomarańczową. Można udekorować według uznania.
Bezy (od 1. roku życia)
Składniki:
- 2 białka,
- łyżeczka soku z cytryny,
- 2-3 łyżki cukry pudru,
- pół małej paczki cukru waniliowego
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania dodawać stopniowo cukier puder i cukier waniliowy, a na koniec sok z cytryny. Na płaskiej blasze wykładać bezy (wielkości łyżeczki do herbaty). Piec w temperaturze 100-120 stopni ok. godzinę (do momentu aż wyschną).
Dowiedz się więcej: