Wielkanocne przysmaki dla dzieci

Święta wielkanocne to czas odpoczynku, wzmacniania więzi i… wspólnego gotowania i pieczenia, na przykład smakołyków dla najmłodszych.



Podziel się na


Spis treści
1. 
Wielkanoc dla najmłodszych
2. 
Święta ze smakiem

Wielkanoc dla najmłodszych

Choć tradycyjne świąteczne biesiadowanie przy stole trwa podczas wiosennych świąt zaledwie dwa dni, zwykle spędzamy w kuchni tyle samo czasu co w grudniu, przygotowując pyszne dania i słodkości. Nie brakuje żurku czy białego barszczu, symbolu święconki – jajek – w rozmaitych kreacjach, babek, zajączków i mazurków. W przygotowaniach świątecznych potraw nie sposób zapomnieć o potrzebach najmłodszych członków rodziny, którzy nie są jeszcze wprawdzie wybrednymi smakoszami, ale z wielkim zainteresowaniem przyglądają się nowym formom i fantazyjnym wzorom, w które układają się smakołyki dla nich.

Święta ze smakiem

Wielkanocne menu traktowane jest z dużo większą swobodą niż tradycyjne wigilijne potrawy. Na stole mogą pojawić się więc przysmaki serwowane podczas innych okazji, choćby urodzin malucha. Dla każdego dziecka – nie tylko łakomczuszka – kolorowe i ciekawe potrawy i wypieki będą nie lada rarytasem. Zaciekawić może nie tylko efekt końcowy, ale także proces przygotowania – warto więc zaangażować starsze dziecko do pomocy w kuchni. Oto kilka propozycji na świąteczne smakołyki dla dzieci:

KURZY PASZTECIK (od 18. miesiąca życia)

Składniki:
0,5 kg wątróbki, pół marchewki, pół cebuli, pół pietruszki (korzenia), 20 dag masła śmietankowego, 4-5 łyżek śmietany 18%, jajko, oliwa z oliwek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kilka oliwek, majonez, marchewka

Przygotowanie:
Mięso i warzywa pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i mieszając smażyć na maśle przez kilka minut. Dodać połowę śmietany, przyprawy i dusić aż do miękkości. Po tym czasie dodać resztę śmietany i jajko, wymieszać i dusić przez kilkanaście minut. Tak przygotowaną masę pasztetową zmielić w maszynce do mięsa dwukrotnie, dodając (za drugim razem) masło i przyprawy do smaku. Masę przełożyć do formy w kształcie kury (lub innej), wstawić do lodówki, a po wyjęciu ozdobić oliwkami, pietruszką, marchewką i majonezem.

KURCZAKOWY ZAJĄCZEK (od 1. roku życia)

Składniki:
30 dag piersi z kurczaka, czerwona papryka, pomidor, szczypiorek, koper, 3 ogórki kiszone, 3 jajka, mieszanka warzywna (kukurydza, groszek, marchewka), makaron-kółeczka, sól, pieprz, 2 łyżki majonezu

Przygotowanie:
Mięso ugotować na parze i pokroić w kostkę. Przygotowany i odcedzony makaron połączyć z mięsem. Dodać warzywa, starte na tarce ogórki, wnętrze wydrążonego pomidora, posiekany koperek i majonez. Paprykę pokroić w kostkę (zostawiając jeden dłuższy pasek) i dodać do reszty składników. Doprawić do smaku. Tak przygotowaną sałatkę wyłożyć na talerz. Jajka ugotować na twardo, przekroić na pół i położyć na talerzu w miejscu oczu i nosa zająca. Nałożyć na nie wierzchy wydrążonego pomidora i z makaronowych kółeczek wykonać muchomorowe plamki. Z pozostawionego paska papryki ułożyć uśmiech, z mięsnych kostek siekacze, a szczypiorek użyć do wykonania uszu i wąsa.

GNIAZDKA Z TUŃCZYKIEM (od 2. roku życia)

Składniki:
puszka tuńczyka w sosie własnym, 25 dag serka śmietankowego, cebula, 4 jajka, sól, pieprz, pietruszka

Przygotowanie:
Rybę odsączyć z części sosu, wymieszać z serkiem i stopniowo dolewać resztę sosu z tuńczyka. Ugotować na twardo jajka i po ostygnięciu przekroić je na pół. Wydrążyć żółtka i dodać je do farszu razem z posiekaną cebulką i przyprawami. Jajka wypełnić farszem i ozdobić koprem i papryką.

ZUPA-KREM Z ZIELONEGO GROSZKU (od 7. miesiąca życia)

Składniki:
45 dag mrożonego groszku lub brokuły, cebula, 2 łyżki masła, 3 szklanki bulionu warzywnego, oliwa z oliwek, sól

Przygotowanie:
Cebulę posiekać i zeszklić na patelni. Dodać groszek (lub brokuły) i podgrzewać przez chwilę. Wlać bulion i gotować aż warzywa zmiękną. Doprawić sola i zmiksować całość. Przy podaniu można zmieszać zupkę ze śmietaną lub jogurtem i posypać posiekanym koperkiem. Zupkę mogą jeść 7-miesięczne maluchy karmione butelką i 10-miesięczna dzieci karmione piersią.

KURCZAK Z KASZĄ JAGLANĄ NA SŁODKO (od 9. miesiąca życia)

Składniki:
połówka piersi z kurczaka, kasza jaglana, jabłko

Przygotowanie:
Kurczaka ugotować i pokroić drobno. Przygotować kaszę (wody powinno być dwa razy więcej niż kaszy; kasza gotowa będzie, gdy wchłonie całą wodę), a następnie studzić ją w garnku owiniętym ręcznikiem lub ścierką przez 30 min. Jabłko zetrzeć na tarce i połączyć wszystkie składniki.

SŁODKIE PISANKI (od 1. roku życia)

Składniki:
20 dag cukru, 25 dag masła, szklanka wody, 10 dag biszkoptów, 5 dag wiórek kokosowych, 15 dag kaszy manny, posypka, orzechy lub suszone owoce do ozdoby

Przygotowanie:
Wodę, cukier i masło zagotować, dodać wiórka kokosowe i kaszę mannę. Gotować mieszając i pozostawić do ostygnięcia. Następnie dodać starte biszkopty, wymieszać i formować pisanki. Ozdabiać wedle uznania.

WIOSENNE CIASTECZKA (od 18. miesiąca życia)

Składniki:
kostka margaryny (ew. masła), żółtko, 2 szklanki mąki, pół szklanki cukru, 2 łyżki kwaśnej śmietany, cukier waniliowy, łyżeczka proszku do pieczenia, posypka do ozdoby

Przygotowanie:
Do mąki dodać posiekaną margarynę oraz resztę składników. Zagnieść ciasto i włożyć je na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu rozwałkować i wycinać (np. foremkami) wiosenne lub wielkanocne kształty (motylki, pisanki, króliczki itp.). Piec w temp. 180 stopni ok. 10-15 min. Ozdobić posypką.

wielkanocne smakolyki dla dzieci

MAZUREK (od 10. miesiąca życia)

Składniki:
20 dag mąki, 2 żółtka, 5 łyżek cukru, 10 dag masła, wafel tortowy; do masy: 50 dag cukru, 2 pomarańcze, skórka z pomarańczy, 10 dag migdałów, dżem pomarańczowy

Przygotowanie:
Mąkę, żółtka, cukier i masło zagnieść na ciasto i wstawić do lodówki na 50 min. Po rozwałkowaniu i wyłożeniu w blasze piec w temperaturze 200 stopni ok. 25 min. W tym czasie wycisnąć sok z poma-rańczy, zetrzeć skórkę i zmiksować migdały. Cukier, sok oraz ¾ szklanki wody gotować 8 min., po czym dodać migdały i wymieszać. Wafel posmarować dżemem, przełożyć ciastem i nałożyć masę pomarańczową. Można udekorować według uznania.

BEZY (od 1. roku życia)

Składniki:
2 białka, łyżeczka soku z cytryny, 2-3 łyżki cukry pudru, pół małej paczki cukru waniliowego

Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania dodawać stopniowo cukier puder i cukier waniliowy, a na koniec sok z cytryny. Na płaskiej blasze wykładać bezy (wielkości łyżeczki do herbaty). Piec w temperaturze 100-120 stopni ok. godzinę (do momentu aż wyschną).