Wiosenna metamorfoza dla każdej mamy

Któż z nas nie lubi wiosny i nie tęskni do niej? Gdy nadchodzą ciepłe dni, mamy ochotę zanucić: „Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty…”.



Podziel się na


Spis treści
1. 
Zdrowe nawyki to witaminowe nawyki
2. 
Obowiązkowa porcja witamin
3. 
Czas na piknik!
4. 
Szczupła sylwetka na wiosnę?
5. 
Wiosenni sprzymierzeńcy
6. 
Kampania społeczna „5 porcji warzyw, owoców lub soku”

Wiosna to czas wielkich postanowień. Obiecujemy sobie, że będziemy dbać o zdrowie, uprawiać sport, zmienimy dietę. I słusznie – wiosna to bowiem doskonały czas na gruntowne porządki w naszym stylu życia i sposobie odżywiania. Warto zacząć zmiany od zapewnienia sobie w diecie 5 porcji naturalnych witamin dziennie. Do dzieła!

Zdrowe nawyki to witaminowe nawyki

Właściwa dieta to podstawa wiosennych postanowień. Staraj się poprawiać swoje nawyki żywieniowe. Nie tłumacz się napiętym rytmem dnia i brakiem czasu. Od czego zacząć zmianę przyzwyczajeń? Od 5 porcji naturalnych witamin dziennie! Eksperci przekonują, że prawidłowa dieta musi zawierać odpowiednią ilość owoców, warzyw i soków, które poprawiają ogólną kondycję organizmu oraz wpływają pozytywnie na samopoczucie. Powinno się je spożywać jak najczęściej w ciągu dnia, a obowiązkowo – 5 razy dziennie. Warto więc zacząć dzień od pożywnego rodzinnego śniadania z dużą ilością witamin w formie owoców, warzyw i soku. Wykorzystaj też fakt, że nastała wiosna, a wraz z nią pojawiły się świeże warzywa i owoce. Skomponuj wiosenne zestawy śniadaniowe dla siebie i rodziny! Oto inspiracje:

Zestaw warzywa i zboże (dla żyjących w pośpiechu):

  • ciemne pieczywo ziarniste,
  • twarożek do smarowania,
  • odrobina szczypiorku na twarożek,
  • szklanka przecierowego soku warzywnego (lub owocowego).

Zestaw owoce i mleko (dla łasuchów):

  • duża szklanka jogurtu naturalnego/mleka/kefiru,
  • musli – najlepiej z dodatkiem bakalii,
  • owoce: banan, pomarańcza, brzoskwinia, starte jabłko,
  • szklanka soku pomarańczowego lub pomidorowego.

Zestaw owoce i warzywa (weekendowe śniadanie):

  • ciemne pieczywo,
  • pomidor,
  • dwa liście sałaty,
  • kiełki,
  • biały ser/twarożek (będzie stanowił zgrany duet z kiełkami),
  • szklanka soku owocowego.

Obowiązkowa porcja witamin

Zdrowe śniadanie to jednak dopiero jedna piąta witaminowego sukcesu. Na wiosnę staraj się zadbać o to, by warzywa, owoce i soki, które zawierają witaminy, składniki mineralne oraz błonnik, regularnie pojawiały się w twojej codziennej diecie. Pamiętaj o obowiązkowej porcji witamin dla siebie, ale także dla dzieci – w szkole czy przedszkolu. Warto włożyć dziecku do tornistra owoc oraz sok, które zapewnią maluchowi dwie porcje zdrowych witamin. Dziecko zawsze będzie miało pod ręką zdrową i pożywną przekąskę, a na ugaszenie pragnienia – pyszny sok. Drugie śniadanie powinno być starannie przemyślane. Pełni ono bowiem bardzo istotną rolę w rytmie dnia twojego dziecka, pozwalając uciszyć małe napady głodu i dostarczając zdrowej energii do działania.

dieta

Czas na piknik!

Nasze rady – po przebudzeniu otwieraj szeroko okno, by zaczerpnąć świeżego powietrza i poświęć dosłownie 5 minut na kilka skłonów albo rozciągnięcie pleców. Do ćwiczeń zaproś swoje dzieci, to dobry pomysł na wspólną zabawę i radosne chwile z pociechami. Wybierz takie ćwiczenia, które sprawią ci przyjemność – jazda rowerem, na rolkach, bieganie, czy choćby długie spacery. Sport warto połączyć z atrakcjami dla całej rodziny. Może zatem wycieczka rowerowa do lasu, połączona z piknikiem? Obowiązkowe elementy to: koc, kosz ze zdrowymi smakołykami i dobry humor. Jeśli kosz będzie wypełniony przysmakami, o ten ostatni element nie musisz się martwić. Co zatem wybrać? Przede wszystkim sięgnij po to, co smaczne i zdrowe – owoce, soki i warzywa. Sok jest nie tylko bardzo wartościowym produktem żywnościowym, ale i doskonale gasi pragnienie po sporej dawce ruchu, kanapki z warzywami zaspokajają głód, a owoce stanowią świetną przekąskę.

Kanapki: ciemne pieczywo posmarowane masłem, liść sałaty, plasterek sera, kilka plasterków ogórka lub rzodkiewki i szczypiorek, sok pomarańczowy lub pomidorowy.

Przekąski: młode marchewki (są najbardziej słodkie i soczyste), owocowa sałatka z dodatkiem bakalii, pomidorki koktajlowe, sok z owoców cytrusowych lub sok jabłkowy.

Szczupła sylwetka na wiosnę?

Wiosenna zmiana stylu życia to nie tylko większa troska o zdrowie. Oczywiście, zdrowie to podstawa, ale nie ukrywajmy – na wiosnę wiele z nas spogląda w lustro z niezadowoleniem i wypowiada wojnę zbędnym kilogramom. Naszymi sprzymierzeńcami w walce o smukłą talię będą na pewno: ruch na świeżym powietrzu i zdrowa dieta oparta na warzywach, owocach i sokach. Zmiana twoich żywieniowych przyzwyczajeń przyniesie korzyść także twojej rodzinie – owoce, warzywa i soki zawierają składniki potrzebne do utrzymania zdrowia. O czym warto więc pamiętać? O regularnym spożywaniu posiłków – umożliwi to odpowiedni rozkład energii i zmniejszy ochotę na przekąski między głównymi posiłkami. O jedzeniu wolno i bez pośpiechu – nerwowe i szybkie tempo spożywania posiłków sprawia, że twój organizm musi mieć czas na przetworzenie wysyłanych sygnałów. Nawet jeśli zjesz dużo, ale w pośpiechu, twój żołądek uzna to tylko za przekąskę i będzie domagał się dania głównego. Efektem będą nie tylko dodatkowe centymetry w biodrach, ale także rozregulowany metabolizm. Ostatnia zasada zdrowej diety dotyczy treści posiłków – pamiętaj, aby ich składnikiem była zawsze porcja warzyw, owoców lub soku, które, regularnie dostarczane, pomagają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Owoce, warzywa i soki są źródłem nie tylko cennych witamin (które z pewnością poprawią kondycję twojej cery i włosów), ale pomogą także – dzięki błonnikowi – zaspokoić głód bez udziału zbędnych kalorii.

Wiosenni sprzymierzeńcy

Niech wiosna będzie twoim sprzymierzeńcem w procesie metamorfozy! Wykorzystaj ciepłe, długie dni na aktywność sportową z rodziną, sięgnij po sezonowe warzywa i owoce oraz soki. Pamiętaj, by spożywać 5 porcji dziennie. Nie zapominaj także o uśmiechu – śmiech to zdrowie, a zdrowie to podstawa.

Kampania społeczna „5 porcji warzyw, owoców lub soku”

Program społeczno-edukacyjny „5 porcji warzyw, owoców lub soku” realizuje Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS), a współfinansowany jest przez Agencję Rynku Rolnego ze środków Unii Europejskiej i budżetu Polski. Kampania jest odpowiedzią na wyniki badań, które wskazują, że Polacy wciąż spożywają za mało owoców i warzyw. Program kierowany jest głównie do mam i dzieci, ma na celu poinformowanie, dlaczego tak ważne jest wprowadzenie do diety 5 porcji warzyw, owoców i soków. Przy czym „porcją” może być średniej wielkości owoc lub warzywo, kilka drobnych sztuk, a także sok (szklanka). Program ma na celu dotarcie do jak największej liczby osób i zachęcenie do urozmaicania swojej diety owocami, warzywami i sokami, które są źródłem naturalnych witamin.