Zachcianki smakowe w ciąży

Skąd się biorą ciążowe zachcianki i dziwne połączenia smakowe? Czy faktycznie można dzięki nim przewidzieć płeć dziecka? Sprawdzamy!

masło orzechowe na łyżce


Podziel się na


Spis treści
1. 
Skąd się biorą zachcianki w ciąży
2. 
Ciążowe zachcianki - poddać się im, czy stawiać opór?
3. 
Smak w ciąży płata figle
4. 
Zmiana smaków w ciąży

Któż nie słyszał o nietypowych połączeniach, na jakie Panie noszące dziecko pod sercem nagle nabierają ochoty (śledzie i czekolada). Okazuje się także, iż ciąża zmienia niektórym smaki – jeśli dotychczas nie znosiłaś np. grapefruitów teraz możesz mieć na nie niepohamowaną ochotę. Skąd się biorą podobne zachcianki i czy faktycznie można dzięki nim przewidzieć płeć dziecka?

Skąd się biorą zachcianki w ciąży

Ciąża to dla kobiecego organizmu nie lada wyzwanie. Domaga się on zaspokojenia swoich nowych potrzeb i dostarczenia pewnych konkretnych składników właśnie dzięki zachciankom smakowym. Pojawiają się zazwyczaj w I trymestrze, a więc wtedy, gdy ciąża jest czymś nowym i ciało uczy się dopiero jak funkcjonować w tej sytuacji.

Warto więc wsłuchać się w swój organizm i przeanalizować co próbuje nam zakomunikować zachciankami. Być może ochota na słodycze sugeruje zapotrzebowanie na węglowodany? Jeśli zaś mamy ochotę na coś kwaśnego, możliwe, że brakuje nam witaminy C. Kiszona kapusta czy ogórki to bardzo dobre źródła tego składnika. Zachcianki warto skonsultować więc z lekarzem, który podpowie o czym mogą świadczyć i zaleci odpowiednią dietę.

masło orzechowe na łyżce

Ciążowe zachcianki – poddać się im, czy stawiać opór?

Na to pytanie, często stawiane sobie przez przyszłe mamy, odpowiedź wydaje się dość oczywista. W świetle tego, co zostało wyżej napisane najlepszym rozwiązaniem byłoby uleganie zachciankom. To przecież sama Natura wskazuje palcem, co mamy zjeść. Co jednak zrobić jeśli mamy ochotę na niezdrowe jedzenie?

Jeśli męczy nas chęć na słodycze, chipsy czy inne podobne produkty prawdopodobnie naszemu organizmowi chodzi o węglowodany. Warto mu je więc dostarczyć, jednak w nieco innej formie. Zamiast prostych (tych szkodliwych, zawartych m.in. w białym pieczywie czy słodyczach) warto wybierać te złożone. Możemy je znaleźć np. w razowym pieczywie, kaszy, brązowym ryżu czy otrębach.

Masz niesamowitą ochotę na czekoladę, szpinak lub szpinak? To znak, że może ci brakować magnezu. Często sięgasz po śledzie, łososia lub inne ryby? Apetyt na nie wskazuje na brak kwasów tłuszczowych. potasu lub fosforu. Zachciankom smakowym trzeba się poddać, ale z umiarem i zdrowym rozsądkiem. Tylko wtedy uleganie im będzie miało sens.

Smak w ciąży płata figle

Wokół zachcianek smakowych kobiet w ciąży krąży wiele plotek i opinii. Najczęściej dotyczą najdziwniejszych połączeń produktów, na jakie przyszłe mamy mają ochotę. Czy te bardzo osobliwe pragnienia naprawdę się zdarzają?

Okazuje się… że tak! Tuńczyk z bananem, kiszone ogórki z miodem czy śledź z czekoladą to wcale nie przesada. Smak potrafi płatać prawdziwe figle kobietom w ciąży. Ale to wcale nie najdziwniejsze rzeczy, na które mają ochotę przyszłe mamy. Okazuje się, że niektórym z nich przychodzi czasem ochota na zjedzenie tak absurdalnych rzeczy, jak kreda, węgiel czy mydło!

słoik z masłem orzechowym

Zmiana smaków w ciąży

Co ciekawe, w ciąży bardzo często zdarza się zmiana smaków. Pewne potrawy i produkty, których kobieta wcześniej nie lubiła nagle stają się tymi ulubionymi. I na odwrót -przysmaki okazują się odpychające. Istnieje opinia, że to, na co w ciąży ma ochotę przyszła mama może wskazać jej płeć dziecka. Jeśli to chłopczyk, w menu na pewno znajdą się kwaśne i pikantne potrawy, a jeśli dziewczynka – przede wszystkim słodycze. Zasadność takich przewidywań jest oczywiście mocno wątpliwa.

Dowiedz się więcej: