O wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego piszą specjaliści NutriCenter.
Obok przyjmowania leków, postępowania chirurgicznego i innych działań wspomagających – leczenie dietetyczne jest jednym z zasadniczych elementów udanej terapii przy zapaleniu jelita grubego.
Przyczyny wrzodziejącego zapalenia jelita grubego:
Etiologia nieznana:
- czynniki genetyczne;
- czynniki środowiskowe;
- czynniki immunologiczne.
Objawy wrzodziejącego zapalenia jelita grubego:
- bóle brzucha;
- biegunki i/lub zaparcia;
- brak łaknienia;
- spadek masy ciała -> osłabienie;
- podwyższona temperatura ciała.
Rzeczywiście 65-75% pacjentów z nieswoistymi zapaleniami jelita, ma niedowagę. Dodatkowo 60-80% wszystkich pacjentów cierpi na anemię. Braki w stanie odżywienia muszą zostać wyrównane poprzez stosowanie odpowiednio dopasowanej diety lub suplementację witaminami, składnikami mineralnymi, zwiększoną podażą białka i innych źródeł energii.

Leczenie wrzodziejącego zapalenia jelita grubego:
- leczenie farmakologiczne: glikokortykosteroidy, immunosupresyjne, amonisalicylany;
- leczenie chirurgiczne: całkowite usunięcie j. grubego, odbytu, odbytnicy;
- leczenie żywieniowe.
Leczenie żywieniowe
- żywienie w okresie zaostrzenia choroby;
- żywienie w okresie remisji.
Żywienie w okresie zaostrzenia choroby
- dieta dojelitowa i/lub pozajelitowa przez okres 2-4 tygodni;
- preparaty do żywienie enteralnego powinny być pozbawione błonnika, laktozy i karagenu;
- leczenie parenteralne -> atrofia kosmków jelitowych
Żywienie pozajelitowe i dojelitowe powinno być stosowane do momentu:
- obniżenia wskaźników stanu zapalnego,
- ustąpienia biegunki,
- subiektywnego złego samopoczucia.
Żywienie w okresie remisji
Docelowo dieta wysokoenergetyczna, łatwostrawna, wysokobiałkowa, niskotłuszczowa oraz ubogoresztkowa
- żywienie rozpoczyna się od: słabej herbaty, sucharków, kleiku owsianego na wodzie lub białego chleba;
- następnie wprowadza się: gotowane owoce (jabłka) i warzywa (marchew, ziemniaki), ryż, makaron oraz pokarmy niskotłuszczowe: ser, wędlinę, mięso, drób lub ryby;
- na końcu powolne wprowadzenie tłuszczu np.: masła, margaryny, oliwy i zawierające więcej tłuszczu mięsa, wędliny i sery.
Jeśli taka dieta jest dobrze tolerowana, pacjent docelowo stosuje dietę łatwo strawną z ograniczeniem tłuszczu i błonnika, ze zwiększona podażą białka.

Uwaga na mleko
Wielu pacjentów nie toleruje białka mleka i z tego powodu musi ich unikać. Białka te są obecne w mleku, jego przetworach i wielu produktach gotowych. U pacjentów stosujących dietę bezmleczną rzadziej dochodzi do nawrotów choroby, oraz szybciej kończy się faza zaostrzenia. W okresie zaostrzenia choroby polecana jest dieta bezmleczna.
autor: NutriCenter (www.nutricenter.pl)