Zatrucia grzybami u dzieci – objawy i pierwsza pomoc

Dzieci stanowią niemal 30 proc. ogólnej liczby osób, ulegających zatruciu grzybami – nie warto ryzykować.

zatrucie grzybami objawy


Podziel się na


Spis treści
1. 
Czy dzieci mogą jeść grzyby?
2. 
Niebezpieczne grzyby - jak rozpoznać trujące grzyby?
3. 
Zatrucie grzybami - objawy zatrucia grzybami
4. 
Zatrucie grzybami - pierwsza pomoc

Jesień to czas grzybów. Grzyby mają piękne, różnorodne kształty, kolory i zapach. Jedni uznają je za cenny dodatek do potraw, inni – przypisują im wartości odżywcze. Zamiast jednak stawać po którejkolwiek stronie odwiecznego sporu, zrezygnujmy z tej potyczki. Zadajmy pytanie – czy dzieci mogą jeść grzyby? Dziś wszystko w temacie: grzyby w diecie dziecka. 

Czy dzieci mogą jeść grzyby?

Zaleca się, aby grzyby (szczególnie leśne) wprowadzać do diety dziecka dopiero po 12. roku życia. Wcześniej układ trawienny dzieci nie jest wystarczająco rozwinięty, aby bezpiecznie przetwarzać trudniej strawne grzyby leśne. Grzyby są ciężkostrawne. Zawierają w sobie składnik zwany chityną, którego nasz organizm nie trawi – nie tylko w przenośni, ale też dosłownie – a który może mocno podrażniać przewód pokarmowy.

Starszemu dziecku możemy oczywiście zaproponować pieczarki, boczniaki, kurki oraz gatunki grzybów, które nie budzą u nas absolutnie żadnych wątpliwości, a więc: są dopuszczone do sprzedaży, świeże i odpowiednio przyrządzone (raczej ugotowane, niż smażone, bez zbędnych ciężkostrawnych dodatków w postaci smażonego boczku, tłustej śmietany, sosów itp.).

Wprowadzając grzyby do diety dziecka, warto robić to ostrożnie, zaczynając od niewielkich ilości i obserwując reakcję organizmu. Wato zauważyć, że do zatrucia może doprowadzić nie tylko spożycie trujących grzybów. Problemy mogą się pojawić także wskutek zjedzenia zepsutych bądź surowych grzybów jadalnych, nieprawidłowego ich przyrządzenia, nieprzestrzegania wymogów higienicznych (np. złego przechowywania) czy po prostu – nadwrażliwości na grzyby jadalne.

Niebezpieczne grzyby – jak rozpoznać trujące grzyby?

Warto pamiętać, że grzyby, które rozróżniamy głównie ze względu na wygląd (kolor, kształt i wielkość), charakteryzują się też różnym stopniem toksyczności. Do najbardziej niebezpiecznych zaliczamy grzyby blaszkowe (na spodniej stronie kapelusza posiadają cienkie listewki zwane blaszkami), w których gronie mieszczą się wszystkie muchomory.

Na podstawie obserwacji można stwierdzić, że zatrucia grzybami w naszym kraju charakteryzują się sezonowością:

  • w sezonie wiosennym do najczęstszych należy zatrucie piestrzenicą kasztanowatą,
  • w letnim- muchomorem sromotnikowym (niemal 50 proc. ogólnej liczby zatruć grzybami),
  • zaś w jesiennym – krowiakiem podwiniętym.

Rozpoznanie trujących grzybów może być trudne nawet dla doświadczonych grzybiarzy, dlatego warto zachować szczególną ostrożność. Najważniejsze jest, aby nigdy nie jeść grzybów, których nie jesteś pewien. Spożycie trujących grzybów może prowadzić do poważnych zatruć, a nawet śmierci.

grzyby w diecie dziecka

Zatrucie grzybami – objawy zatrucia grzybami

Objawy zatrucia grzybami spowodowane są ich toksycznym działaniem na przewód pokarmowy, co powoduje uszkodzenie wątroby, nerek, a także stymuluje ośrodkowy układ nerwowy, odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie narządów wewnętrznych.

Zatrucia dzieli się fachowo na te, o krótkim okresie utajenia – objawy pojawiają się zazwyczaj w okresie od pół do pięciu godzin po zjedzeniu feralnych smakołyków oraz te, o długim okresie utajenia – pierwsze objawy zatrucia grzybami pojawiają się po ponad sześciu godzinach od spożycia.

W obydwu przypadkach zatrucie objawia się zazwyczaj:

  • bólami brzucha,
  • wymiotami, nudnościami,
  • biegunką i podwyższoną temperaturą.

Pojawić się mogą także: bóle głowy, drgawki, zaburzenia świadomości, zaburzenia widzenia i problemy z oddychaniem. W najcięższych sytuacjach może dojść do żółtaczki, skazy krwotocznej, śpiączki oraz wstrząsu. Konsekwencją zatrucia może być – niestety -śmierć, dlatego objawów w żadnym przypadku nie należy lekceważyć.

Zatrucie grzybami – pierwsza pomoc

Przy chociażby minimalnym podejrzeniu zatrucia grzybami należy się postarać opróżnić żołądek – sprowokować wymioty, ale nie zażywać w tym celu żadnych środków, np. przeczyszczających (w przypadku dorosłych pomocna okaże się ciepła woda z solą, a w przypadku dzieci – bez soli) oraz jak najszybciej zapewnić pomoc lekarską. Osoba, która pozostaje w domu, powinna zabezpieczyć resztki jedzenia (nieumyte talerze, garnek, patelnia itp.), co może być cenną wskazówką podczas stawiania diagnozy.

Warto także pamiętać, że w przypadku zatrucia grzybami badaniom powinny się poddać wszystkie osoby, które spożywały „podejrzany” posiłek nawet, jeśli nie obserwują u siebie żadnych niepokojących objawów. Rozpoznanie zatrucia nie jest  łatwe i wymaga pomocy personelu medycznego. Należy mieć na uwadze, że im dłuższy okres utajenia zatrucia, tym większe jest ryzyko poważniejszych konsekwencji!

Dowiedz się więcej: