Czasami doba zdaje się mieć mniej niż 24 godziny. Kiedy nie wiadomo „w co ręce włożyć” trudno myśleć o przyrządzaniu smacznego, zdrowego obiadu.
Pomyśleliśmy za ciebie! Przedstawiamy pięć pomysłów na smaczne i zdrowe dania, które wyczarujesz w około pół godziny!
Kotleciki z kaszy jaglanej z warzywami
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 papryka
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 puszki kukurydzy konserwowej
- 0,5 szklanki mleka
- 2 łyżeczki oregano
- sól i pieprz
- oraz: olej do smażenia, masło do gotowania kaszy, otręby do obtaczania kotletów.
Płuczemy kaszę jaglaną i gotujemy ją na wodzie. Pod koniec gotowania – kiedy kasza wchłonie już całą wodę, dolewamy mleko, dodajemy łyżeczkę masła i solimy. Kiedy kasza się ugotuje, dodajemy oregano, po czym mieszamy i odstawiamy. Pokrojoną cebulę szklimy na oleju, a w tym czasie kroimy paprykę, którą potem dodajemy do cebulki i dusimy razem przez chwilę.
Do kaszy dodajemy kukurydzę oraz podduszone warzywa, wbijamy jajko, dodajemy przeciśnięty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem – wszystko dokładnie mieszkamy. Nastawiamy piekarnik na 180 st.C., a z powstałej masy formujemy małe kotleciki, które obtaczamy następnie w otrębach owsianych. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut. Kotleciki możemy podawać z warzywami lub surówką.
Drobiowe roladki nadziewane marchewką
Składniki:
- pierś z kurczaka
- kanapkowy serek twarogowy
- 1 marchewka
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, inne – według uznania
Gotujemy marchewkę do miękkości. Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż na dwie części, po czym każdą rozbijamy na cienkie kotlety, które przyprawiamy wybranymi dodatkami. Jedną stronę filetów smarujemy kanapkowym serkiem twarogowym, po czym układamy na niej pokrojone w ćwiartki kawałki marchewki. Nastawiamy piekarnik na 200 st.C. Kotleciki zwijamy w roladki i spinamy wykałaczkami, po czym układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około 30 minut bez dodatku tłuszczu. Gotowe roladki możemy podać z ryżem, ulubioną kaszą czy ziemniakami.
Kotleciki jajeczne
Składniki:
- 8 jajek – w tym 6 ugotowanych i 2 surowe
- 1 cebula
- 4 łyżki kaszy manny
- garść startego żółtego sera
- garść posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki
- sól, pieprz
- ewentualnie dodatki, np.: smażone pieczarki, marynowana papryka, ogórki kiszone, suszone pomidory
- oraz: bułka tarta do obtoczenia.
6 jajek gotujemy na twardo i kroimy w drobną kostkę. Również cebulę kroimy w kostkę, po czym smażymy na oleju, aż zacznie zmieniać kolor. Do pokrojonych jajek dodajemy posiekany szczypiorek lub natkę pietruszki, usmażoną już cebulę, starty ser żółty oraz kaszę, a do całości wbijamy dwa surowe jajka (oprócz tego możemy dodać ewentualne dodatki z listy powyżej). Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Nastawiamy piekarnik na 180 st.C., a z gotowej masy formujemy kotleciki, które następnie obtaczamy w bułce tartej. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut. Jajeczne kotlety możemy podawać z warzywami lub surówką.
Kurczak z cukinią i groszkiem
Składniki:
- 500 g udek z kurczaka
- 1 cebula
- 1/2 cukinii
- 1 szklanka ryżu
- 0,5 puszki zielonego groszku
- przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 0,5 łyżeczki słodkiej papryki, 0,5 łyżeczki ostrej papryki, 0,5 łyżeczki tymianku
- oraz: 1 łyżka masła do smażenia, woda
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, po czym dorzucamy pokrojone mięso. Doprawiamy solą, pieprzem oraz wskazanymi przyprawami i jeszcze przez chwilę smażymy. Wsypujemy ryż i zalewamy patelnię wodą tak, by przykryła składniki. Zostawiamy na ogniu na 15 min., po czym dodajemy pokrojoną cukinię i groszek. Czekamy, aż ryż wchłonie całą wodę i zmięknie.
Razowe naleśniki
Składniki:
- 200 gramów mąki razowej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- mały jogurt naturalny
- paczka świeżych liści szpinaku
- pomidor
- ser feta
Mąkę, jaja, wodę i mleko łączymy – najlepiej za pomocą trzepaczki i odstawiamy na jakiś czas. Na patelnię wrzucamy liście szpinaku, pokrojony w kostkę pomidor oraz pokrojony w kostkę ser feta. Mieszkamy i dodajemy 3 łyżki jogurtu naturalnego. Na osobnej patelni smażymy naleśniki, które następnie wypełniamy farszem i zawijamy.