Dieta a pamięć i koncentracja

Szybkie tempo życia, stres, nieprawidłowa dieta, brak aktywności fizycznej oraz wszelkiego rodzaju używki – to czynniki skutecznie utrudniające prawidłową pracę mózgu.

dieta


Podziel się na


Badania wskazują, że pewne składniki naszej diety mogą pozytywnie wpływać na funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiać pamięć i koncentrację. Jakie produkty należy włączyć do codziennej diety by cieszyć się odpowiednią sprawnością intelektualną? Odpowiadają specjaliści Nutri Center.

Co jeść – by pamiętać?

Do prawidłowej i sprawnej pracy mózg potrzebuje energii, najlepszym jej źródłem będą węglowodany złożone, które nie powodują nagłego „skoku” glukozy we krwi. Zawarte są one głównie w produktach zbożowych i warzywach. Wybierajmy zatem takie produkty jak: pełnoziarniste pieczywo, brązowy ryż, muesli, kaszę gruboziarnistą oraz warzywa zielone.

Istotny wpływ na pamięć mają składniki mineralne przykładowo żelazo oraz magnez i potas. Żelazo jest konieczne do transportu tlenu w organizmie, jego niedobór powoduje nie tylko anemię, ale również obniżenie koncentracji oraz sprawności umysłowej i fizycznej. Wyróżniamy dwie postacie żelaza: hemowe – dobrze wchłaniane przez organizm, które znajduje się w czerwonym mięsie, podrobach i rybach oraz znacznie słabiej wchłaniane żelazo niehemowe obecne w produktach pochodzenia roślinnego takich jak soja , fasola, pietruszka czy szpinak. Jego przyswajalność można zwiększyć poprzez dodatkową podaż witaminy C w posiłku. Magnez usprawnia funkcjonowanie mięśni i nerwów. Jest szczególnie ważny podczas wzmożonej pracy umysłowej, w okresach narażenia na stres, stanach zmęczenia i wysiłku fizycznego. Źródłem magnezu jest ciemne pieczywo, kasze, nasiona roślin strączkowych, mięso, ryby, zielone warzywa. Z kolei potas to jeden z ważniejszych składników komórek, który wspomaga układ nerwowy poprzez udział w przewodzeniu impulsów. Dostarczymy organizmowi właściwą ilość potasu dołączając do diety świeże i suszone owoce, orzechy oraz rośliny strączkowe.

dieta a pamięć

Witaminy usprawniające pamięć

Poruszając powyższy temat nie należy zapomnieć o kluczowym fosfolipidzie, jakim jest lecytyna, która odgrywa ważną rolę budulcową w układzie nerwowym. Lecytyna wpływa korzystnie nie tylko na poprawę możliwości intelektualnych i pamięci, ale również obniża poziom frakcji LDL cholesterolu. Lecytyna występuje m. in. w soi, orzeszkach ziemnych, żółtku jaj i kiełkach. Właściwe funkcjonowanie układu nerwowego zapewnią też kwasy tłuszczowe omega- 3 i omega- 6 zawarte w rybach morskich, olejach oraz orzechach.

Dla usprawnienia zdolności pamięciowych przydatne są również witaminy z grupy B, oraz witaminy antyoksydacyjne tj. A , C i E. Należy podkreślić tu rolę witaminy B12, która bierze udział w tworzeniu osłonek mielinowych nerwów, zapewnia równowagę psychiczną oraz pomaga w skupieniu uwagi. Z jej niedoborem borykają się głównie weganie oraz osoby starsze. Niedostatek tej witaminy powoduje szereg dolegliwości, w tym również kłopoty z pamięcią i przewlekłym zmęczeniem. Pozytywnie wpływające na koncentrację witaminy z grupy B znajdziemy w produktach takich jak: kasze gruboziarniste, mięso, podroby, ryby, ciemny chleb , migdały, czy jaja.

Styl życia, a w tym dobrze zbilansowana dieta w znacznym stopniu może poprawić nasze możliwości intelektualne, zdolność uczenia się i koncentracji, a także wpłynąć na opóźnienie występowania kłopotów z pamięcią postępujących wraz z wiekiem.

Autor: Monika Zaleska

Koło Naukowe Przy Zakładzie Żywienia Człowieka IZP UJCM

Nutri Center (www.nutricenter.pl)