”Chrzanisz”? Powinnaś!

Czy „chrzanić”? Tak! Nie tylko w Wielkanoc, ale przez cały rok! O tym naturalnym antybiotyku rozmawiamy ze specjalistami z NutriCenter.

kobieta z bukietem tulipanów


Podziel się na


O chrzanie przypominamy sobie najczęściej na Wielkanoc, a szkoda bo jego właściwości są imponujące i należy stosować go z umiarem przez cały rok. O tym naturalnym antybiotyku rozmawiamy ze specjalistami z NutriCenter.

Chrzan – naturalny antybiotyk

Chrzan zaliczany jest do warzyw kapustnych, które należą do rodziny krzyżowych i posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Chrzan można określić naturalnym antybiotykiem, gdyż doskonale radzi sobie z bakteriami, łagodzi kaszel i stany zapalne zatok, przeczyszcza nos oraz wzmacnia układ odpornościowy dzięki zawartości, nadającemu mu specyficzny zapach, związku siarki o nazwie silgin.

Chrzan charakteryzuje wysoka zawartość flawanoidów, glukozynolanów i produktów ich przemian metabolicznych – izotiocyjanian, które mają duże znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych. W 100 g surowego chrzanu znajduje się od 12 do 160 mg glukozynolanów. Szczególnie izotiocyjaniany pomagają organizmowi w szybki sposób usunąć z organizmu substancje rakotwórcze. Badania wykazały, że spożywanie dużej ilości warzyw z rodziny krzyżowych zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory płuc, żołądka, okrężnicy, odbytu a także prostaty.

Dodatkowo izotiocyjaniany posiadają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz hamują wzrost bakterii z rodzaju Streptococcus, powodujących próchnicę zębów.

kobieta z bukietem tulipanów

Chrzan – bogactwo składników odżywczych

Warto również wspomnieć o tym, że chrzan charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy C (w warzywach kapustnych jej poziom wynosi 48-94mg w 100g). Kwas askorbinowy dodatkowo wspomaga funkcję przeciwnowotworową chrzanu gdyż posiada zdolność do inaktywowania wolnych rodników tlenowych. Ponadto, witamina C stymuluje wytwarzanie kolagenu, bierze udział w syntezie hormonów, zwiększa przyswajalność żelaza, wzmacnia odporność organizmu oraz ma działanie profilaktyczne w chorobie niedokrwiennej serca.

Chrzan zawiera wiele składników odżywczych, w tym również witaminy z grupy B, potas, wapń, żelazo i magnez. Te składniki mogą pomóc w utrzymaniu zdrowia układu odpornościowego, układu nerwowego i kości. Ma również ogromne znaczenie w profilaktyce starzenia się organizmu. Pikantny smak chrzanu może pobudzać wydzielanie soków trawiennych i poprawiać trawienie. Może to być szczególnie przydatne po obfitych posiłkach! Osoby z chorobami żołądka lub problemy z przewodem pokarmowym powinny jednak spożywać chrzan w umiarkowanych ilościach.

kobieta z bukietem tulipanów

Jak przyrządzić chrzan na Wielkanoc (i nie tylk0)?

Najlepiej zetrzeć korzeń chrzanu na tarce i wykorzystać go do przygotowania sosów lub jako dodatek do dań z mięsa lub jaj. Osoba wykonująca w domu to trudne zadanie będzie mieć oczyszczone nie tylko nos i oskrzela, ale również kanaliki łzowe.

Oto prosty przepis, na tradycyjny chrzan, który możesz przygotować na Wielkanoc:

Składniki:

  • 300 g korzenia chrzanu
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub cytrynowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • Szczypta soli
  • 100 ml śmietany kremówki (30%)

Sposób przygotowania:

  1. Obierz korzeń chrzanu i zetrzyj go na drobnej tarce.
  2. Umieść starty chrzan w misce i dodaj ocet jabłkowy lub cytrynowy, cukier i szczyptę soli.
  3. Wymieszaj wszystkie składniki.
  4. Dodaj śmietanę kremówkę i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
  5. Jeśli chrzan wydaje się zbyt gęsty, możesz dodać trochę więcej śmietany
  6. Przełóż chrzan do słoika i przechowuj w lodówce

Gotowy chrzan możesz podawać jako dodatek do jajek, mięsa, kiełbas, chleba i innych potraw wielkanocnych. Smacznego!

 

autor: Justyna Siwek, NutriCenter, Koło Naukowe Przy Zakładzie Żywienia Człowieka IZP UJCM

Piśmiennictwo:

  • Gawęcki J.; Żywienie człowieka tom 1. Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa 2010. s. 271-275
  • Jarosz M.; Normy żywienia człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2008. s. 193-194
  • Kwiatkowska E.; Izotiocyjany wasabi. Postępy Fitoterapii. 1,2007. 7-11
  • Majewski G.; Lubecka-Pietruszewska K., Kaufman-Szymczyk A., Fabianowska-Majewska K.; Przeciwnowotworowe właściwości wybranych roślinnych polifenoli z grupy flawonoidów i stilbenów. Zdr Publ 2012;122(4); s. 434-439