Menu przyszłej mamy

Menu przyszłej mamy nie odbiega od tego, jakie powinna stosować każda, dbająca o zdrowie kobieta. Czego więc nie powinno w nim zabraknąć?

co jeść w ciąży


Podziel się na


Spis treści
1. 
Czego nie może zabraknąć w menu przyszłej mamy?
1.1. 
Owoce i warzywa w menu przyszłej mamy
1.2. 
Produkty zbożowe w menu przyszłej mamy
1.3. 
Mleko i produkty mleczne w menu przyszłej mamy
1.4. 
Jajka w menu przyszłej mamy
1.5. 
Mięso, wędliny, drób w menu przyszłej mamy
1.6. 
Tłuszcze roślinne w menu przyszłej mamy
1.7. 
Ryby i owoce morza w menu przyszłej mamy
1.8. 
Woda w menu przyszłej mamy
2. 
Czego zabraknąć musi!
3. 
Wskazówki oczywiste, ale cenne
4. 
Przykładowe menu przyszłej mamy
5. 
Przykładowe menu przyszłej mamy II wariant

Odżywianie to chyba największe zmartwienie przyszłej mamusi. O ile zalecenia takie jak – unikanie wysiłku, dbanie o wypoczynek – łatwo zinterpretować właściwie, o tyle „właściwe odżywianie” to termin wyjątkowo niejednoznaczny. Co więc w tym okresie oznacza – właściwe?

Czego nie może zabraknąć w menu przyszłej mamy?

Jak zapewne zauważysz, dieta w ciąży, to nie żadna radykalna odskocznia od codzienności. Menu przyszłej mamy nie odbiega od tego, jakie powinna stosować każda, dbająca o zdrowie kobieta. Czego więc nie powinno w nim zabraknąć?

Owoce i warzywa w menu przyszłej mamy

Z owoców najbardziej zwróć uwagę na te, które zawierają dużo witaminy C – to np. jabłka, czarne porzeczki, jagody czy truskawki. Dobrym pomysłem są także owoce suszone – zawierają dużo błonnika i mają właściwości przeczyszczające. Warzywa najlepsze będą w postaci surowej lub gotowane na parze. Zielone warzywa liściaste są cennym źródłem kwasu foliowego. Cenne są także warzywa strączkowe.

Produkty zbożowe w menu przyszłej mamy

Zawierają dużo białka, błonnika oraz cennych witamin z grupy B. Wybieraj więc pełnoziarniste pieczywo, makarony, płatki owsiane, brązowy ryż oraz grube kasze.

Mleko i produkty mleczne w menu przyszłej mamy

To najlepsze źródło wapnia. Spożywaj w postaci mleka lub zamienników – kefiru, maślanki, jogurtu.

Jajka w menu przyszłej mamy

Podobnie jak mleko – dostarczają wapnia. Mają jednak dużą zawartość cholesterolu, więc najlepiej nie jedz więcej niż jedno dziennie.

Mięso, wędliny, drób w menu przyszłej mamy

Najlepsze oczywiście będą te chude. Dostarczą białka i łatwo przyswajalnego żelaza.

Tłuszcze roślinne w menu przyszłej mamy

Są one źródłem ważnych dla Ciebie nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wybieraj oliwę z oliwek czy olej z pestek winogron (np. do surówek i sałatek).

Ryby i owoce morza w menu przyszłej mamy

Podobnie jak powyżej – są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, a szczególnie kwasów omega-3. Najlepiej przygotowuj je na parze lub piecz w folii. Niezbędnej dla dziecka witaminy D dostarczysz zwłaszcza dzięki łososiowi, tuńczykowi, śledziowi, makreli i sardynkom.

Woda w menu przyszłej mamy

Powinnaś wypijać ok. 2-3 litry wody dziennie (również w postaci innych płynów).

dieta w ciąży

Czego zabraknąć musi!

Jak więc widzisz, ciąża to najlepszy okres na zmianę nawyków żywieniowych, którą zwykle planuje się od dawna i na którą zazwyczaj brakuje motywacji. Kiedy jednak motywacja z każdym dniem staje się coraz bardziej widoczna pod postacią powiększającego się z dnia na dzień brzuszka, nie powinnaś mieć już z tym problemów.

Warto jednak pamiętać, że o ile osoba stosująca racjonalną, zrównoważoną dietę, może od czasu do czasu poluzować swoje żywieniowe zasady, w Twoim przypadku raczej nie będzie to wskazane.

Czego powinnaś unikać w ciąży?

  • napojów: alkoholowych, zawierających kofeinę, słodkich, gazowanych i sztucznie barwionych;
  • niepasteryzowanego mleka, wyprodukowanych z niego serów miękkich oraz pleśniowych;
  • surowych jaj;
  • surowych i półsurowych mięs, ryb, owoców morza, pasztetów;
  • wątróbki;
  • dań konserwowych;
  • chipsów;
  • słodyczy;
  • dań typu fast food.

Wskazówki oczywiste, ale cenne

O nich z pewnością słyszałaś już wielokrotnie. Ba! Pewno co jakiś czas obiecujesz sobie, że od jutra zaczniesz o nie dbać szczególnie. Koniec obietnic – „jutro” nadeszło i warto potraktować je poważnie.

  • jedz pięć posiłków dziennie: śniadanie, obiad i kolacja powinny być większe, dwa pozostałe raczej w formie przekąsek;
  • kupuj produkty z pewnego źródła;
  • kupuj zawsze produkty świeże, zwracaj uwagę na datę ważności;
  • unikaj dań gotowych;
  • unikaj dań naszpikowanych chemią;
  • urozmaicaj swoje menu.
owoce w ciąży

Przykładowe menu przyszłej mamy

Menu dla przyszłej mamy powinno być zróżnicowane, bogate w składniki odżywcze i dostarczające energii potrzebnej do utrzymania zdrowej ciąży. Oto przykładowe menu, które może być stosowane przez przyszłą mamę:

Śniadanie

  • musli (4 łyżki ) z jogurtem naturalnym;
  • kanapka chleba pełnoziarnistego z masłem, plasterek polędwicy z indyka, do tego warzywo, np. plasterek papryki;
  • szklanka herbaty z miodem (łyżeczka) i plasterkiem cytryny.

Drugie śniadanie

  •  kanapka chrupkiego pieczywa z ziarnami;
  • serek waniliowy homogenizowany;
  • gruszka;
  • woda mineralna.

Obiad

  •  zupa pomidorowa na drobiu z natką pietruszki (zabielona chudym mlekiem);
  •  gulasz z chudej wołowiny;
  •  surówka z marchwi z łyżeczką chrzanu;
  • sok z winogron.

Podwieczorek

  • budyń waniliowy z owocami;
  • szklanka porzeczek.

Kolacja

  •  jajecznica;
  • pomidor;
  • 2 kanapki chleba żytniego pełnoziarnistego;
  • szklanka herbaty.

Przykładowe menu przyszłej mamy II wariant

Śniadanie

  • kanapki z twarogiem;
  • 5 startych rzodkiewek,
  • łyżka posiekanych pestek dyni;
  • gruszka,
  • napar z mięty z łyżeczką miodu.

Drugie śniadanie

  • grahamka, 2 liście sałaty, kilka plasterków szynki drobiowej;
  • szklanka kakao

Obiad

  • zupa krem z brokułów z grzankami;
  • duszona pierś z kurczaka;
  • ziemniaki (3 ugotowane średniej wielkości);
  • surówka z kapusty kiszonej;
  • jabłko;
  • szklanka kompotu.

Podwieczorek

  • kisiel truskawkowy;
  • szklanka wody.

Kolacja

  • omlet z pieczywem (jajko, 2 białka, łyżka mąki, łyżeczka masła, z dodatkiem pomidora i szczypiorku);
  • kanapka chleba pełnoziarnistego;
  • herbata ziołowa.

Pamiętaj, że każda kobieta jest inna i może mieć indywidualne preferencje żywieniowe oraz potrzeby kaloryczne. Ważne jest, aby zawsze konsultować się z lekarzem prowadzącym ciążę w sprawie diety i żywienia w trakcie ciąży.