Menu przyszłej mamy nie odbiega od tego, jakie powinna stosować każda, dbająca o zdrowie kobieta. Czego więc nie powinno w nim zabraknąć?
Odżywianie to chyba największe zmartwienie przyszłej mamusi. O ile zalecenia takie jak – unikanie wysiłku, dbanie o wypoczynek – łatwo zinterpretować właściwie, o tyle „właściwe odżywianie” to termin wyjątkowo niejednoznaczny. Co więc w tym okresie oznacza – właściwe?
Czego nie może zabraknąć w menu przyszłej mamy?
Jak zapewne zauważysz, dieta w ciąży, to nie żadna radykalna odskocznia od codzienności. Menu przyszłej mamy nie odbiega od tego, jakie powinna stosować każda, dbająca o zdrowie kobieta. Czego więc nie powinno w nim zabraknąć?
Owoce i warzywa w menu przyszłej mamy
Z owoców najbardziej zwróć uwagę na te, które zawierają dużo witaminy C – to np. jabłka, czarne porzeczki, jagody czy truskawki. Dobrym pomysłem są także owoce suszone – zawierają dużo błonnika i mają właściwości przeczyszczające. Warzywa najlepsze będą w postaci surowej lub gotowane na parze. Zielone warzywa liściaste są cennym źródłem kwasu foliowego. Cenne są także warzywa strączkowe.
Produkty zbożowe w menu przyszłej mamy
Zawierają dużo białka, błonnika oraz cennych witamin z grupy B. Wybieraj więc pełnoziarniste pieczywo, makarony, płatki owsiane, brązowy ryż oraz grube kasze.
Mleko i produkty mleczne w menu przyszłej mamy
To najlepsze źródło wapnia. Spożywaj w postaci mleka lub zamienników – kefiru, maślanki, jogurtu.
Jajka w menu przyszłej mamy
Podobnie jak mleko – dostarczają wapnia. Mają jednak dużą zawartość cholesterolu, więc najlepiej nie jedz więcej niż jedno dziennie.
Mięso, wędliny, drób w menu przyszłej mamy
Najlepsze oczywiście będą te chude. Dostarczą białka i łatwo przyswajalnego żelaza.
Tłuszcze roślinne w menu przyszłej mamy
Są one źródłem ważnych dla Ciebie nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wybieraj oliwę z oliwek czy olej z pestek winogron (np. do surówek i sałatek).
Ryby i owoce morza w menu przyszłej mamy
Podobnie jak powyżej – są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, a szczególnie kwasów omega-3. Najlepiej przygotowuj je na parze lub piecz w folii. Niezbędnej dla dziecka witaminy D dostarczysz zwłaszcza dzięki łososiowi, tuńczykowi, śledziowi, makreli i sardynkom.
Woda w menu przyszłej mamy
Powinnaś wypijać ok. 2-3 litry wody dziennie (również w postaci innych płynów).
Czego zabraknąć musi!
Jak więc widzisz, ciąża to najlepszy okres na zmianę nawyków żywieniowych, którą zwykle planuje się od dawna i na którą zazwyczaj brakuje motywacji. Kiedy jednak motywacja z każdym dniem staje się coraz bardziej widoczna pod postacią powiększającego się z dnia na dzień brzuszka, nie powinnaś mieć już z tym problemów.
Warto jednak pamiętać, że o ile osoba stosująca racjonalną, zrównoważoną dietę, może od czasu do czasu poluzować swoje żywieniowe zasady, w Twoim przypadku raczej nie będzie to wskazane.
Czego powinnaś unikać w ciąży?
- napojów: alkoholowych, zawierających kofeinę, słodkich, gazowanych i sztucznie barwionych;
- niepasteryzowanego mleka, wyprodukowanych z niego serów miękkich oraz pleśniowych;
- surowych jaj;
- surowych i półsurowych mięs, ryb, owoców morza, pasztetów;
- wątróbki;
- dań konserwowych;
- chipsów;
- słodyczy;
- dań typu fast food.
Wskazówki oczywiste, ale cenne
O nich z pewnością słyszałaś już wielokrotnie. Ba! Pewno co jakiś czas obiecujesz sobie, że od jutra zaczniesz o nie dbać szczególnie. Koniec obietnic – „jutro” nadeszło i warto potraktować je poważnie.
- jedz pięć posiłków dziennie: śniadanie, obiad i kolacja powinny być większe, dwa pozostałe raczej w formie przekąsek;
- kupuj produkty z pewnego źródła;
- kupuj zawsze produkty świeże, zwracaj uwagę na datę ważności;
- unikaj dań gotowych;
- unikaj dań naszpikowanych chemią;
- urozmaicaj swoje menu.
Przykładowe menu przyszłej mamy
Menu dla przyszłej mamy powinno być zróżnicowane, bogate w składniki odżywcze i dostarczające energii potrzebnej do utrzymania zdrowej ciąży. Oto przykładowe menu, które może być stosowane przez przyszłą mamę:
Śniadanie
- musli (4 łyżki ) z jogurtem naturalnym;
- kanapka chleba pełnoziarnistego z masłem, plasterek polędwicy z indyka, do tego warzywo, np. plasterek papryki;
- szklanka herbaty z miodem (łyżeczka) i plasterkiem cytryny.
Drugie śniadanie
- kanapka chrupkiego pieczywa z ziarnami;
- serek waniliowy homogenizowany;
- gruszka;
- woda mineralna.
Obiad
- zupa pomidorowa na drobiu z natką pietruszki (zabielona chudym mlekiem);
- gulasz z chudej wołowiny;
- surówka z marchwi z łyżeczką chrzanu;
- sok z winogron.
Podwieczorek
- budyń waniliowy z owocami;
- szklanka porzeczek.
Kolacja
- jajecznica;
- pomidor;
- 2 kanapki chleba żytniego pełnoziarnistego;
- szklanka herbaty.
Przykładowe menu przyszłej mamy II wariant
Śniadanie
- kanapki z twarogiem;
- 5 startych rzodkiewek,
- łyżka posiekanych pestek dyni;
- gruszka,
- napar z mięty z łyżeczką miodu.
Drugie śniadanie
- grahamka, 2 liście sałaty, kilka plasterków szynki drobiowej;
- szklanka kakao
Obiad
- zupa krem z brokułów z grzankami;
- duszona pierś z kurczaka;
- ziemniaki (3 ugotowane średniej wielkości);
- surówka z kapusty kiszonej;
- jabłko;
- szklanka kompotu.
Podwieczorek
- kisiel truskawkowy;
- szklanka wody.
Kolacja
- omlet z pieczywem (jajko, 2 białka, łyżka mąki, łyżeczka masła, z dodatkiem pomidora i szczypiorku);
- kanapka chleba pełnoziarnistego;
- herbata ziołowa.
Pamiętaj, że każda kobieta jest inna i może mieć indywidualne preferencje żywieniowe oraz potrzeby kaloryczne. Ważne jest, aby zawsze konsultować się z lekarzem prowadzącym ciążę w sprawie diety i żywienia w trakcie ciąży.