Pasty kanapkowe to świetna alternatywa dla zwykłych kanapek z szynką i serem, które – nawet jeśli do malucha uśmiechają się z nich plasterki ogórków czy paseczki papryki – smakują podobnie i mogą się szybko znudzić małym smakoszom.
Najważniejsza zasada przy wyborze past dla dzieci brzmi – nie wybieraj. Sporządź je sama z tego, co akurat masz pod ręką. Past kanapkowych ze sklepowej półki nie polecamy – przynajmniej w przypadku maluchów. Mimo, że ładnie wyglądają i może smak niektórych faktycznie „przenosi w niebiosa”, zawierają konserwanty, które sprawiają, że dłużej są świeże i zdatne do spożycia. A to niestety sprawia, że – mimo wszystkich zalet – musimy je umieścić na liście produktów niepolecanych najmłodszym.
Ogólne zasady:
- majonez zastępujemy jogurtem naturalnym;
- przygotowujemy tylko tyle pasty, ile zostanie spożyte w danym dniu – niezalecane jest przechowywanie pasty dłużej niż dwa dni;
- by przekąska była zdrowa, najlepiej podawać ją z ciemnym pieczywem;
- do skomponowania past można użyć wszelkich ugotowanych warzyw;
- dobrym pomysłem jest dodanie ugotowanych zbóż;
- jako dodatek do past świetnie sprawdzają się zielone części roślin (np. koperek, natka pietruszki, szczypiorek).
Pasta jajeczna
Czego potrzebujemy?
- jajka,
- garść szczypiorku,
- jogurt,
- sól.
Ugotowane wcześniej jajka rozdrabniamy, dodajemy do nich jogurt i szczypiorek. Składniki mieszamy i dosalamy do smaku.
Pasta brokułowa
Czego potrzebujemy?
- brokuł,
- wiórki kokosowe,
- sok z cytryny,
- pieprz i sól.
Gotujemy brokuł. Na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe. Następnie miksujemy odcedzony brokuł z przestudzonymi wiórkami i doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem i solą.
Pasta z awokado
Czego potrzebujemy?
- awokado,
- jajko ugotowane na twardo,
- łyżeczka musztardy,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego.
Obieramy awokado i jajko, a następnie miksujemy je wraz z resztą składników.
Pasta dyniowa
Czego potrzebujemy?
- dynia,
- cebula,
- łyżka curry,
- 5 łyżek oliwy,
- 100 ml świeżo wyciskanego soku z pomarańczy.
Obieramy dynię, kroimy ją na niewielkie kawałki, a następnie kropimy oliwą. Wraz z pokrojoną cebulą pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 30 minut. Na koniec wszystkie składniki miksujemy.
Pasta słonecznikowa
Czego potrzebujemy?
- pół szklanki słonecznika,
- kilka łyżek płatków owsianych (kaszy jaglanej lub ryżu),
- koncentrat pomidorowy,
- czosnek.
Słonecznik gotujemy w zwykłej wodzie przez 5 minut. W tym samym czasie, w osobnym naczyniu gotujemy płatki owsiane (kaszę jaglaną lub ryż), do czasu ich zgęstnienia. Ciepły słonecznik miksujemy wraz z kaszą, dodajemy czosnek i koncentrat.
Pasta z soczewicy
Czego potrzebujemy?
- szklanka ugotowanej soczewicy,
- pół kostki białego sera,
- cebula,
- sól i pieprz.
Ugotowaną soczewicę miksujemy wraz z serem oraz cebulką uduszoną wcześniej na oliwie. Doprawiamy do smaku.
Pasta marchewkowa
Czego potrzebujemy?
- marchewki,
- rodzynki,
- wiórki kokosowe,
- cynamon.
Marchewki kroimy i dusimy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem goździków. Rodzynki moczymy przez pół godziny. Wiórki kokosowe lekko prażymy na suchej patelni. Następnie miksujemy marchewkę razem z wiórkami i rodzynkami. Dodajemy szczyptę cynamonu.
Pasta z cieciorki
Czego potrzebujemy?
- 2 szklanki ugotowanej cieciorki,
- 2 łyżki masła,
- pół szklanki sezamu,
- sok z cytryny,
- pieprz i sól.
Cieciorkę gotujemy do miękkości. Na suchej patelni prażymy pół szklanki sezamu, a następnie studzimy. Miksujemy ugotowaną cieciorkę wraz z sezamem i masłem. By uzyskać odpowiednią konsystencję, dolewamy wrzątku. Doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem i solą.
Pasta fasolowa
Czego potrzebujemy?
- szklanka ugotowanej fasoli,
- pół zeszklonej cebuli,
- majeranek,
- gałka muszkatałowa.
Fasolę moczymy, a potem gotujemy w niewielkiej ilości wody, aż stanie się miękka. W tym samym czasie dusimy na patelni cebulę. Ugotowaną fasolę wraz z cebulką miksujemy na gładką masę, dodajemy przyprawy.
Pasty z kaszy gryczanej
Czego potrzebujemy?
- szklanka ugotowanej kaszy gryczanej,
- jajko,
- oliwa,
- cebula,
- majeranek,
- pieprz i sól.
Cebulę dusimy na oliwie, a następnie miksujemy z ugotowanym wcześniej jajkiem i kaszą gryczaną, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Pasty z kaszy jaglanej
Co potrzebujemy?
- szklanka kaszy jaglanej,
- pietruszki,
- marchewki,
- ząbek czosnku,
- łyżka masła,
- garść koperku,
- sól i pieprz.
Kaszę gotujemy w dwóch szklankach osolonej wody przez kwadrans. Obieramy marchewkę i pietruszkę, a następnie kroimy je w plasterki i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy obrany czosnek. Kaszę wraz z warzywami miksujemy z łyżką masła. Dodajemy posiekany koperek i doprawiamy.
Smacznego!
Pasty inspirowane są przepisami internautek.