Przepisy na zdrowe pasty do pieczywa dla dzieci

Pasty kanapkowe to świetna alternatywa dla zwykłych kanapek z szynką i serem, które – nawet jeśli do malucha uśmiechają się z nich plasterki ogórków czy paseczki papryki – smakują podobnie i mogą się szybko znudzić małym smakoszom.



Podziel się na


Najważniejsza zasada przy wyborze past dla dzieci brzmi – nie wybieraj. Sporządź je sama z tego, co akurat masz pod ręką. Past kanapkowych ze sklepowej półki nie polecamy – przynajmniej w przypadku maluchów. Mimo, że ładnie wyglądają i może smak niektórych faktycznie „przenosi w niebiosa”, zawierają konserwanty, które sprawiają, że dłużej są świeże i zdatne do spożycia. A to niestety sprawia, że – mimo wszystkich zalet – musimy je umieścić na liście produktów niepolecanych najmłodszym.

Ogólne zasady:

  • majonez zastępujemy jogurtem naturalnym;
  • przygotowujemy tylko tyle pasty, ile zostanie spożyte w danym dniu – niezalecane jest przechowywanie pasty dłużej niż dwa dni;
  • by przekąska była zdrowa, najlepiej podawać ją z ciemnym pieczywem;
  • do skomponowania past można użyć wszelkich ugotowanych warzyw;
  • dobrym pomysłem jest dodanie ugotowanych zbóż;
  • jako dodatek do past świetnie sprawdzają się zielone części roślin (np. koperek, natka pietruszki, szczypiorek).

Pasta jajeczna

Czego potrzebujemy?

  • jajka,
  • garść szczypiorku,
  • jogurt,
  • sól.

Ugotowane wcześniej jajka rozdrabniamy, dodajemy do nich jogurt i szczypiorek. Składniki mieszamy i dosalamy do smaku.

Pasta brokułowa

Czego potrzebujemy?

  • brokuł,
  • wiórki kokosowe,
  • sok z cytryny,
  • pieprz i sól.

Gotujemy brokuł. Na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe. Następnie miksujemy odcedzony brokuł z przestudzonymi wiórkami i doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem i solą.

Pasta z awokado

Czego potrzebujemy?

  • awokado,
  • jajko ugotowane na twardo,
  • łyżeczka musztardy,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego.

Obieramy awokado i jajko, a następnie miksujemy je wraz z resztą składników.

Pasta dyniowa

Czego potrzebujemy?

  • dynia,
  • cebula,
  • łyżka curry,
  • 5 łyżek oliwy,
  • 100 ml świeżo wyciskanego soku z pomarańczy.

Obieramy dynię, kroimy ją na niewielkie kawałki, a następnie kropimy oliwą. Wraz z pokrojoną cebulą pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 30 minut. Na koniec wszystkie składniki miksujemy.

Pasta słonecznikowa

Czego potrzebujemy?

  • pół szklanki słonecznika,
  • kilka łyżek płatków owsianych (kaszy jaglanej lub ryżu),
  • koncentrat pomidorowy,
  • czosnek.

Słonecznik gotujemy w zwykłej wodzie przez 5 minut. W tym samym czasie, w osobnym naczyniu gotujemy płatki owsiane (kaszę jaglaną lub ryż), do czasu ich zgęstnienia. Ciepły słonecznik miksujemy wraz z kaszą, dodajemy czosnek i koncentrat.

Pasta z soczewicy

Czego potrzebujemy?

  • szklanka ugotowanej soczewicy,
  • pół kostki białego sera,
  • cebula,
  • sól i pieprz.

Ugotowaną soczewicę miksujemy wraz z serem oraz cebulką uduszoną wcześniej na oliwie. Doprawiamy do smaku.

Pasta marchewkowa

Czego potrzebujemy?

  • marchewki,
  • rodzynki,
  • wiórki kokosowe,
  • cynamon.

Marchewki kroimy i dusimy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem goździków. Rodzynki moczymy przez pół godziny. Wiórki kokosowe lekko prażymy na suchej patelni. Następnie miksujemy marchewkę razem z wiórkami i rodzynkami. Dodajemy szczyptę cynamonu.

Pasta z cieciorki

Czego potrzebujemy?

  • 2 szklanki ugotowanej cieciorki,
  • 2 łyżki masła,
  • pół szklanki sezamu,
  • sok z cytryny,
  • pieprz i sól.

Cieciorkę gotujemy do miękkości. Na suchej patelni prażymy pół szklanki sezamu, a następnie studzimy. Miksujemy ugotowaną cieciorkę wraz z sezamem i masłem. By uzyskać odpowiednią konsystencję, dolewamy wrzątku. Doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem i solą.

Pasta fasolowa

Czego potrzebujemy?

  • szklanka ugotowanej fasoli,
  • pół zeszklonej cebuli,
  • majeranek,
  • gałka muszkatałowa.

Fasolę moczymy, a potem gotujemy w niewielkiej ilości wody, aż stanie się miękka. W tym samym czasie dusimy na patelni cebulę. Ugotowaną fasolę wraz z cebulką miksujemy na gładką masę, dodajemy przyprawy.

Pasty z kaszy gryczanej

Czego potrzebujemy?

  • szklanka ugotowanej kaszy gryczanej,
  • jajko,
  • oliwa,
  • cebula,
  • majeranek,
  • pieprz i sól.

Cebulę dusimy na oliwie, a następnie miksujemy z ugotowanym wcześniej jajkiem i kaszą gryczaną, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

Pasty z kaszy jaglanej

Co potrzebujemy?

  • szklanka kaszy jaglanej,
  • pietruszki,
  • marchewki,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka masła,
  • garść koperku,
  • sól i pieprz.

Kaszę gotujemy w dwóch szklankach osolonej wody przez kwadrans. Obieramy marchewkę i pietruszkę, a następnie kroimy je w plasterki i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy obrany czosnek. Kaszę wraz z warzywami miksujemy z łyżką masła. Dodajemy posiekany koperek i doprawiamy.

Smacznego!

Pasty inspirowane są przepisami internautek.