Domowe sposoby na wzmocnienie odporności

W okresie chłodniejszych dni nasza odporność często zostaje wystawiona na próbę. Oto domowe sposoby na wzmocnienie odporności, które były stosowane przez pokolenia!

kobieta piej herbatę i wzmacnia odporność


Podziel się na


Spis treści
1. 
Zdrowa dieta - jaka dieta na wzmocnienie odporności
2. 
Miód - słodki sposób na odporność
3. 
Czosnek
4. 
Witamina D3
5. 
Świeże powietrze

W okresie chłodniejszych dni nasza odporność często zostaje wystawiona na próbę. Zamiast od razu sięgać po leki, warto zwrócić uwagę na naturalne metody wspierania organizmu. Domowe sposoby na wzmocnienie odporności, które były stosowane przez pokolenia, mogą okazać się skutecznym wsparciem w walce z przeziębieniami i infekcjami. Proste zmiany w codziennych nawykach, odpowiednia dieta, zioła i rytuały mogą pomóc w budowaniu naturalnej tarczy ochronnej organizmu. Dowiedz się więcej z naszego artykułu! 

Zdrowa dieta – jaka dieta na wzmocnienie odporności

Dieta na wzmocnienie odporności powinna być zróżnicowana, bogata w składniki odżywcze i dostarczać organizmowi witamin oraz minerałów, które wspierają funkcje układu odpornościowego. Warzywa i owoce to skarbnica witamin i minerałów, które wzmacniają odporność. Szczególnie warto sięgać po produkty bogate w witaminę C, która zwiększa produkcję białych krwinek, odpowiedzialnych za zwalczanie infekcji:

  • cytrusy,
  • pomidory,
  • brokuły,
  • papryka,
  • jagody,
  • szpinak.

Do diety odpornościowej warto włączyć również: produkty bogate w cynk:

  • pestki dyni,
  • orzechy
  • produkty pełnoziarniste.

Kiszonki oraz produkty zawierające zdrowe kultury bakterii (kefiry, jogurty) wspiera florę bakteryjną jelit, co wzmacnia naturalną ochronę organizmu.

Zdrowa dieta to nie tylko skład naszych posiłków, ale też ich częstotliwość i liczba, która będzie różna w zależności od tego, jak wygląda i jak długo trwa nasz dzień. Niezwykle ważne jest spożywanie śniadania, którego celem jest rozgrzanie organizmu i dostarczenie energii na cały nadchodzący dzień.

Warto zachować czujność i nie pozwalać sobie na zbyt częste spożywanie pustych kalorii. Pamiętajmy, że cukier obniża odporność organizmu! Z badań wynika, że jego nadmiar hamuje zdolność białych krwinek (leukocytów) do zwalczania wirusów i bakterii.

Zdrowa dieta to nie wszystko! Nawodnienie jest niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i usuwania toksyn. Pij co najmniej 1,5–2 litry wody dziennie.

cytryny

Miód – słodki sposób na odporność

Dobroczynny wpływ miodu na odporność jest znany chyba wszystkim. Warto zawsze mieć w kuchennej szafce słoik miodu i na dobre włączyć go do swojej diety – nie tylko w okresie obniżonej odporności. Już jedna łyżeczka miodu dziennie – ale spożywana regularnie – może zadziałać jak swego rodzaju szczepionka.

Podkręci system immunologiczny do wzmożonej pracy, a co za tym idzie – pozwoli nam uchronić się przed wieloma chorobami. Sposobów na spożywanie miodu jest mnóstwo – możemy dodawać go do napojów, przyprawiać nim dania lub spożywać w czystej postaci.

Miód

Czosnek

O tym, że czosnek działa jak naturalny antybiotyk, słyszał chyba każdy. Coraz więcej osób – na szczęście – zaczyna wierzyć w cudowną moc tego niepozornego warzywa. Ale nie wszyscy zdają sobie sprawę, że czosnek warto spożywać profilaktycznie nie tylko w momencie, kiedy „coś nas bierze”.

Czosnek stymuluje układ limfatyczny do produkcji białych krwinek, które odgrywają niezwykle ważną rolę w zwalczaniu infekcji. Warto zadbać o ich zapas zanim jeszcze stanie się to konieczne. Najlepszym rozwiązaniem jest dodawanie czosnku do potraw, sosów czy przekąsek. Dla tych, których zapach czy smak czosnku odstrasza, alternatywą mogą być suplementy na bazie czosnku, które znajdziemy w aptece.

Witamina D3

Skoro już jesteśmy w aptece, warto od razu zaopatrzyć domową apteczkę w zapas witaminy D.

O jej dobroczynnym wpływie na odporność nie trzeba nikomu przypominać (więcej na ten temat przeczytacie tutaj). Niektórzy twierdzą, że należy spożywać ją jedynie w okresie jesienno-zimowym (np. od września do kwietnia), kiedy ekspozycja na słońce jest mniejsza, inni, że przez cały rok. Biorąc jednak pod uwagę, że nasza ekspozycja na promienie słoneczne obecnie dość mocno się obniżyła, warto wyrobić w sobie nawyk jej codziennego przyjmowania.  Dobra informacja dla tych, dla których połykanie tabletek jest uciążliwe – w aptece znajdziemy witaminę D w sprayu.

Witamina D jest kluczowa dla odporności, a jej niedobór osłabia organizm. Naturalnym źródłem są:

  • tłuste ryby,
  • żółtka jaj,
  • produkty mleczne.

Świeże powietrze

Częste spacery, uprawianie sportu – to lubi nasz układ odpornościowy! Pamiętajmy również o tym, by jak najczęściej wietrzyć mieszkanie – w ciągu dnia, ale także przed snem. Zadbajmy też koniecznie o rośliny, które dostarczą dużą ilość tlenu. Warto ozdobić nimi szczególnie sypialnię!

A jakie sposoby na odporność sprawdzają się u Was? Czekamy na podpowiedzi!

Dowiedz się także: